Анджела Басет ще получи почетен "Оскар"

Церемонията ще се състои през ноември в Лос Анджелис.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 юни 2023

Фотография: Proimedia

След като златната статуетка й се изплъзна от ръцете на тазгодишната церемония, Анджела Басет ще бъде отличена с почетен "Оскар" през ноември. Това съобщиха от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Басет, заедно с актьора, режисьор, сценарист, текстописец, продуцент и писател Мел Брукс и филмовата монтажистка Каръл Литълтън ще получат почетни "Оскар"-и на наградите на Управителния съвет на киноакадемията. Мишел Сатър от института "Сънданс" пък ще бъде удостоена с хуманитарната награда "Джийн Хершолт".

мел брукс

"Управителният съвет на Академията е развълнуван да отличи четирима новатори, които преобразиха филмовата индустрия и вдъхновиха поколения режисьори и почитатели на киното", се посочва в изявлението, направено от президента на Академията за кинеманографично изкуство и наука Джанет Янг.

Анджела Басет има две номинации за награди на американската киноакадемия, след като се отличи с ролите си на Тина Търнър във филма "What's Love Got to Do With It" и в супергеройската продукция "Черната пантера: Уаканда завинаги".

ОЩЕ ОТ GRAZIA:  СЕГА Е МОМЕНТЪТ ЗА КИНОНАГРАДИ ОТ "ЧЕРНАТА ПАНТЕРА: УАКАНДА ЗАВИНАГИ"

Мел Брукс вече е носител на награда "Оскар". Той получава приза за оригинален сценарий за филма "Продуцентите" (1968). През годините е номиниран още два пъти за престижното отличие. 

81-годишната Каръл Литълтън пък не е толкова популярна, но през последните пет десетилетия филмовата монтажистка е работила с някои от най-добрите режисьори в Холивуд и е монтирала филми като "Голямото замръзване" и "Манджурският кандидат". Единствената й номинация за "Оскар" е за монтажа на филма "Извънземното" на Стивън Спилбърг.

Наградите на Управителния съвет на американската киноакадемия ще бъдат раздадени на 18 ноември на церемония в Лос Анджелис.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA