Опра Уинфри и Дуейн Джонсън дариха $10 млн. за пострадалите в Мауи

Двамата направиха фонд, който ежемесечно да подпомага хората.

Ася Иванова
Ася Иванова 01 септември 2023

Фотография: Profimedia

Опра Уинфри и Дуейн Джонсън направиха голямо дарение за пострадалите от горските пожари в Мауи.

Двамата учредиха фонд за разпределяне на парични средства директно на семейства и отделни лица, които са били разселени и засегнати от опустошителните горски пожари на остров Мауи. Фондът се нарича "People's Fund of Maui" и стартира с първоначално дарение от 10 милиона долара, направено лично от Уинфри и Джонсън.

Според регламента на фонда, всеки пълнолетен жител над 18 г., който живее в засегнатия район и е бил разселен заради горските пожари в Лахайна и Кула, има право да получава по 1200 долара на месец. 

Фондът е учреден с напътствията и благословията на старейшините на общността, лидерите и жителите, сред които е и холивудският актьор Джейсън Момоа. "През последните няколко седмици се срещах с хора от цялата общност, засегнати от пожарите, и ги питах от какво имат най-голяма нужда и как мога да им бъда полезна", каза Опра Уинфри в изявление.

Опра Уинфри и Дуейн Джонсън

Тя допълва, че хората най-често са споделяли загриженост как ще продължат напред на фона на огромното финансово бреме. "Обществото се обедини по толкова много прекрасни начини и моето намерение е да подкрепя засегнатите, докато те определят как да изглежда възстановяването за тях", каза още Уинфри.

"Когато хората по света наблюдаваха катастрофалните загуби и разрушения, причинени от пожарите на Мауи, те станаха свидетели и на великия дух и устойчивост на нашата полинезийска култура и на огромната сила на местните хора. Дори в най-трудните моменти те се обединяват и се изправят срещу изпитанията. Това ни прави по-силни", се посочва в направеното от Дуейн Джонсън изявление.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA