Освиркаха Уди Алън на фестивала във Венеция

Режисьорът бе поканен да представи новия си филм "Чист късмет".

Ася Иванова
Ася Иванова 05 септември 2023

Фотография: Profimedia

Противоречивият режисьор Уди Алън бе посрещнат и освиркан от критиците на червения килим във Венеция. Той е там, за да представи първия си филм на френски език "Чист късмет" ("Coup de Chance").

Това обаче не се понрави на голяма част от обществеността, която се бе събрала, с призив "да се отнеме светлината на прожекторите от изнасилвачите".

"Тази година фестивалът във Венеция реши да даде поле за изява на Уди Алън, Люк Бесон и Роман Полански, трима режисьори, замесени в сексуално насилие срещу жени, включително срещу непълнолетни", допълваха още демонстрантите, раздавайки специални флаери.

Уди Алън с екипа на филма "Чист късмет"

Алън дори индиректно засегна темата, шегувайки се, че вече може да започне да снима в родния си Ню Йорк, "ако някой е достатъчно луд, за да го финансира". "Когато бях млад, филмите, които ни впечатляваха най-много, бяха европейски, френски, италиански, шведски. Всички искахме да правим филми като европейците", каза режисьорът преди представянето на 50-ия му филм.

Алън вече не снима в САЩ, тъй като филмовата индустрия му обърна гръб след обвиненията в сексуално посегателство, повдигнати от Дилън Фароу, която той осинови като дете заедно с бившата си съпруга Миа Фароу. 

Уди Алън със семейството си

За разлика от Роман Полански, чийто последен филм също беше показан във Венеция в негово отсъствие и който вече 40 години се укрива от американското правосъдие след присъда за противозаконни сексуални отношения с малолетна, Уди Алън никога не е разследван за сексуално посегателство, нито са повдигани обвинения. Въпреки това, бившата му съпруга винаги е твърдяла, че той е насилил дъщеря й обществеността повярва на думите й. Макар винаги да е отричал вината си, Алън се превърна в един от символите на сексуалното насилие.

Това очевидно не притеснява организаторите на кинофестивала във Венеция, които отнесоха доста критики заради това, че са предоставили поле за изява на Уди Алън. Въпреки всичко обаче режисьорът остава любимец на европейските фестивали и след прожекцията на "Чист късмет", той получи бурни овации.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA