Кейт Бланшет призова ЕС: Увеличете подкрепата си за бежанците

Актрисата съветва да се инвестират пари в образование и средства за препитание на семействата.

Ася Иванова
Ася Иванова 09 ноември 2023

Фотография: Profimedia

Носителката на "Оскар" Кейт Бланшет взе отношение по все по-наболелия въпрос, свързан с бежанците.

Актрисата, която е посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците, призова ЕС да засили подкрепата си за бежанците и приемащите страни и да гарантира, че политиката му "се фокусира върху тяхната защита, а не върху укрепването на границите. "Трябва да разберете, че никой не поставя децата си в лодка, освен ако водата не е по-безопасна от сушата", каза Бланшет в 22-минутната си реч пред Европейския парламент в Брюксел.

"Благодаря на ЕС за дългогодишната му финансова подкрепа за бежанците и даващите им подслон в световен мащаб и призовавам за продължаване и увеличаване на подкрепата. Светът ни наблюдава", добавя актрисата.

Призивът на Бланшет идва в момент, когато Европейският съюз се опитва да преразгледа правилата за предоставяне на убежище и миграция, за да намали нелегалната миграция, а страните членки се опитват да намалят притока от хора, търсещи убежище. Италия обяви в понеделник, че ще изгради центрове в Албания, в които да бъдат настанявани морските мигранти, опитващи се да стигнат до Италия.

Кейт Бланшет

Рекордните 114 млн. души са били прогонени от своите домове по света, бягайки от насилие, конфликти, преследване и нарушаване на правата на човека. "При такъв брой на хора, за които е вероятно да са разселени и който е най-високият за всички времена, гъвкавото хуманитарно финансиране никога не е било по-спешно. Инвестирайте в образование и поминък, за да гарантирате, че семействата имат възможности там, където са, така че да не се налага да се местят. Никой няма да спечели от поколение отчуждени и изключени младежи," казва Бланшет и агитира: "Инвестирайте в образование и средства за препитание, за да гарантирате, че семействата имат възможности там, където са, за да не се налага да се местят. Никой няма да има полза от поколение от отчуждени и неинтегрирни младежи".
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA