Кристофър Нолан спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите

Големият режисьор бе отличен за работата си по "Опенхаймер".

Ася Иванова
Ася Иванова 12 февруари 2024

Фотография: Profimedia

Хитът на 2023 г. "Опенхаймер" продължава да жъне успехи. Режисьорът на лентата Кристофър Нолан спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите за историческия епос. "Идеята, че моите колеги ме смятат за достоен за тази награда, означава всичко за мен", сподели Нолан.

Отличията се приемат като своеобразна подсказка какво предстои на наградите "Оскар", тъй като лауреатът в тази категория се избира от членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, които са от Гилдията на режисьорите. 

Опенхаймер

Четири от предишните му филми - "Мементо", "Черният  рицар", "Генезис" и "Дюнкерк", бяха номинирани за най-високата награда на Гилдията на режисьорите, но статуетката му се изпълзваше на косъм. Сега Нолан може да се надява на първи "Оскар" за най-добър режисьор след пет номинации. 18 от предишните лауреати на Гилдията на режисьорите съвпадат и с избора на Американската киноакадемия. Хитът "Опенхаймер" събра общо 13 номинации за престижните отличия "Оскар".

Останалите режисьори, номинирани тази година за наградата на Гилдията, бяха Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Грета Гъруиг за "Барби", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Александър Пейн за "Заседналите". 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA