ООН се обяви срещу цифровите асистенти с женски гласове

„Бих се изчервила, ако можех” - това е обичайният отговор на гласовия асистент Apple Siri на провокативни въпроси или опити за флирт. Така например Сири отговаря на фразата: „Вие сте пачавра.” Алекса от Amazon в този случай отговаря: „Благодаря за обратната връзка.”

Авторите на доклада на ЮНЕСКО смятат, че жените – помощници често се представят като „жадуващи да угодят”, което потвърждава идеята за това, че жените са „подчинени”. В допълнение, дигиталните асистенти дават „слаби или извинителни отговори” на злоупотреби или критики от страна на потребителя.

„Тъй като речта на повечето гласови асистенти е с женски глас, тя дава сигнал за това, че жените са... подчинени асистенти, достъпни само чрез натискане на един бутон или чрез груба гласова команда като „Хей” или „Окей”".

Също така, авторите на доклада не харесват, че дигиталният асистент „изпълнява команди и отговаря на искания, независимо от техния тон или враждебност”. Според тях, в много общества това „засилва общите предразсъдъци за пола и факта, че жените са подчинени и проявяват търпимост към лошото отношение.”

ЮНЕСКО подчертава, че младостта на технологията предоставя добра възможност за развитие и въвеждане на „по-малко вредни норми” по отношение на нейното прилагане.

Трябва да отбележим факта, че само Amazon признава „женската” същност на гласовия си асистент. Останалите разработчици предпочитат да избягват въпроси относно пола, като твърдят, че техните асистенти са просто изкуствен интелект.

През март група активисти представиха гласовия асистент Q с глас, който е напълно полово неутрален.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA