Левитиращите камъни на Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Майкъл Граб

Може да сте чували за Майкъл Граб. Но може и да не сте. Той създава скуптури от камъни и ги нарича „Скален баланс”. От 2008 г. неговите удивителни творения изумяват хората, защото са сякаш въздушни, сякаш левитиращи и е трудно да си представим, че тежкият камък може да изглежда толкова безтегловен. Освен стойност като произведения на скулптурното изкуство, творенията на Граб имат и силата да успокояват мислите и емоциите ни. Подходящи са дори за медитация.

Всеки камък, който намира и използва Граб, има своя особена вдлъбнатина, което позволява камъните да се подредят по този невероятен начин. Талантът на Граб е именно в това – той не използва никакви помощни средства като лепила или други съединители, а успява да балансира камъните според естествените им форми.

Неговото творчество малко напомня на думите на древногръцкия математик, физик и инженер Архимед „Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята”. Граб, разбира се, не повдига земята, но кара камъните да левитират. Или поне да изглеждат така.

Ето какво споделя той за своето изкуство: „На физическо ниво най-базисният елемент за баланса е да откриеш един вид статив, върху който камъкът да стои. Всеки камък е покрит с множество малки и големи вдлъбнатини, които могат да изпълняват ролята, така че парчетата да стоят изправени едни върху други. Нужно е също да усетиш камъните. Фокусирайки се върху тях, започваш да забелязваш дори и най-малките помръдвания. В някои случаи точката на баланс може да създаде усещането на безтегловност, тъй като камъните изглеждат, сякаш едва се докосват. Във физически план лесно бихте ме разбрали, като ви кажа, че просто трябва да намерите точката на идеалния баланс. Нефизическият елемент обаче е по-труден за описване. Накратко, може да се сравни с медитацията или да намериш собствената си точка нула, където да притихнеш в себе си. Винаги има предизвикателства, тъй като понякога се случва балансът да е труден, а това оказва сериозен натиск на съзнанието и търпението ти. В такива случаи първото условие за успех е да преодолееш възникналото съмнение.”

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA