Митове и нагласи към кастрацията, които ни пречат да вземем информирано решение за своята котка

Проучване на PURINA® PRO PLAN® показва, че едва 24% от котките у нас са кастрирани, а 60% от стопаните на некастрирани котки смятат процедурата за ненужна.

Ако се интересуваш от котки, то вероятно си се сблъскал с безброй много мнения "за" и "против" кастрацията, някои от тях дори доста крайни. До този момент нямаше ясна статистика кои преобладават, както и от какво са породени. Затова PURINA® PRO PLAN®, съвместно с GfK България, реализира проучване за нагласите към процедурата, допитвайки се до стопани на котки. Проектът се реализира през март-април 2020 г. и е част от дългосрочната мисия на бранда да се грижи за здравето на мъркащите любимци.

Данните посочват, че приблизително 28% от българите са приютили в дома си котка, но едва 24% от котките у нас са кастрирани. Собствениците на кастрирани котки обикновено са по-млади (15-29 или 30-39г.), живеят в София или големите градове и отглеждат само един любимец. Обикновено по-младите хора предпочитат да кастрират домашния си любимец предимно с превантивна цел. 60% от стопаните на некастрирани котки, от друга страна, посочват процедурата като ненужна, a 33% я приемат дори за проява на жестокост.

54

Проучването открива още, че за собствениците на кастрирани котки основна причина да се вземе решение за кастрация е превенцията на нежелано поколение (посочват 46% от тях), както и промяна в поведението на котката (споменато от 36%) – намаляване на тревожността, маркирането на територията, изчезване от дома и пр. Третата най-честа причина е препоръката на ветеринарния лекар (при 24%) - специалистите препоръчват котките да се кастрират, за да бъдат предпазени от множество заболявания, особено при женските. За 23% от собствениците на кастрирани котки, това е възможност значително да се подобри здравето и да се удължи живота на котката.

По-възрастните хора (60+) и семейства с деца се въздържат от кастрацията на домашния любимец, но и по-често се грижат за повече от една котка. Хората над 60 г. са предимно от малки населени места и котката им живее извън дома или има възможност да излиза навън по всяко време. 28% от собствениците на котки, които не са кастрирани, смятат, че кастрацията променя природата на животното и затова не биха я направили. Сред причините за отхвърляне на процедурата се появяват и финансовите съображения - 12% посочват, че кастрацията е скъпа за тях.

485

6% се притесняват от затлъстяване след процедурата. Ветеринарните лекари също отчитат такава промяна, затова и препоръчват специализирани храни след кастрация – избор на 57% от собствениците на кастрирани котки. Такава е храната PURINA® PRO PLAN®, разработена от ветеринарни лекари и експерти в храненето, която осигурява едновременно храна и защита. Благодарение на формулата OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, тя помага за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло, като предотвратява затлъстяването.

Резултатите от проучването са много ценни, защото помагат на PURINA® PRO PLAN® и на ветеринарните лекари да открият темите, за които няма достатъчно информация, с която всеки да вземе своето решение за кастрацията на домашния любимец. Целта на информационната кампания, която стартира бранда, е да акцентира върху ползите от кастрацията за здравето на котето и медицинската препоръка на специалиста, да развенчае митовете, като така помогне на собствениците да вземат своето информирано решение. Част от кампанията е и конкурсът, търсещ най-дълголетната котка, който продължава да набира участници.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA