УНИЦЕФ ще набере над 70 000 лв. до края на годината в подкрепа на „Образование за всяко дете"

Детският фонд на ООН ще инвестира 150 000 лв., за да ускори процеса по създаване на образователна платформа в подкрепа на децата с увреждания.

УНИЦЕФ обяви актуални резултати от фондонабирателната кампания „Образование за всяко дете", която цели да подкрепи създаването на обучителна онлайн платформа в подкрепа на децата със специални образователни потребности, техните учители и родители. На база на постъпилите до този момент суми, както и на месечните дарители, които избраха да подкрепят каузата с редовни месечни дарения, до края на годината ще бъдат набрани още 71 088 лв.

По оценка на организацията, ще са необходими общо 400 000 лв. за техническото разработване на платформата и всички материали, които ще подкрепят децата, техните родители и учители.

78

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България обяви, че каузата е от изключително значение и в допълнение към набраните средства, УНИЦЕФ ще инвестира 150 000 лв. от съществуващия си програмен бюджет, за да ускори процеса по създаване на платформата. Амбицията на Детския фонд на ООН е тя да заработи още тази есен.

В обръщението си към дарителите, д-р Муита сподели: „Благодарни сме на всички вас, които ни подкрепихте до момента и очакваме още много да се присъединят към нас в това вълнуващо начинание. Ако продължите да ни подкрепяте с редовни месечни дарения, до края на годината ще съберем над 70 000 лв., за да финансираме създаването и разработването на платформата. От името на екипа на УНИЦЕФ бих искала да кажа ГОЛЯМО „Благодаря" – за вашата подкрепа и за вашето доверие в нашата работа!"

Въпреки всички положени усилия до този момент в страната, децата с увреждания продължават да са най-изключените от процеса на образование. Промените, наложени заради COVID-19, допълнително усложниха ситуацията. Според оценката на Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, едно от пет деца не получава допълнителна подкрепа и така на практика рискува да остане извън образователния процес.

Затова УНИЦЕФ, в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – София град, реши да разработи първата по рода си в страната приобщаваща дигитална образователна платформа. Тя ще направи обучителния процес по-достъпен за децата със специални нужди, като им осигури образователни материали, адаптирани за специфичните нужди на всяко дете и подобри работата на всички, които подкрепят детето – специалисти, учители и родители. Освен че ще предостави необходимите онлайн инструменти, платформата също така ще свърже семейството и професионалистите.

48

„Няма „малък" принос – всяко дарение е важно! Само заедно и единни можем да постигнем нашата цел – да осигурим по-добър достъп до дигитално образование на децата с увреждания. Само заедно можем да гарантираме, че нито едно дете няма да бъде забравено в обучителния процес!", призова д-р Муита.

Кампанията „Образование за всяко дете" започна на 26 май, като официално лице на инициативата е актрисата Елена Петрова, Национален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Владимир Ампов-Графа, дългогодишен посланик на Детския фонд на ООН, също подкрепя кампанията.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA