Омар Си, който се превърна в най-популярния френски актьор

Сераиалът за перфектния крадец изстреля Омар Си в галактиката на най-харесваните в света тъмнокожи актьори

29 март 2021

Омар Си е големият черен мъж в главната роля в новия хит на NETFLIX „Люпен". Това е първият френски сериал, достигнал Топ 10 по гледаемост в платформата в САЩ, в европейски страни като Германия, Австрия, Италия, Испания и Швеция и в други като Канада, Бразилия и Аржентина. След премиерата на 8 януари 2021 г. в края на месеца стана ясно, че първите му епизоди са гледани от 70 милиона домакинства. Издания като списанията Vogue, Marie Claire, Variety, вестници като Guardian и New York Times хвалят актьора и смятат, че поредицата прави следваща стъпка във френския трилър.

lupin

Сериалът е вдъхновен от приключенията на героя Арсен Люпен, описани от френския писател Морис Леблан в началото на ХХ век.

В името на политическата коректност историята прилича по-скоро на приказките, с които емигрантите вечер приспиват децата си в предградията на големия лъскав град. В тези приказки белите са лоши, богати и жестоки, а черните – онеправдани, с добри сърца и смелост да се наложат на всяка цена в обществото. Главният герой Асан Диоп е единственият син на имигрант от Сенегал, пристигнал във Франция, за да се бори за по-добро бъдеще за детето си. Обвинен, че е откраднал диамантена огърлица от семейството, при което работи като шофьор, бащата се самоубива в затвора. Синът му остава сирак в тийнейджърска възраст, но 25 години по-късно, вдъхновен от подарената от баща си книга за приключенията на Арсен Люпен, отмъщава. Сюжетът е наивен, локациите, на чийто фон се развива действието, са, разбира се, впечатляващи. Сред тях са Лувърът, паркът Мансо, Люксембургската градина, град Етретат на нормандския бряг, където Морис Леблан е написал 17 романа и 39 новели.

Омар Си, за когото много се говори сега, е идеален за ролята на Асан Диоп. И той като героя си е син на емигрантско семейство. Мюсюлманин е. Ражда се четвърти от общо осем деца. Майка му е от Мавритания и е домакиня, баща му е от Сенегал и работи във фабрика за автомобили. Семейството е много бедно и Омар от малък, докато наблюдава как всеки ден баща му ходи на работа, си дава сметка за две неща. Едното е, че е много важно да ходи на училище и няма право да изпуска и ден, защото родителите му са емигрирали за неговото по-добро бъдеще и това на братята и сестрите му. Второто е, че не иска и не би могъл да работи така робски като баща си. Не си представя как би ходил всеки ден на работа от 8 до 17 ч. Иска му се да прави нещо, с което да се забавлява. Не му е хрумвало да става актьор, нито е имал представа от комедийния си талант.

Omar

В последните години, преди да завърши гимназия, се запалва по радиопредаването на комика Жамел Дебуз. Жамел е по-голям от него с три години, приятел на един от по-големите му братя и живее в същия квартал. Двамата стават близки и Жамел го кани в предаването си, където Омар симулира обаждания на различни слушатели и двамата си говорят в ефир. Явно им се получава доста успешно, защото след завършване на училище Омар получава покана от продуцентска компания да създаде своето собствено телевизионно шоу „Омар и Фред" с актьор Фред Тесто. Скечовете прерастват в спектакли, с които обикалят Франция. Оттам попадат в киното. Първият касов филм, в който играе Си, е „Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра", но известност му носи ролята в лентата „Недосегаемите" (2011 г., 19 милиона зрители, начело на френския боксофис). За нея получава Сезар и хонорар от милион и осемстотин долара. Омар Си е първият тъмнокож актьор, получил Сезар. И приказката за сина на емигранти от крайния квартал става наистина красива. Тази роля му отваря вратите на Холивуд. Следват няколко блокбъстъра „X-Men", „Джурасик Свят", „Ад", „Трансформърс 5". През 2012 г. Омар се премества да живее в Ел Ей.  „Децата на емигрантите – разказва той – никъде не могат да се почувстват у дома си, в родината си са чужди, в страната, в която живеят, също. И тогава може да изберете между това или никъде да не се чувствате вкъщи, или обратно – вашият дом да е навсякъде. Аз избрах второто."

lupin

Самият той има пет деца и красива бяла жена – Елен. Заедно са от колежа. Запознават се на купон, Елен е съседка на негов приятел. Когато я вижда за първи път, Омар има чувството, че са близки от много животи преди. Дълго време са само приятели. Заживяват заедно, когато той навършва 20 г. Макар родителите му да мечтаят да го видят женен за тъмнокожо момиче, той харесва Елен. Десет години по-късно, след като имат двама синове и една дъщеря, през 2007 г. двамата сключват брак. „Човек не си дава сметка какво е бракът, преди да се ожени – коментира актьорът. – Мислех, че е просто купон и пръстен, но той променя много неща. Той ни направи още по-близки, още повече заедно. С Елен имахме вече деца, но сватбата беше нещо, което се случи помежду ни, за нас двамата. И аз съм горд да съм женен за моята жена." Той се чувства толкова естествено като семеен мъж и баща. От малък е свикнал да е заобиколен от детски смехове, игри и шумотевица. За него да имаш семейство означава да имаш корен, стабилност. С жена му не си казват „Обичам те", казват го на децата си, но не и помежду си. Не изказват любовта помежду си. Жестовете им я показват и доказват.

Връзката им се доказва с времето. Съпругата му Елен не само го обича, но и го подкрепя в най-тежките му моменти на безпаричие и липса на перспектива. Тя е тази, която застава до него, когато приема да води свое собствено радиошоу, и продължава да му посвещава влюбени постове в инстаграм (профила й има 40 000 последователи). Двамата вече имат още две дъщери. Животът им в Лос Анджелис им осигурява по-голяма анонимност и възможност да запазят дискретност за живота си. И двамата не обичат да публикуват снимки на децата си в социалните мрежи. В същото време им харесва да са в мултикултурна среда. Омар обича да готви и да посреща гости. Твърди, че е майстор на приготвянето на ориз, паста и сосове. И без да набляга на това, всъщност е романтик.  

Omar

„Старая се да съм съблазнителен, забавен и винаги готин за моята жена. Животът без нея ме плаши. Искам да остареем заедно".

През 2004 г. Елен Си създава благотворителна организация Cé Ke du Bonheur, която набира средства за лечение на деца с различни заболявания в Западна Африка. Омар Си също е известен с благотворителността си и че помага активно на емигрантите, живеещи във Франция. Успява да събере два милиона евро в кампанията за построяване на лагерите за бежанци. През 2017 г. участва в инициативата #LoveArmy, подкрепена и от други звезди, за помощ на мюсюлманско малцинство в Бирма.

Омар Си е сред най-любимите цветнокожи знаменитости във Франция след Яник Ноа и Зинедин Зидан. Освен актьор той е и продуцент, и сценарист.

текст: Лилия Или_Ева
фотография:  Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA