Доди Файед, мъжът до принцеса Даяна

Една любов като от приказките - страстна, романтична, но за жалост неосъществена.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 26 ноември 2022

Романсът на принцеса Даяна с Доди Файед така и не успява да просъществува дълго, тъй като двамата загиват в автомобилна катастрофа.

Връзката им заема централно място в петия сезон на "The Crown" и се чувстваме длъжни да ви разкажем за избраника на принцесата. Сериалът представя Доди, изигран от Халид Абдала, като син на милиардера Мохамед Ал Файед - собственик на магазините "Harrods" и "The Ritz Paris".

Първата им среща се случва по време на поло мач през 1986 г., в който Файед се състезава срещу принц Чарлз.

Същата година синът на Мохамед Файед се жени за модела Сузане Грегард, но само след осем месеца брак двамата се развеждат. През всички тези години той и Даяна нямат никакъв контакт, докато през 1997г. Доди се сгодява за Кели Фишър, а Даяна отива на почивка със семейството му в Сен Тропе по покана на баща му.

През това време принцесата и принца са в процес на официална раздяла, и пътищата на Даяна и египетския милиардер се срещат.

След известната почивка в Сен Тропе става ясно, че годежът на Файед се отменя. Още по време на ваканцията им той започва да ухажва любимката на народа, а по-късно тя споделя, че са си прекарали наистина хубаво.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХАРИ И МЕГАН СА БИЛИ НА КОСЪМ ОТ РАЗДЯЛА

След като се връщат от почивката си, тя му пише писмо, за да изрази благодарността си за поканата. „Писмото идва с цялата любов на света и както винаги милиони сърдечни благодарности, че донесохте такава радост в живота на едно момиче", се казва в писмото.

През август същата година The Sunday Mirror публикува кадър на Даяна и Доди, които се прегръщат и целуват.

В отговор Фишър съди милиардера, обвинявайки го, че той е изисквал от нея да замрази кариерата си на модел, за да направи приоритет връзката им.

cfg

Адвокатката ѝ казва още, че "той е бил с нея през цялото време и сега, когато са почти до олтара я е изоставил. Подарил ѝ е дори огромен пръстен с диамант и сапфир, а след това е захвърлил любовта им по безчувствен начин, без никакво отношение към нея."

Годеницата му научава за връзката му с кралската особа, виждайки „снимката с целувката", която е публикувана и разпространена по целия свят.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕЛИЗАБЕТ ДЕБИКИ СПОДЕЛЯ КАКВО Е ДА ИЗИГРАЕ ПРИНЦЕСА ДАЯНА

И изведнъж идва фаталната дата 31 август 1997г. 

След като са се насладили на ваканцията си с яхта по цялото Средиземно море, пътуването на новата двойка приключва, когато пристигат в Париж на 30 август и прекарват нощта в хотел Риц.

Рано сутринта на 31 август BBC съобщава, че двамата са напуснали хотела с кола, заедно с шофьора си Анри Пол и бодигарда Тревър Рийс-Джоунс. 

Папараци преследват колата им, докато влизат в тунела Pont de L'Alma, а Пол, който според официалните данни е бил в нетрезво състояние и под въздействието на наркотици, загубва контрол над превозното средство и се удря в бетонната стена на тунела.

Доди и Пол са починали веднага след удара, а според френския лекар, появил се веднага, Даяна за кратко е дошла в съзнание. В крайна сметка умира заради тежките наранявания в парижката болница. Бодигардът им Рийс-Джоунс е единственият оцелял.

По-късно говорителят на Мохамед потвърждава, че Файед и Даяна са били сгодени по времето на смъртта си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA