Бриджит Бардо - една легенда на 89

Бунтарката, която превзе киното, разби стереотипите и напусна, отдавайки се на животните.

Ася Иванова
Ася Иванова 29 септември 2023

Фотография: Profimedia

Бриджит Бардо е легендата на френското кино, която и до днес е сред най-запомнящите се имена в света на европейското кино. Макар и вече на 89 години, тя признава, че винаги ще се бори с порядките и с живота. 

Днес тя се е отдала на борбата за правата на животните и от десетилетия страни от обществения живот. Бунтарка, скандална жена, разбиваща порядките с фливолното си поведение и честата смяна на партньори (защото "напускам, преди да ме напуснат"), голи сцени и съблазън... Всичко това е Бардо в целия й блясък.

Бриджит Бардо

И противно на очакванията, тя е родена в богато буржоазно семейство, което цени скормността и я възпитава в строги порядки. Баща й е католик и настоява дъщеря му да спазва норми на поведение. Затова и Бриджит няма много приятели и прекарва повечето време у дома. Тя обаче иска да е балерина и дори учи балет, но за ужас на своите родители, впоследствие решава да стане модел. Не след дълго обаче е забелязана от все още неизвестния режисьор Роже Вадим, който се влюбва в нея до полуда. Тя обаче е все още малка и родителите й са против тази връзка. След като заплашва, че ще се самоубие, те склоняват единствено ако той се ожени за нея на 18-тия й рожден ден. И така Вадим се превръща в първия от четирите й съпрузи.

Бриджит Бардо

Деботът й в киното е през 1952 г., когато участва в комедия със звездата Андре Борвил. След няколко години започва да получава и главни роли и медиите започват все повече да обръщат внимание не само на таланта, но и на красотата й. Първият й успех идва през 1956 г. с мюзикъла "Непослушно момиче". Следват "Откъсването на маргаритките", "Булката е твърде красива" и "Бог създаде жената", който се превръща в тотален хит както във Франция, така и по целия свят. Този филм обаче й носи не само успех в киното, но и нова любов в лицето на Жан-Луи Трентинян.

Бриджит Бардо

В края на 60-те години среща Жак Шарие, който се превръща във втория й съпруг. Той е и баща на единственото й дете – синът й Николас. Бриджит не се притеснява да предизвиква скандали и след куп изневери се разделя с Шарие. Но още по-скандалното е това, което споделя за своето дете. Тя признава, че е направила всичко възможно, за да направи аборт, но тази практика е незаконна във Франция. В книгата, която ще публикува по-късно, Брижит нарича неродения си син "раков тумор, от който се опита да се отърве, като многократно се удряше в стомаха". "Не исках да го виждам отново." 

Въпреки това съпругът й я убеждава да стане майка. Но когато двамата се разделят, тя изоставя сина си и спира всякакъв контакт с него. Когато Николас е на 12, Бардо се опитва да се сближи с него и дори го взима да го гледа, но бързо го връща обратно, тъй като има събитие, за което да се подготвя... Така връзката между майка и дете е прекъсната завинаги.

Бриджит Бардо

В края на 60-те, френската актриса е омъжена за германския милионер и плейбой Гюнтер Сахс. Малко след това тя напуска киното завинаги и се посвещава на защитата на животните. "Оттеглих се от филмите на 38, защото ми беше дошло до гуша. Нямам желание да се върна и сега на 77", казва тя години по-късно. Изглежда, че през 1992 г. Бардо най-сетне открива спокойствието, срещайки последния си съпруг Бернар д‘Ормале. Това е и най-дългата й връзка, тъй като продължава и до днес.

"Била съм много щастлива, много богата, много красива, много възхваляване, много известна и много нещастна", категорична е Бардо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA