Грета Лий, която избяга от Ел Ей, но се върна

Актрисата, чиято история доказва клишето, че хубавите неща се случват на тези, които умеят да чакат

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 14 януари 2024

Фотография: Profimedia

Тя е един от най-интересните образи в сериала The Morning Show, но проектът, който я постави под светлините на прожекторите преди няколко месеца, е филмът Past Lives. Той ѝ донесе номинация за „Златен глобус" най-добра актриса в категория драма, а мнозина предричат, че ще я отведе и до „Оскар"-ите. Във филма Лий играе Нора – щастливо омъжена нюйоркчанка на трийсет години, която неочаквано се свързва с любовта от детството си, когато е живяла в Южна Корея. Самата Грета е дете на корейски имигранти. Нежната история, въздействаща със своята мекота и романтичен, проследява Нора, докато се колебае между живота, който е избрала със съпруга си в Ню Йорк, и този, който е можела да има с Хае Сунг. „Сценарият просто ме разтърси на толкова много нива", признава Лий.

Нейната героиня разказва за корейската концепция за in-yun, която предполага, че нищо не е съвпадение, никоя среща не е случайна, а двама души са привлечени един към друг от съдбата, която ги свързва емоционално в този или минал живот.  Ако питате Лий, тя и сценаристката и режисьорката на Past Lives Селин Сонг със сигурност имат in-yun. „Това е типът филм, който ме накара да искам да стана актриса. Мисля, че има дълбока свързаност, която Селин е използвала толкова добре. Без значение кой сте или къде се намирате по света, можете да се свържете с темите във филма. Любов, връзка, загуба, шансовете, които пропускаме. Това е любовна история, но и много повече. И това е обнадеждаващо. Кой не жадува за нещо подобно точно сега?", споделя Лий пред Another magazine.

2

Успехът на Past Lives е невероятен успех и за актрисата, току-що навършила 40, която най-после дочаква своята главна роля. Подобно на много азиатски и азиатско-американски актриси, тя се е явявала на прослушвания през цялата си кариера, само за да бъде пренебрегната или избирана единствено за поддържащи роли. „Постепенно приех, че няма да имам кариерата, която отчаяно исках", обяснява Лий в интервю за американския ELLE. „Това е като да си част от оркестър – даден ти е инструмент като всеки друг и трябва да прекарваш много време, гледайки как всички свирят, а ти трябва да държиш инструмента си в калъфа му. От време на време можеш да го извадиш и да изсвириш няколко ноти." Главната роля в Past Lives несъмнено поставя началото на нова ера за нея в професионален план и вече ѝ предстои следващия голям проект. Тя казва, че не би се върнала към поддържащите роли. „Не желая да приема предишната си реалност," категорична е Лий.

3

Родена в Лос Анджелис, тя за дълго избира Ню Йорк за свой дом. Въпреки че много други биха приели Ел Ей като по-добрата възможност и за живот, и за кариера, актрисата усеща, че трябва да се премести в другия край на страната, сякаш там ще може да сбъдне американската си мечта. Като малко дете Лий всъщност е живяла в Голямата ябълка, но не помни нищо от този период. Родителите ѝ, които се запознали в Сеул, се преместили първо в Лос Анджелис, където се родила тя, но започнали да обикалят страната. Баща ѝ, лекар, не можел да намери болница, която да го наеме, защото не говорел английски. Така обиколили няколко места, докато не се завърнали отново в Лос Анджелис. Разказвайки тази история, Лий няма как да не сподели за майка ѝ, която била класическа пианистка в Южна Корея, но като се преместила в Щатите, приключила кариерата си, отдавайки се изцяло на грижите за семейството им.

5

След две десетилетия в Голямата ябълка, актристаа, подобно на родителите си, се завръща в Града на ангелите. „Отчасти аз съм нюйоркчанка, което беше от съществено значение за Past Lives, защото филмът е любовно писмо не само към любовта и живота, но и към Ню Йорк", споделя тя. Тъй като майка ѝ изоставила собствените си артистични амбиции, Лий израства, ходейки на пеене и танци, чувствайки се двойно по-амбицирана да сбъдне и нейната мечта, и своята. Тя учи музикален театър в Северозападния университет в Чикаго (където среща съпруга си, актьора и писател Ръс Армстронг) и след това веднага се премества в Ню Йорк, надявайки се да започне живота си като професионална актриса. Някъде по това време е избрана да се включи в националното турне на мюзикъла The 25th Annual Putnam County Spelling Bee и оставя зад гърба си стотици успешни изпълнения на сцена. „Мислех, че ще стана корейската Натали Портман на моето поколение", казва тя, но когато шоуто приключва, се озовава без работа и то за дълго време. Това я принуждава да стане сервитьорка в известния ресторант Momofuku Ssäm. „Сервирах на много хора, с които съм работила след това, но те не помнят", връща се с усмивка към този период от живота си Лий.

4

През това време обаче не спира да ходи на прослушвания и да не се отказва от основния си път. А по него случайно се среща с Лена Дънам, а после и с Ейми Шумър. „Срещнах Ейми в един асансьор на път за прослушване за филм на Ноа Баумбах и тя по-късно ми предложи да се включа в нейното шоу, Inside Amy Schumer. Чувствах се като част от истинско сестринство с хора, които се грижат за теб и ти помагат, защото, особено за някой като мен, наистина имах нужда от това", споделя отново пред ELLE актрисата и признава, че изпитва гняв, че много цветнокожи жени все още чакат ролята на живота си. Докато и тя чака, Шумър ѝ казва, че единственото решение е, ако тя напише сценарий. „Чувствах се искрено разстроена, че за да продължа да правя това, което исках, ще трябва да премина от другата страна", казва тя. Но се хваща за тази идея и с приятели започва да разработва различни сценарии за филми и сериали, някои не особено добри, други – успешни. И докато препуска зад кулисите, Лий в крайна сметка успява да дочака своя пробив в киното, за да я видим пред камерата. Там, където ѝ е мястото и няма нужда да бъде корейската Натали Портман. Тя е Грета Лий и понякога мечтаният живот започва именно на 40.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA