20-годишен българин стана победител в престижен международен конкурс за пианисти

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 10 септември 2019

Той е на 20 години и се казва Емануил Иванов. Неговото име стана повод за гордост, след като българинът спечели първото място на 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони, съобщи порталът Rai News.

Конкурсът се проведе в италианския град Болцано. Кандидатите бяха повече от 420, а след предварителен подбор журито с председател Тил Фелнер одобри 22-ма финалисти. След тежко състезание в няколко тура: полуфинал, солов рецитал и изпълнение на камерна музика в ансамбъл, до големия финал с оркестър достигнаха трима млади пианисти. Емануил Иванов беше избрал да се представи с произведението „Концерт за пиано и оркестър №2” на Камий Сен-Санс. Изпълнението му беше блестящо и завладя сърцата на журито, след което, на 6 септември, младият българин беше обявен за победител в конкурса.

Емануил Иванов

На второ и трето място се класираха японката Шиори Кувахара и грузинецът Гиорги Гигашвили.

Емануил Иванов е възпитаник на езиковата гимназия „Бертолд Брехт” в град Пазарджик. Негова учителка е Галина Даскалова, а в София Емануил учи при проф. Атанас Куртев. Колекцията му съдържа много награди от национални и международни конкурси. От есента на 2018 г. Емануил е студент в Кралската консерватория в Бирмингам при Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Емануил Иванов

Победата му в Болцано е изключително постижение, тъй като конкурсът „Феручо Бузони”, основан преди 70 години, е смятан за един от най-престижните в света на клавирната музика. Сред носителите на първи награди са пианисти като Йорг Демус, Марта Аргерич, Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Александър Кобрин и др.

Българските пианисти, оставили своя следа в историята на конкурса, са Иван Дреников (трета награда през 1964 г.), Божидар Ноев (втора, при неприсъдена първа награда през 1965 г.), Боян Воденичаров (трета награда през 1981 г) и Ралица Пачева (четвърта награда през 1999 г.).

Емануил Иванов

А на 1 октомври в галерия „Оборище 5" ще можем да се насладим на таланта на Емануил Иванов  – по време на концерта на носителите на голямата награда от конкурса „Млади виртуози”, както и на рецитала на 12 октомври в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” - в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца”.

Емануил Иванов

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA