Полезните съвети на Мей Мъск

Люба Вангелова
Люба Вангелова 12 февруари 2020

Много я познават като майката на Илон Мъск – основателят на Space X и Tesla, изобретател, предприемач и визионер. Но както тя самата се шегува „аз бях известна, докато Илон не стана известен". В продължение на 50 години Мей Мъск работи като модел и диетолог, снимала се е за Vogue в целия свят, на 69-годишна възраст става лице на козметичната марка Cover Girl и два пъти голото й тяло украсява корици – за списанията Time Health и New York. На 31 декември 2019 г. Мей публикува своята автобиография A Woman Makes A Plan. Избираме няколко ценни съвета от страниците на дългоочакваната книга – за кариерата, за външността и за любовта към себе си.

Никога не е късно да започнеш отначало

„Започвала съм от нулата много пъти и като възрастна съм живяла в три страни и около девет града." Мей забравя да спомене, че е сменила и два континента. Ренесансът на кариера й на модел се случва, когато тя е вече на 60. На 63 се появява гола на корица на списание New York, а на 69 става лице на козметичната марка CoverGirl. Днес е на 71 и продължава активно да се снима за списания и да участва в дефилета. Има две висши образования (диетолог и нутриционист), като второто е го е получила след 40-годишна възраст, когато остава самотна майка на трима тийнейджъри.

Основното в новото начало е да не бъдете мързеливи и да се социализирате, да се срещате с нови хора и да общувате активно с тях. „Ще се наложи да целувате много жаби, докато се появи принцът."

Мей Мъск

От много ситуации има не един изход

Първият договор, който подписва Мей, идвайки в Ню Йорк на 15 години, се оказва заробващ – агенцията й не я „продава" активно, твърдейки, че тя не отговаря на изискванията, но не иска да прекрати отношенията си с нея. Мъск решава да прегледа договора си подробно и забелязва, че той действа само на територията на Ню Йорк. Впоследствие тя се свързва се с агенции в други щати и в Европа, и кариерата й се развива главоломно.

Обмисленият гардероб е важен елемент от успеха

„Ако не умеете да се обличате стилно, сприятелете с такива, които имат вкус." За Мей Мъск това е приятелката й Джулия, която й помога със съвети за универсалния и ежедневен гардероб. Трябва да може да разчитате на поне един наистина стилен, скъп и „уау" изглеждащ сет, който да ви служи за срещи със специални хора. Разглеждайте го като инвестиция, а не като прищявка. Според Мъск трябва да имате задължително в ежедневния гардероб чифт черни дънки („изглеждат секси с каквото и да е"), легинси от изкуствена кожа („стоят добре и с риза, и с пуловер"), палто от сива вълна, тренчкот и сако („за шик излъчване").

Ще се наложи да целувате много жаби, докато се появи принцът.

Гримът може да пренебрегнете, слънцезащитата – никога

„Дори и да сте чаровна, това не означава, че трябва да имате скучен вид", смята Мей и съветва да експериментирате с грима, защото е „интересно и готино". Основни стъпки в ежедневния й бюти ритуал са почистването и хидратирането на кожата, но преди да излезе, задължително нанася козметика с SPF с минимум 15 фактор.

Нямате самочувствие? Преструвайте се, че имате и то голямо

Ниското самочувствие винаги прави вида ви печален и уязвим. За да изглеждате успешно, започнете с осанката си: изправете се, дръжте раменете си назад, отпуснете изражението си и не поглеждайте встрани от събеседника си по време на разговора.

Мей Мъск

Как да отгледате успешни деца: позволете им да носят отговорност за собствените си действия и се вслушвайте в това, което ги интересува

Мей има три деца: Илон, Кимбъл и Тоска. И всеки един има собствен бизнес. Илон създава ракети и изобретения за бъдещето на планетата, Кимбъл е ресторантьор и преподавател, който се застъпва за концепцията „от фермата на масата", осигурява храна за учениците в нискобюджетни училища,а Тоска екранизира романтични бестселъри. На Мъск й се е налагало да работи усилено, за да научи децата си на самостоятелност, без да се налага да проверява домашните им и да контролира техния напредък. За сметка на това винаги поощрявала извънкласните им интереси: страстта към компютрите на Илон, любовта към готвенето на Кимбъл и влечението към театралното изкуство на Тоска.

Бъдете отзивчиви и не се страхувайте да поискате помощ, когато имате нужда от нея.

Единственият брак на Мей Мъск е с бащата на децата й и не е щастлив – тя е живее в атмосфера на постоянно унижение и домашно насилие.  Тя иска да напусне съпруга си година след сватбата, но през 70-те години в Южна Африка товае  немислимо. Налага се да издържи още 10 години, преди да реши да се върне в дома на майка си. Мъск все още съжалява, че тази стъпка й е отнела толкова много време и съветва да проявяваме добрина към непознати: „Огромен е шансът в този момент да се запознаете с някой забележителен човек."

За да изглеждате успешно, започнете с осанката си: изправете се, дръжте раменете си назад, отпуснете изражението си и не поглеждайте встрани от събеседника си по време на разговора.

Не ви върви в любовта? Вземете си куче!

„Разбрах, че ако искам връзка с някого, няма да се съглася на компромисни варианти", разказва Мъск за нееднократните си разочарования в отношенията й с мъжете. За да се измъкне от неприятна среща или вечеря, тя използвала извинение от сорта „трябва да разходя кучето". Днес тя има две кучета и твърди, че връзката й с тях е най-хубавата, която е имала в живота си. „Но аз съм на 70, а вие вероятно все още не сте загубили всичко."

Храната ви не трябва да е перфектна. Както всъщност и вие

„Трябва да се храните правилно, за да се чувствате добре, а не за да впечатлите някого," казва Мъск. Като диетолог с дългогодишен опит, тя смята, че повечето съеременни хранителни режими граничат с прищявки и съветва винаги да проверяваме какво е образованието на тези, които ги препоръчват. Според Мъск най-добрият начин на хранене е по малко и често, което спестява риска от преяждане заради силен глад. Освен това не трябва да се притеснявате, ако не сте обядвали навреме или сте хапнали нещо вредно – преследването на съвършенството е уморително и безмислено.

Мей Мъск

Зрялата възраст е страхотна!

Мей Мъск твърди, че на 71 години се наслаждава на живота си повече от всякога. Често пътува по работа, изнася лекции пред голями аудитории, опитва се да казва „да" на всички нови възможности и се чувства търсена и щастлива. Най-важното е, че възрастта й носи самочувствие и увереност. Мей е оставила повечето разочарования назад в миналото и сега следва правилото, че 99% от това, за което хората се притесняват, никога не се случва. „Освен това знам, че от злодеите в живота си трябва да се отървем възможно най-бързо."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA