"Майка ми ме направи булимичка"

Актрисата от Orange is the New Black не крие за хранителния си проблем и как се е спасила от него

Силвия Канин
Силвия Канин 31 март 2020

След като изгледахме с интерес всички сезони на хитовия сериал за живота в женските затвори на Америка Orange is the New Black, Лаура Препън, една от главните героини, ни стана абсолютна любимка. Винаги честна за личните си перипети, брюнетката е сред звездите, носещи послание с всяко свое действие. 

Дни преди на пазара да се появи нейната нова книга - гид за майки наречен You & I, as Mothers, Лаура дава интервю пред People, в което говори открито за булимията, която "научава" от своята майка.

"Майма ми ми показа булимията. Започна, когато бях на 15 и продължи до средата на 20-те ми години.", споделя Лаура. 

В тийнейджърските си години Препън започва да се занимава с моделство, но хората от индустрията, разбира се, й заявяват, че няма как да е модел с тези няколко излишни килограма.  Тогава майка й предлага своята помощ в борбата с тях. Всяка сутрин, Марджъри, както е името на майката, взима мерки на дъщеря си. Когато била по-слаба Лаура усещала, че кара майка си да се чувства горда и щастлива.

"Това беше нещо сближаващо за нас, нещо, което правихме заедно. Споделената ни тайна", разказва актрисата. Самата тя усещала, че майка й се опитва да й помага по свой собствен начин. "Тя е била булимичка в колежа и след като загубила излишните килограми се срещнала с моя баща. За нея да си слаб е равно на успех", допълва Лаура. 

Актрисата намира начин да се спаси от хранителното си разстройство, когато решава, че иска  да има свои деца. В този момент майка й бива диагностицирана с Алцхаймер, което се превръща и в движеща сила на промята в техните някак вредни отношения. "Не искам да съм й ядосана, особено сега, защото не знам още колко време имаме заедно.", разказва Лаура.

Семействата с няколко случая на хранително разстройство далеч не са малко. Проучване показва, че ако имаш родител с нарушения в храненето, има десет пъти по-голяма вероятност и ти да тръгнеш по този път. Учените твърдят, че това се дължи на генетични фактори, че можем да наследим хранителни разстройства от родиелите си. Тези проучвания показват, че генетичният компонент на булимията е между 55% и 62%. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA