Пандемията, Оскарите и филмовите фестивали. Какво предстои?

Световната пандемия постави на пауза всичко от светския живот, но шоуто трябва да продължи!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 30 април 2020

Мислейки за страхотните визии, които непременно съпътстват фестивала в Кан и филмите, чиито премиери просто не трябва да пропускаме, почти е невъзможно да не се запитаме как глобалната ситуация в момента ще повлияе на филмовата индустрия. Отговорът може да и ви изненада, нас - определено! Едно малко уточнение: няма да говорим за финансовите загуби (но ако все пак се интересувате - те са над 15 милиарда долара), а за това, че все пак имаме нужда от досег до седмото изкуство. Хората, които трябва да го знаят, определено са наясно с този факт.

В момента повече от 20 световни филмови фестивала обединяват сили, за да пуснат безплатни филми в YouTube, след като достъпът до кината е ограничен за неизвестен период от време, а грандиозните събития в Ню Йорк и Кан няма как да бъдат проведени. Десетдневният "Ние сме едно: Глобален филмов фестивал" ще включва съдържание, подготвено от екипите на филмовите фестивали в Берлин, Кан, Венеция, Сънданс, Торонто и Трайбека, наред с други, започвайки от 29 май. Това споделиха организаторите Tribeca Enterprises и YouTube в официално изявление.

Отмяната на кинофестивала в Кан и несигурността около развитието на коронавируса спря снимките на много дългоочаквани и мащабни продукции, така че все още не е ясно каква част от тях ще влязат в програмата на онлайн фестивала, но сама по себе си, идеята е впечатляваща. Организаторите на фестивала в Кан заявиха, че се гордеят с присъединяването си към събитието, "за да прожектират наистина необикновени филми и талант, позволявайки на публиката да изпита както различните нюанси на разказване, така и артистичните личности на всеки фестивал."

sundance

Джейн Розентал, съоснователка на филмовия фестивал Tribeca в Ню Йорк, който също трябваше да бъде отменен, заяви, че идеята зад проекта е да вдъхновява и обединява хората по време на пандемията. "Целият свят се нуждае от хубави неща в момента", споделя тя, а към нейната идея се присъединяват директорите на фестивалите в Йерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио и Лондон. И макар всичко да бъде безплатно, зрителите ще бъдат призовани да направят дарение към Световната здравна организация и Фонда за солидарност.

марго роби

Междувременно, стана ясно, че и Американска филмова академия смята да промени механизма си на работа. Важните фигури в индустрията ще бъдат "по-меки" спрямо вида филми, които могат да се борят за голямата награда. Церемонията, която все още се предвижда за 28 февруари 2021 г., ще включва филми, които не са спазили задължителното предходно изискване за кинопрожекции в продължение на поне една седмица в района на Лос Анджелис, споделя The Hollywood Reporter.

леа сейду

Решението е било взето, тъй като повечето киносалони в страната остават затворени за неопределено време в условията на световната здравна криза. Комитетът, установяващ правилата на наградите, разкри, че „не е честно да се наказват компаниите и филмовите производители, които са изпитвали или изпитват нужда поради финансови или други причини да покажат работата си на света, преди възобновяването на традиционните филмови премиери".

натали портман

Въпреки това, филмите ще трябва да бъдат налични в специална онлайн платформа, достъпна само за членовете на Академията поне 60 дни преди обявяването на номинациите, а участие в гласуването ще могат да вземат всички, а не само тези, които имат възможност да присъстват на традиционните прожекции в Бевърли Хилс. Промяната във филмовата индустрия вече е факт. За момента не изглежда зле...

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA