Принц Уилям е готов да осъществи най-амбициозния си проект

Херцогът на Кеймбридж стартира глобална кампания, която има за цел да промени света през следващите 10 години.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 08 октомври 2020

Когато принц Уилям посещава Африка през 2018-а, времето, прекарано в Намибия, Кения и Танзания го вдъхновява да потърси постоянни решения на глобалните екологични предизвикателства, свързани с опазването на околната среда и незаконната търговия с диви животни.

Идеите се въртят в главата му след разговор със сър Дейвид Атънбъро в Лондон, където херцогът на Кеймбридж поставя на преден план идеята за създаване на награда, която не само ще стимулира глобалните усилия за защита и възстановяване на околната среда, но и ще помогне на планетата до 2030 година.

57

"Двамата започнаха да говорят за това, което ще се превърне в най-амбициозния му проект до момента", споделят източници, близки до съпруга на Кейт Мидълтън. "Нещо, което би спечелило Нобелова награда."

Оказва се, че след две години интензивно планиране и задкулисна работа, принц Уилям е готов да сподели подробности за "най-престижната глобална екологична награда в историята". Той се спира на името Earthshot и разкрива, че ще използва следващите 10 години, за да присъжда награди от пет милиона паунда на лица, организации, учени и активисти по света, които работят за осигуряване на решения на най-големите екологични проблеми.

"Тази нова глобална награда за околната среда ще стимулира промяната и ще помогне за възстановяването на нашата планета през следващите десет години - критично десетилетие за Земята", разкрива говорител на инициативата, разработена съвместно с Кралската фондация. "Освен че идентифицира доказателствени решения на най-големите екологични проблеми, с които се сблъсква планетата, наградата Earthshot цели да превърне настоящия песимизъм около екологичните проблеми в оптимизъм, че можем да се справим с най-големите предизвикателства на нашето време."

Във видео, което се очаква да бъде споделено по-късно днес в официалния Instagram акаунт на двореца Кенсингтън, Уилям ще сподели надеждите си за амбициозния проект. "Трябва да впрегнем своята изобретателност. Следващите десет години са критично десетилетие за промяна. Времето е от съществено значение, поради което вярваме, че тази много амбициозна глобална награда е единственият път напред."

57

Започвайки още от есента на 2021 г., всяка година до 2030 г. в различна държава ще се провежда церемония по награждаване, където ще има петима победители в пет специални категории: защита и възстановяване на природата, почистване на въздуха, съживяване на океаните, изграждане на свят без отпадъци и промяна в климата ни.

Всеки победител ще получи не само парична награда в подкрепа на своите проекти за опазване на околната среда, но и глобална платформа, част от наследството на Земята. "Нашата цел е да привлечем същия вид внимание и шум, който получават и атлетите от олимпийските състезания", коментират още участници във вълнуващия проект. 

57

Очаква се Earthshot да бъде изключително впечатляващ проект с глобална комуникационна кампания (на седем различни езика) и телевизионен сериал, показващ пряко дейностите на инициативата. Идеята на принц Уилям е да направи света по-добро място, за да може когато принц Джордж порасне, светът около него да бъде по-приятен, отколкото е сега.

"Принц Уилям е развълнуван, че работи с екип, който може да го подкрепи, тъй като знае, че само той не е достатъчен. Има глобална лидерска роля и сега е моментът да я изиграе". Честно казано, страшно развълнувани сме да видим развитието на събитията, защото сме сигурни, че ще се справи повече от добре! А и имаме нужда от подобни амбициозни проекти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA