Глория Греъм с памук под горната устна

Нека ви разкажем историята на една жена, която всички виждат като красива, но тя никога не приема себе си за такава.

28 юни 2022

Тя е причината за вихрушката от емоции, които се завъртат в главите ни, когато видим красива и амбициозна руса актриса. Изпреварила Мерилин Монро с около 3 години, Глория Греъм постигнала едно нещо, което легендарната Мерилин никога не успяла - спечелила "Оскар” за поддържаща роля за участието си в лентата от 1953-та Тhe Bold and The Beautiful. Радвала се на много, обожавана от безброй мъже, Глория живяла живот изпълнен със спадове, несигурности и скандали, един от които толкова голям, че днес щеше да включва и… затвор.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР ВИНАГИ ЩЕ ОБИЧА МОНТИ. ВИНАГИ!

57

"Всички я виждаха като красива жена, но тя никога не помисли това за себе си"

ЛЮБОВ С 13-ГОДИШЕН

Като всяка актриса, популярна през златните години на Холивуд, Глория често се отдавала на любовните си трепети. Тя толкова искала да бъде обичана, че сватбите й се случвали твърде често. А за да се стигне до развод, не трябвало повече от 2-3 години. Четвъртият й съпруг, режисьорът Никълъс Рей, се прибира в дома им в Малибу и заварва красивата съпруга в леглото с 13-годишния му син Тони от първия му брак, който точно се е завърнал от военното училище. Холивуд изтръпва. Всички са не просто шокирани, а притеснени за актрисата.

57

Години след опустошителния за кариерата й скандал Глория сключва брак с Тони и дори имат две деца. Този съюз направил Тони доведен баща на неговия полубрат – сина, който баща му Рей имал с Греъм. Актрисата и любимият й пазили връзката си дълго в тайна, докато таблоидите не я разкрили през 1962-ра. 12 години по-късно двамата се развеждат. „Първите години на брака между двамата бяха адски стресиращи и спорни за Глория. Тя претърпя психически срив, подложи се на лечение с шокова терапия през 1964-та в опит да изчисти съзнанието си от проблемите", пише Робърт Ленц в своята книга, посветена на Глория - Gloria Grahame, Bad Girl of Film Noir.

57

ВСИЧКО, ЗА ДА Е КРАСИВА

Макар безбройните си успехи, говорейки за тях, преди да избухне немислимият скандал с доведения й син Тони, Глория живеела обсебена от своите несъвършенства. Всички виждали красива, секси блондинка, тя виждала момиче с ужасна горна устна. Не харесвала наклона на горната си устна и често си слагала памук под нея, за да я изправи и повдигне. Ефектът бил, разбира се, не особено добър. Глория говорела затруднено, а екранните й партньори след целувка се оказвали с памук в устата.

57

Минали години, преди Глория да се реши на пластична операция. Дори на няколко. Племенницата й споделя, че проблемите не спрели. Заради засегнат нерв тя трудно движела устните си нормално. „През годините тя опитваше да доближи визията си до представата си за красиво. Всички я виждаха като красива жена, но тя никога не помисли това за себе си. Голяма част от лудостта й дойде оттам." Всички нейнии неуверености оставали скрити за зрителите на филмите й, но не и за журналистите, които не я пощадили дори веднъж. Често я определяли като срамежлива и интровертна, като жена, която превръща всеки свой недостатък в болка.

57

През март 1953-та Глория печели „Оскар". Речта й е съставена от едно простичко изречение: "Благодаря ви много!”, бързайки да слезе от сцената, едва уловила в ръка статуетката си. В интервюта години след церемонията актрисата споделя, че е имала паник атака. Страх от Оскара, както самата тя описва усещането, което години наред я преследвало, заради знанието, че може би всички други са по-заслужили от нея. Статуетката не получава специално рафтче в дома й, с нея си играе синът й. „На практика не съм виждала Оскара си, откакто го спечелих. Тими си играе с него в стаята му… дори я взима в леглото, когато ляга да спи. Колкото и да ценя моя Оскар, смятам, че никоя добра майка не би отнела любимата играчка на детето си!", споделя Греъм.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЛУЛУ В СТРАНАТА НА ИВ СЕН ЛОРАН

57

През 1953 г. Глория печели „Оскар" за ролята си в The Bad and the Beautiful

За жалост, дори Оскара не променил ситуацията за красавицата. Всичко на екрана било прекрасно и перфектно. Нищо в реалния свят не отразявало това. На 29 тя вече имала 2 развода и се славела като лошото момиче на черно-бялото кино. Идеята да излезе от образа на сексбомбата идва с участието й в мюзикъла „Оклахома!". Колегите й обаче не били очаровани от нея. Започнали шушукания колко недружелюбна е. Колко е изплашена от неспособността си да е добра актриса. Някои дори се осмелили очи в очи да й кажат колко зле се представяла. Страховете, че преживяванията от снимачната площадка на „Оклахома!" ще се повторят, я накарали да даде доста крачки назад под претекста, че иска да обърне внимание на децата си.

57

КРАЯТ НА ПЪТЯ

През 1974-та Греъм е диагностицирана с рак на гърдата. Тя преминава през терапии, спира алкохола и цигарите, обръща се и към хомеопатията. За по-малко от година влиза в ремисия. 6 години по-късно болестта отново се връща и този път актрисата отказва да направи каквото и да е. През 1981-ва, играейки в постановка във Великобритания, Глория се влошава. В болницата искат да я оперират веднага, но тя отказва. Желанието й е да отиде в къщата на Питър Търнър, бивш любовник, в Ливърпул. Там тя живее 6 дни…

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA