Елизабет Тейлър винаги ще обича Монти. Винаги!

Любовната приказка на актрисата и Монтгомъри Клифт е пропита с болезнен и труден за преглъщане трагизъм.

Искаше ми се да не започвам с емоционално излияние, но след като около 28 пъти написах и изтрих тези първи редове, реших, че може би няма смисъл да се дърпам. Холивуд познава немалко скандални, тъжни, вълнуващи и мащабни любовни истории. Ако съдим по браковете зад гърба ù, Елизабет Тейлър изживява цели осем. В краката ù са всякакви мъже, но не и онзи, който наистина иска до себе си. Онзи, който я пали, провокира, наставлява, преоткрива, възпитава и превръща в жена, макар и по особено брутален начин. Онзи, който я кара да преживее катарзис, но най-вече да поставя себе си на първо място, нищо че то е вечно запазено за него. Монтгомъри Клифт. Извън няколко спонтанни целувки, взаимоотношенията им остават чисто платонични до самия край, а когато през 1966-а той умира само на 45 години, „част от Тейлър умира заедно с Монти", просто защото са, без значение дали вярвате в теорията за съществуването им, истински сродни души.

57

Когато се срещат за първи път на снимачната площадка на филма „Място под слънцето", 29-годишният Монти показва на 17-годишната Елизабет какво е да бъдеш сериозен актьор. „Първоначално се почувствах като неадекватна тийнейджърка. Започнах да го слушам и да осъзнавам, че работата е много повече от наизустяване на сценарий", споделя тя години по-късно, разкривайки, че именно актьорското майсторство е карало нейният любим да се „движи с емоция" от глава до пети. В самото начало двамата се събират всяка вечер, за да репетират сцените за предстоящия ден. Той казва, че насреща му стои талантливо момиче, а тя го определя като „най-красивото нещо", което е виждала. Може би затова не чака дълго, преди да го покани в банята си, докато взема вана. Монтгомъри обаче стои в края на стаята и за нейна изненада не проявява никакъв сексуален импулс, а се наслаждава на искрените разговори. Не изглежда да е притеснен от тялото на голата жена и въпреки че след време коментира нейните „невероятни гърди", оценява повече таланта и душевността, отколкото физическите дадености. Тогава още девствената Тейлър намеква индиректно, че е „на разположение" и ще се радва да изживее първия си път с холивудския секссимвол, но само при споменаването на някаква форма на любов той се паникьосвал и отдръпвал.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДЖОУН ДИДИЪН И МАГИЧЕСКОТО ПИСАНЕ

57

Вместо да каже в прав текст на своята нова най-добра приятелка, че е гей, започнал рано сутрин да се появява с различни мъже, в чиято компания очевидно е прекарал последната нощ. В пълно отрицание със случващото се, носителката на „Оскар" предлага на Монти да се оженят, но неговият отговор е: „Не, Беси, няма да бъде правилно". Въпреки че така и не ù дава желаното, винаги е до нея и наясно с факта, че е доста несигурна, измисля й специалния прякор Беси Мей. „Целият свят те познава като Елизабет Тейлър. Само аз мога да ти казвам Беси Мей. Има част от теб, която ми принадлежи и никой друг не може да я притежава. Ще я наричам Беси." Така остава до последен дъх.

57

Току-що навършила 18, Елизабет казва „да" на Конрад Хилтън и след като бракът им продължава само осем месеца, Клифт е този, който събира парчетата от разбитото ù сърце. Малко по малко тя се научава да го обича като приятел и се стига до момент, в който му признава, че „каквото и да иска от нея, винаги ще бъде насреща". Две години по-късно тя се омъжва за британския актьор Майкъл Уайлдинг. Въпреки главоломния успех и публично внимание около лентата „Оттук до вечността" Клифт прекарва много време с новото семейство, точно преди да започне шокиращата трансформация от очарователен, добре възпитан и изискан мъж в „чудовище, което пие алкохол, взема хапчета" и се държи безобразно с малкото хора, склонни да го търпят. Чашата прелива по време на приятелска вечеря в дома на „кралицата на Холивуд", когато всички решават, че ще сготвят омлет, но пияното Аз на актьора иска да излезе навън, бясно хваща яйцата и започва да ги разбива, докато плюе в тях. До началото на 1956 г. бракът на Елизабет се е изчерпал напълно. Наясно, че взаимоотношенията с мъжете се разпадат главоломно, тя просто е щастлива да има Монти до себе си, защото изглежда, че той е единственият, който няма против да прекарва цели дни в слушане на разкази за проблеми и афери.

57

През май същата година Клифт взема успокоителни, тръгва си от парти на неговата любима в Холивуд Хилс и катастрофира в непосредствена близост. Домакинята и други гости се спускат към мястото на случилото се, но Беси е първата, която си проправя път, за да хване „счупената глава" на Монти. Лицето му „изглеждало разкъсано на парчета", а секунди са го спасили от задавяне със собствените му паднали зъби. Очевидци коментират, че причината това да не се случи всъщност е нейното безстрашно решение да отвори устата му и да извади въпросното съдържание, докато бялата ù сатенена рокля се оцветявала в червено. „Тук съм, тук съм, скъпи", били точните думи, преди да скочи срещу новопристигналите фотографи, заплашвайки ги, че ако снимат най-добрия ù приятел в тази ситуация, никога няма да им позволи да я доближат отново. След този повратен за Клифт момент лицето му остава белязано от рани, а зависимостта към различни субстанции се влошава. Докато непокорната му любима върви към олтара с още четирима съпрузи и участва в блокбъстъра от 1963 г. „Клеопатра", където играе с Ричард Бъртън, Монти е напът към разруха. Невъзможността да работи в предишните мащаби го съсипва, а Елизабет, която също се справя с подобни проблеми по-късно в живота си, твърдо настоява той да бъде част от главния каст на драмата „Отражения в златисто око". Екипът на продукцията не е впечатлен от идеята заради скандалната репутация на актьора, но по време на важна среща звездата „скача" срещу продуцентите и казва, че ще плати цялата застраховка на филма, стига да му поверят ангажимента. В крайна сметка мястото заема Марлон Брандо, защото Клифт умира от сърдечен удар точно преди началото на снимките и не успява да съпреживее магията на специалната си връзка с Елизабет още веднъж.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЛУЛУ В СТРАНАТА НА ИВ СЕН ЛОРАН

57

Много хора обръщат гръб на Монти, но не и неговата голяма любов. Не и неговата сродна душа. Не и неговата Беси Мей. Няколко години след като напуска този свят, Тейлър започва да посвещава време и средства на организации, които се борят със СПИН и ХИВ, с обяснението, че ако животът му бе продължил, едва ли някоя от тези диагнози щеше да му е чужда. Когато научава новината за инфаркта, тя просто се затваря в стаята си и крещи цял следобед. „Искаше да бъде сама. Можехте да чуете виковете, беше разрушена. По-късно каза на пресата, че е загубила не само приятел, но и брат. Мисля, че наистина беше така", казва Ричард Бъртън няколко години след това. Осъзната дори от човека, за когото Елизабет се жени два пъти, любовта им е нещо специално. Затова и по време на премиера през 1964 г. той признава на Монти: „Човек, тя ме харесва, но обича теб". И винаги ще бъде така. Винаги!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA