91 години от първите Оскари: Историята на наградите (ГАЛЕРИЯ)

Кой да предположи, че началото на бляскавото събитие е породено именно от желанието на всички да получат признание?

Денят на Оскарите е онази неделя от януари, в която всички насочваме погледите си към панаира на суетата в Холивуд и най-заслужилите престижната статуетка. Съдбата на церемонията по връчването на наградите може да бъде повлияна от настоящата пандемия, но на 16 май преди точно 91 години са раздадени първите призове на Академията на филмовите изкуства и науки. 

Най-добрите продукции от 1927 и 1928 г. се обявени три месеца преди частната вечеря в хотел "Рузвелт" в Лос Анджелис, водена от тогавашния президент на Академията Дъглас Феърбанкс. Церемонията продължава точно 15 минути, а това е единствената такава в историята, която остава без излъчване по радиото и телевизията. Предаването на живо започва от следващата година, а възможността да присъстват на церемонията тогава е била само срещу билет от 5 долара (около $74 в днешно време).

"Оскарите" са създадени от Луис Майер, основателят на Louis B. Mayer Pictures Corporation (днешната Metro-Goldwyn-Mayer - бел.ред.). Целта на Майер при създаването на наградата е да обедини петте клона на филмовата индустрия, а именно актьорите, режисьорите, продуцентите, техниците и сценаристите. Майер коментира началото така: "Установих, че най-добрият начин да се справя със създателите на филми е да окачвам медали навсякъде. Ако приготвя купи и награди, те биха убили, за да направят това, което искам." Кой да предположи, че началото на бляскавото събитие е породено именно от желанието на всички да получат признание?

Първите големи победители са Емил Янингс, удостоен с наградата за най-добър актьор (все още е единственият германец, печелил Оскар за най-добър актьор - б.р.) и Джанет Гейнър, която получава престижната статуетка само на 22 години. В специалната ни галерия по-горе ще откриете специални кадри от церемонията, както и портрети на част от победителите. Блясъкът тогава е бил доста по-различен, но със сигурност все така очарователен...

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA