Оливия Колман: Категоричната фаворитка на Холивуд

Тя не притежава холивудска хубост, нито има родители в индустрията, които да предначертаят пътя ѝ към така желания от всички "Оскар".

05 март 2022

Текст: Елка Влаховска
Фотография: Profimedia

Според мнозина носителката на наградата на филмовата академия за най-добра женска роля за филма „Фаворитката" през 2019 г. не е родена за блестяща актьорска кариера. Тя е британка, не е красива според стандартите за класическа хубост и освен това изглежда по-възрастна за годините си. След като славата я спохожда и световната преса започва да пише за нея, Wikipedia решава да включи биографична справка за нея, като я „състарява" с цели 8 години! Оливия Колман с недоволство бърза да поправи грешката.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: САЛМА ХАЙЕК... ИЛИ КАКВО Е ДА СИ ЖЕНА, С ТОПКИ

Родена е на 30 януари 1974 г. в Норич, графство Норфолк, Англия, с името Сара Каролайн Оливия Колман. Възходът й в кариерата не може да се нарече светкавичен, тя дълги години дори не е сигурна дали е избрала подходящата професия. Баща й е инженер-геодезист, а майка й работи като медицинска сестра, след като в младостта си е мечтала да бъде балерина. Оливия Колман казва, че неосъществените амбиции на майка й я вдъхновяват да преследва собствената си мечта да се снима във филми. Но първоначално тя се ориентира към професията детска учителка, завършвайки педагогика в колежа „Хомъртън" в Кеймбридж. Семейната традиция повелява мечтите да се загърбват в името на прагматичния начин на живот и кариера. Години по-късно Оливия ще сподели: „Това образование и предначертан път в живота никак не ме вълнуваха. Мисля, че щях да бъда ужасен учител."

По време на следването си тя се явява на кастинг за стендъп комедиант. Прави нещо необичайно, като „изяжда" фас от цигара, включвайки този екстравагантен детайл в изявата си. Това не остава незабелязано от известните британски комици Дейвид Мичъл и Робърт Уеб, които провеждат прослушването. Тя успява да ги изненада. Впоследствие Мичъл и Уеб многократно ще я канят в свои комедийни проекти заради чувството й за хумор и свободата на изразяване, както и заради неочакваните й забавни импровизации. Но по онова време, при първия й кастинг, Колман все още е много далече от идеята за смяна на кариерното поприще, по-скоро за нея това е странен вид хоби, към което се чувства привлечена. Ключът към решението й да се посвети на актьорската професия идва след срещата с бъдещия й съпруг Ед Синклер, който пише сценарии. Тя го последва в театралното училище в Бристол. Когато няколко години по-късно, вече семейство, двойката отива да завладее столицата, те трябва да живеят на тавана на къщата на техен приятел за няколко месеца, затъвайки в дългове. Хранят се в продължение на месеци с картофена яхния. Оливия взима нещата в свои ръце и опитва различни професии – включително секретарка и чистачка. С обичайното си чувство за хумор актрисата споделя в интервю: „Години наред нямаше работа. Беше труден период. Но като цяло дори ми хареса чистенето, някак си носеше удовлетворение от резултата. Винаги съм имала много амбиции и вярвах, че ще ги осъществя. Пък и усещах, че не мога да правя нищо друго, освен да бъда актриса или… да мия тоалетни. Спомням си, че един ден майка ми ме попита: „Е, ако за една година нищо не се получи с актьорството, ще се откажеш ли от тази идея?", на което аз отговорих: „Не, мамо, мисля, че си давам 10 години, а не една."

57

Всичко се променя, когато през 2003 г. Оливия получава роля в комедийния сериал „Пийпшоу" – популярен за времето. Звездите и сценаристите на шоуто са същите - Дейвид Мичъл и Робърт Уеб, видели актрисата на стендъп кастинга в Кеймбридж. Благодарение на този проект Колман се озовава за първи път в звездната среда на наградите BAFTA. Това е силно преживяване за актрисата, което тя обобщава така: „Похарчих много пари за рокля, чувствах се като Пепеляшка на бала. И тогава наистина се напих и повърнах на път за вкъщи." След „Пийпшоу" тя участва в една от главните роли на сериала „Зеленото крило" и с не особено значими роли в популярни за времето сериали. В игрални филми се появява по-рядко, но все пак в доста високопрофилни проекти като „Желязната лейди" и „Омарът".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ШАКИРА И ЖЕРАР ПИКЕ: НЯМА ГОЛЯМА СВАТБА, ИМА ГОЛЯМА ЛЮБОВ

Критиците хвалят изпълнението й в независимата драма „Тиранозавър" от 2011 г., която се занимава с проблемите на домашното насилие. Актрисата играе ролята на жена, страдаща от съпруг тиранин. Пресата нарича този проект пробив в кариерата на Оливия, а ролята й показва, че не само комедията е нейният жанр за изява. По този повод Колман споделя, че винаги е искала да играе драматична роля и най-сетне някой е видял този неин талант. Оливия продължава да изненадва – печели първата си голяма награда – „Златен глобус", за поддържаща женска роля във филма „Нощният управител" с Том Хидълстън и Хю Лори, където играе ролята на бившата служителка на тайните служби на MI 6 Анджела Бър. В романа на Джон льо Каре, по който е базиран филмът, героят е мъж, но решават да променят сценария заради нея. На всичкото отгоре по това време тя е в напреднала бременност. Съответно и героинята й, според новия сценарий.

57

Ролята на кралицата във „Фаворитката" не е първият път, в който Оливия се появява в образа на коронована личност. Тя играе преди това кралицата-майка Елизабет (майката на в момента управляващата Елизабет II) във филма от 2012 г. „Хайд парк" на Хъдсън. Същата година бележи и началото на третия сезон на „Короната" на Netflix, където тя отново играе кралица, този път Елизабет II. Но ролята й във „Фаворитката" бележи големия актьорски успех за Оливия. Тя вече има „Златен глобус" към своя кредит, но след тази роля наградите буквално започват да валят – отличие на фестивала във Венеция, номинация на гилдията на актьорите, статуетката на Британската академия, „Златен глобус" и накрая „Оскар". За да изиграе ексцентричната кралица Ан, Оливия Колман качва 16 килограма. Всеки снимачен ден започва с дълъг процес на нанасяне на грим, още от 4 ч. сутринта. „Героинята ми не трябваше да изглежда добре или да има перфектни обноски. За мен преживяването беше страхотно и освобождаващо. Бих се срамувала повече, ако се налагаше да изглеждам красива", споделя тя. Победата й на „Оскар"-ите през 2019 г. изненадва мнозина, а може би най-вече самата нея. По това време основният претендент е Глен Клоуз. Оливия е толкова неподготвена за признанието, че дори няма предварително написана реч. Ето защо, излизайки на сцената, тя прави онова, което е присъщо на характера й – произнася емоционално, трогателно и истински забавно слово.

Още на първата им среща в студентския театър в Кеймбридж Оливия, виждайки красивия и амбициозен начинаещ писател Ед Синклер, решава, че точно той е мъжът на мечтите й. Актрисата неведнъж е заявявала, че това е била истинска любов от пръв поглед. Тя не крие факта, че бъдещият й съпруг не отвърнал веднага на чувствата й и е трябвало да положи доста усилия, за да привлече вниманието му. С чувството си за хумор заявява: „Просто го убедих, че ще бъде щастлив единствено с мен". Ед и Оливия са женени от 2001 г., имат три деца. Двойката, която се премества в Лондон преди повече от 20 години, сега обитава просторно викторианско имение в престижен район на британската столица (Оливия вече има хонорари с шест нули отзад). Сред най-добрите приятели на семейството е актрисата Мерил Стрийп. С Колман се запознават на снимките на филма „Желязната лейди", в който Стрийп играе ролята на Маргарет Тачър, а Оливия – на дъщеря й Карол Тачър. Мерил определя колежката си като „божествено надарена" актриса. Оливия развива приятелски отношения и с партньорите си на снимачната площадка на „Фаворитката" – Рейчъл Вайс и Ема Стоун.

57

Колман участва активно в различни благотворителни събития и социални проекти. Освен това подкрепя Mind Media Awards, посветени на медийното отразяване на темата за психичното здраве, и е посланик на благотворителната организация Tender, която се бори срещу сексуалния тормоз. Актрисата участва и в записа на радиопрограми за проблемите на афганистанските жени, като озвучава истински женски истории. Подкрепя и благотворителни фондации за пациенти с рак, фондацията за Алцхаймер – с една дума, тя отделя много време в подпомагане на нуждаещите се хора.

На 47 години Оливия Колман е във възхода си. Независимо от сложните времена, които преживяваме, тя продължава да е търсена актриса и се снима. Наскоро я гледахме в минисериала „Градинари", копродукция на HBO и Sky, създаден и написан в съавторство между Ед Синклер и режисьора Уил Шарп („Електрическият живот на Луис Уейн"). Тя участва и в минисериала на Disney+ „Марвел" за инвазията на извънземни, разработен в шест епизода. В него си партнира със Самюъл Джаксън и Емилия Кларк. Брилянтна роля Колман прави и в дебютния филм на Маги Джиленхол – „Изгубената дъщеря", по едноименния роман на Елена Феранте. За него тя получи номинация за „Златен глобус" 2022, а от скоро отново е „фаворитка" за „Оскар".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA