Биляна Запрянова-Биба – колко е важно да бъдеш несериозен

Кристина Гочева
Кристина Гочева 07 април 2020

Ако ви кажа, че стоически понасям изолацията, не ми вярвайте. Ако има нещо, което най-много ми тежи е заседяването вкъщи.

Навън за мен е най-голямата свобода. Като дете тичах из двор. После години наред мерех крачки между Аптека, Попа, Чадъри, Кино Одеон и прилежащи любими барчета и клубове.

Научих детето си да обича навън. Разходките, колелото, планината, лятото на каравана… и в момента тъгуваме заедно за забраненото.

И в това тъгуване се пристрастих към статусите на Биляна Запрянова – Биба, която направи във Фейсбук свеж карантинен дневник на дните с три момчета.

Биба порасна пред очите ми – като човек, професионалист, майка, и софийски персонаж с личен стил. Възможността за ретроспекция я превръща в най-организирания човек - независимо дали пише, събира дрехи за модна сесия, снима се, пиарства, или прави мусака и пържени кофтета.

Тя е и единствената, която може да разкаже за свой припадък като трето лице и вместо драматичност да предизвика смях.

Срещам ви с нея, за да усмихне и вас. Защото това е заразно добро, във време когато заразното зло се настани в нашите фийдове, умове и домове, с небивало медийно 24/7 бомбардиране.

Бляна Запрянова - Биба

Фотография: Красена Ангелова

Как ти се отразява самоизолацията?

То положението наистина си стана като самоизолация, защото ако не вложиш малко мисъл и воля, щях да съм като другите 60% от народа, които явно смятат, че са Батман.
Изолацията ми се отразява страхотно. Тренирам всеки ден, грижа се за децата, готвя, чистя... средностатистическа домакиня. От време на време работя. 

Какво е да затвориш у дома три момчета на различна възраст?

Добре, че имаме повече от две стаи... единият цъка на електронни игри и учи в едната, другият обикаля на спринт апартамента ту с мандарини, ту с тиган, най-лошо става като набара ножовете. Третият работи и тренира.
Като се изнервят се чуват викове от три различни стаи, когато са в добро настроение играят футбол в хола.
Милите съседи нямат минута спокойствие с нас.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bilyana Zapryanova (@b.zapryanova) on


С кой от тримата се справяш най-трудно?
Най-трудно се справям със себе си и с дяволите в главата ми. 

Кои са твоите малки острови на нормалност в това време?

Кафето в 6:00 часа, изпито на прозореца. Блогът ми, в който рядко пиша, заради мъжете от горния въпрос. Гладенето, колкото и странно да звучи за 99% от жените, които четат това. Сайтовете за дрехи онлайн - нищо не си купувам, защото ако не пипна материята не е същото, но гледам и си заплювам за едно по-добро време.

Как се грижиш за менталното си здраве?

Никак. Гледам сериали, ако това помага въобще. Чета само "модерни” детски приказки, а "Лего Филмът” вече го сънувам. Слава Богу, че Ицо поема футболните пристрастия на големия, защото ако трябваше до полунощ да гледам Шампионска лига и коментарни студиа - щях да се метна от втория етаж. Нямаше да има много смисъл, ама щеше да е показно и красиво.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bilyana Zapryanova (@b.zapryanova) on


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последният път, когато припаднах бяхме с Жени Джаферович на едно ревю. Изведнъж се свлякох на земята. Отворих очи, според мен след цяла вечност, веднага я попитах дали съм паднала грациозно или съм се свлякла на земята като чувал с картофи. Тя ме успокои, че много красиво съм приседнала. Дори и да припадаш, трябва да го правиш със стил.

Без какво се оказа, че можеш да живееш?
Фризьор, козметик, маникюр, педикюр, шесткрилен гардероб, пълен с дрехи, цяла стена с обувки на висок ток ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bilyana Zapryanova (@b.zapryanova) on

В момента всички се упражняват върху темата свободно време  – с книги, сериали, кулинарни експерименти… Какво четеш, гледаш, готвиш… въобще остава ли ти свободно време?

Чета "Човекът и природа” за четвърти клас, защото правя презентация за опрашването на растенията. Гледам "Новият Папа” - няма такъв сериал, всяка сцена мога да я гледам по десет пъти. Готвя всеки ден и то специални неща - без въглехидрати, да няма грах, зеле и чушки, да има кетчуп... ако може да са кюфтета с гарнитура кренвирши ще е най добре.

Какво е първото нещо, което ще направиш, когато карантината свърши?

Ще отида на козметик, фризьор, маникюр и педикюр, облечена с рокля и с обувки на висок ток. Ще обиколя центъра на София пеш и ще мина през два-три магазина за дрехи. Ще седна в Cotto и ще изпия чаша вино, най-вероятно Славена (Вътова) ще мине оттам без да сме се наговаряли... Хубаво ще е!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bilyana Zapryanova (@b.zapryanova) on


Kак ще промени света пандемията Covid-19? 

За жалост смятам, че няма да се промени абсолютно нищо. Хората са свикнали с материалните си потребности. Никой не осъзнава, че в момента въздухът над София не е като преди и това е така, защото не използваме автомобилите си. Природата диша, когато нас ни няма. Това е нещото, за което трябва да се замислим, а не дали са ни задължили да ходим с маски.

Обръщаме внимание на толкова дребни и незначителни неща, че направо главата не ми ги побира понякога.


Твоята прогноза за след коронавирус кризата – в оптимистичен, реалистичен и песимистичен вариант, моля?

Ако говорим за икономиката на България – няма как да има оптимистичен вариант. Още през първата седмица малките бизнеси започнаха да фалират един по един.

Реалистичен, според мен, ще оцелеят тези, които знаят как да се борят и да оцеляват.

Песимистичният е, че всички ще умрем, но аз не обичам да мисля за най-лошото, защото ако ни е писано и да го мислим, и да не го - то ще се случи. По-добре да сме щастливи и позитивни, докато сме живи и здрави. Сега ще ти издам една тайна – аз съм еднорог с шарена опашка в цветовете на дъгата. ;)

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA