Никола Балов: "Невъзможно е да имаш скучен момент или да си кажеш "писна ми"

@nixanbal е следващият участник в звездния ни отбор за #BringTheBloggers Vol.3. Очакваме ви на 2 юли в Inter Expo Center!

Никола Балов пише професионално за нови технологии и телекомуникации от 2005 г. насам, а от 10 години е посветен изцяло на своя блог nixanbal.com. Фокусът му са обективните видео ревюта на смартфони и други устройства, както и отразяването на най-важните световни технологични събития.

На 2 юли в Inter Expo Center, като част от третата ни конференция #BringTheBloggers, с Никола ще си говорим за всичко ново в света на технологиите и за още куп други любопитни неща. Местата са ограничени, така че побързайте да запазите своето на имейл адрес events@atticaeva.bg или в официалната ни Facebook страница!

Продължаваме традицията на финала винаги да има свежи питиета, готини лични срещи и разговори, подаръци и страхотни снимки, така че нямаме търпение да ви видим!

https://www.instagram.com/p/B0HDNVNDukI/

Кога се роди страстта по технологиите?

Мобилните телефони са виновни. В тийнейджърските ми години те идваха в най-различни форми и бяха изключително интересни заради нестандартния си дизайн и постоянното добавяне на иновативни за онова време функции, всяка от които си беше малка революция. Спомням си първите телефони с МР3 плейър, например - беше супер вълнуващо, че това устройство, което иначе служи за разговори, SMS-и и има 3 игри, може да замени и музикалния ти плейър.

Какъв беше първият ти телефон?

Motorola Timeport 250. Преди да премина към смартфоните на Nokia имах три модела на Motorola един след друг и много ги харесвах. Първият имаше диктофон с възможност за запис до 3 минути общо и това си беше голям хит.

Кога започна да се занимаваш професионално с твоята страст?

На 17 започнах всеки месец да пиша по 1-2 статии в едно от водещите (и съществуващи) тогава технологични списания и ми плащаха за това, така че предполагам тогава. През далечната 2005 г.

https://www.instagram.com/p/CBGvc30jFmy/

Губи ли страстта към дадена тема своя блясък, когато я превърнем в професия?

Смятам, че когато човек открие нещото, което наистина обича да прави, то това ще бъде така, независимо дали го прави като хоби или като професия. А и моята сфера е толкова вълнуваща и постоянно променяща се, че е невъзможно да имаш скучен момент или да си кажеш "писна ми”. Всъщност било ми е трудно, когато например съм имал купища задачи или нещо не се е получавало по най-добрия начин. Но в тези моменти съм си припомнял, че не бих искал да правя нищо друго повече от това и всичко си е идвало на мястото. 

Кога блога ти от хоби стана професия? Не е ли трудно да се монетизира подобна инициатива?

Когато реших да премина от медия, за която работех, към собствена такава. Nixanbal.com беше логичното продължение на професионалния ми път. А да монетизираш подобен проект е много трудно, затова и когато се огледам, не срещам цял куп други технологични блогъри.

Ти си може би най-популярният тех блогър у нас. Каква е конкуренцията в този ресор?

Слаба. Което е кофти и за мен, и за пазара като цяло.

345

Как да разберем дали един тех блогър знае за какво говори или просто ни представя платена реклама на някой продукт?

Попитайте директно автора. Директната и открита комуникация по презумпция е гарантирана при блогърите, така че това може би е най-лесният начин.

Ти колаборираш с някои от най-големите компании в света на технологиите. Какви са изискванията, които те имат към професионалистите, с които колаборират?

Освен да изговаряш коректно името на бранда - други изисквания рядко са ми задавали. Когато работя по общ проект с някоя компания, то най-често става въпрос за съвместен труд и творческа дейност, които се движат от близките ни възгледи за това как трябва да изглеждат нещата. Ако се стигне до налагане на изисквания и строги рамки, най-вероятно не си партнираш с най-правилните хора.

Кои са тех блогърите, които ти следваш?

Следя няколко американски ютюбъри, защото в ерата на YouTube все по-рядко някой списва блог. От тях успявам да почерпя вдъхновение за начина на представяне или заснемане на видео. Или просто се уча какво не изглежда добре и не бива да правя.

Каква е твоята публика? Има ли много жени, които се вълнуват не само от визията на един продукт, но и от неговите технически параметри?

Основната аудитория на nixanbal.com са мъже, така че отговаряме идеално на стереотипа "технологиите са мъжка тема”, но всъщност се старая в сайта си да имам не само сухия преглед на продуктите, а и по-разчупено представяне на технологиите, с което да достигна до по-широка аудитория, извън типичните гийкове. Така че се надявам да мога да променя това, защото не смятам, че трябва да има подобно разделение на половете, тъкмо по тема нови технологи и комуникации. Всъщност много често ми пишат и дами с въпроси при избор на нов телефон например, което е някаква надежда.

https://www.instagram.com/p/B8gaG47jUx7/

Какво включва арсеналът на добрия тех блогър? Може ли да се прави технологичен блог с не много скъп лаптоп, например?

Разбира се, че може. Моят MacBook е на почти 8 години. В никакъв случай не бих казал, че съм постигнал оптималното качество във видео продукцията си и не смятам, че това е най-важното или че някой ме гледа заради 4К резолюцията на клиповете или кристалния звук от микрофона. Авторският подход и личното мнение са най-ценното, когато създаваш съдържание като това.

Какви са тенденциите при блогването, посветено на новите технологии?

Видеото и личният подход.

Колко често ти се случва ти да се свързваш с брандове за колаборация?

Аз разчитам на установени във времето партньорства, които продължават години и които ми помагат да развивам свои идеи по най-добрия начин. Рядко аз поемам инициативата за нови отношения, но ако имам проект, за който има смисъл да се обърна към някой нов бранд - правя го. През юли например в nixanbal.com започвам нещо ново и вълнуващо, което е свързано с нови партньорства и идеи, и за което съм щастлив, че най-после ще мога да реализирам по начина, по който винаги съм си го представял.

ОЩЕ ОТ #BRINGTHEBLOGGERS VOL.3:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA