Никола Балов: "Невъзможно е да имаш скучен момент или да си кажеш "писна ми"

@nixanbal е следващият участник в звездния ни отбор за #BringTheBloggers Vol.3. Очакваме ви на 2 юли в Inter Expo Center!

Никола Балов пише професионално за нови технологии и телекомуникации от 2005 г. насам, а от 10 години е посветен изцяло на своя блог nixanbal.com. Фокусът му са обективните видео ревюта на смартфони и други устройства, както и отразяването на най-важните световни технологични събития.

На 2 юли в Inter Expo Center, като част от третата ни конференция #BringTheBloggers, с Никола ще си говорим за всичко ново в света на технологиите и за още куп други любопитни неща. Местата са ограничени, така че побързайте да запазите своето на имейл адрес events@atticaeva.bg или в официалната ни Facebook страница!

Продължаваме традицията на финала винаги да има свежи питиета, готини лични срещи и разговори, подаръци и страхотни снимки, така че нямаме търпение да ви видим!

https://www.instagram.com/p/B0HDNVNDukI/

Кога се роди страстта по технологиите?

Мобилните телефони са виновни. В тийнейджърските ми години те идваха в най-различни форми и бяха изключително интересни заради нестандартния си дизайн и постоянното добавяне на иновативни за онова време функции, всяка от които си беше малка революция. Спомням си първите телефони с МР3 плейър, например - беше супер вълнуващо, че това устройство, което иначе служи за разговори, SMS-и и има 3 игри, може да замени и музикалния ти плейър.

Какъв беше първият ти телефон?

Motorola Timeport 250. Преди да премина към смартфоните на Nokia имах три модела на Motorola един след друг и много ги харесвах. Първият имаше диктофон с възможност за запис до 3 минути общо и това си беше голям хит.

Кога започна да се занимаваш професионално с твоята страст?

На 17 започнах всеки месец да пиша по 1-2 статии в едно от водещите (и съществуващи) тогава технологични списания и ми плащаха за това, така че предполагам тогава. През далечната 2005 г.

https://www.instagram.com/p/CBGvc30jFmy/

Губи ли страстта към дадена тема своя блясък, когато я превърнем в професия?

Смятам, че когато човек открие нещото, което наистина обича да прави, то това ще бъде така, независимо дали го прави като хоби или като професия. А и моята сфера е толкова вълнуваща и постоянно променяща се, че е невъзможно да имаш скучен момент или да си кажеш "писна ми”. Всъщност било ми е трудно, когато например съм имал купища задачи или нещо не се е получавало по най-добрия начин. Но в тези моменти съм си припомнял, че не бих искал да правя нищо друго повече от това и всичко си е идвало на мястото. 

Кога блога ти от хоби стана професия? Не е ли трудно да се монетизира подобна инициатива?

Когато реших да премина от медия, за която работех, към собствена такава. Nixanbal.com беше логичното продължение на професионалния ми път. А да монетизираш подобен проект е много трудно, затова и когато се огледам, не срещам цял куп други технологични блогъри.

Ти си може би най-популярният тех блогър у нас. Каква е конкуренцията в този ресор?

Слаба. Което е кофти и за мен, и за пазара като цяло.

Никола Балов: "Невъзможно е да имаш скучен момент или да си кажеш "писна ми"

Как да разберем дали един тех блогър знае за какво говори или просто ни представя платена реклама на някой продукт?

Попитайте директно автора. Директната и открита комуникация по презумпция е гарантирана при блогърите, така че това може би е най-лесният начин.

Ти колаборираш с някои от най-големите компании в света на технологиите. Какви са изискванията, които те имат към професионалистите, с които колаборират?

Освен да изговаряш коректно името на бранда - други изисквания рядко са ми задавали. Когато работя по общ проект с някоя компания, то най-често става въпрос за съвместен труд и творческа дейност, които се движат от близките ни възгледи за това как трябва да изглеждат нещата. Ако се стигне до налагане на изисквания и строги рамки, най-вероятно не си партнираш с най-правилните хора.

Кои са тех блогърите, които ти следваш?

Следя няколко американски ютюбъри, защото в ерата на YouTube все по-рядко някой списва блог. От тях успявам да почерпя вдъхновение за начина на представяне или заснемане на видео. Или просто се уча какво не изглежда добре и не бива да правя.

Каква е твоята публика? Има ли много жени, които се вълнуват не само от визията на един продукт, но и от неговите технически параметри?

Основната аудитория на nixanbal.com са мъже, така че отговаряме идеално на стереотипа "технологиите са мъжка тема”, но всъщност се старая в сайта си да имам не само сухия преглед на продуктите, а и по-разчупено представяне на технологиите, с което да достигна до по-широка аудитория, извън типичните гийкове. Така че се надявам да мога да променя това, защото не смятам, че трябва да има подобно разделение на половете, тъкмо по тема нови технологи и комуникации. Всъщност много често ми пишат и дами с въпроси при избор на нов телефон например, което е някаква надежда.

https://www.instagram.com/p/B8gaG47jUx7/

Какво включва арсеналът на добрия тех блогър? Може ли да се прави технологичен блог с не много скъп лаптоп, например?

Разбира се, че може. Моят MacBook е на почти 8 години. В никакъв случай не бих казал, че съм постигнал оптималното качество във видео продукцията си и не смятам, че това е най-важното или че някой ме гледа заради 4К резолюцията на клиповете или кристалния звук от микрофона. Авторският подход и личното мнение са най-ценното, когато създаваш съдържание като това.

Какви са тенденциите при блогването, посветено на новите технологии?

Видеото и личният подход.

Колко често ти се случва ти да се свързваш с брандове за колаборация?

Аз разчитам на установени във времето партньорства, които продължават години и които ми помагат да развивам свои идеи по най-добрия начин. Рядко аз поемам инициативата за нови отношения, но ако имам проект, за който има смисъл да се обърна към някой нов бранд - правя го. През юли например в nixanbal.com започвам нещо ново и вълнуващо, което е свързано с нови партньорства и идеи, и за което съм щастлив, че най-после ще мога да реализирам по начина, по който винаги съм си го представял.

ОЩЕ ОТ #BRINGTHEBLOGGERS VOL.3:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA