Ваня от Fit Baby Hot Mama: "Възстановяването след раждането започва още през бременността"

Прекрасната Ваня Висарионова е един от специалните участници в петото издание на #BringTheBloggers!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 октомври 2020

Ваня Висарионова е учител по телесно възпитание и специалист по ресторативно движение. Тя е и създател на блога FitBabyHotMama, който е сред най-атрактивните места за модерните майки в интернет пространството. Вече над 10 години Ваня помага на жените да се възстановяват ефективно след раждането, а опитът ѝ да разработва успешни онлайн програми дава доказани резултати.

На 10 октомври Ваня ще се присъедини към нас и MissBloom.bg за петото издание на #BringTheBloggers! На сцената в Интер Експо Център с нея ще коментираме перфектната форма и майчинството, и заедно ще отговорим на всички ваши въпроси, свързани с тях. Побързайте да запазите мястото си с две имена на имейл адрес events@atticaeva.bg. Очакваме ви с нетърпение!

А ето какво ни сподели Ваня няколко дни преди голямото събитие...

Кога осъзна, че интернет пространството има нужда от един различен тип присъствие, фокусирано върху майчинството и спорта?

Преди 10 години, когато аз самата бях бременна. Тогава имаше много малко информация и ограничени възможности за спорт през бременността. За възстановяването след раждане въобще не се говореше. Повечето хора го свързват със сваляне на килограми, но когато започнаха да идват при мен момичета с конкретни проблеми, осъзнах, че има теми, за които никой не говори и няма достатъчно информация.

Няма как да не те попитаме каква част от ежедневието ти отделяш за спорт…

Около един час на ден за тренировка със собствена тежест, пудовки, бягане или плуване и още 30 минути разтягания.

Как успяваш да балансираш майчинството и социалните мрежи?

Трудно. Много често отговарям на съобщения късно вечер или рано сутрин. Иначе се старая да планирам публикациите си предварително и да не ми отнемат много време.

768

Мит ли е, че бременните жени трябва само да седят вкъщи и да не правят нищо?

Абсолютен мит. Освен ако няма някаква медицинска препоръка да седят вкъщи и да не правят нищо, здравите и млади жени нямат причина да се обездвижват. Напротив, ползите от една активна бременност са много. Първо, самата бременност ще протече много по-леко и ще се избегне качването на излишни килограми и, второ, майката ще се възстанови много по-бързо след раждането. Както обичам да казвам - възстановяването след раждането започва още през бременността.

Казваш, че ресторативното движение е начин на живот. Сигурни сме обаче, че доста хора не са запознати с този термин…

Ресторативното движение е цялостна система за възстановяване на естествената стойка на тялото чрез корективни упражнения и промяна на ежедневни навици. Примерно - искаме да изправим гърба. От една страна залагаме на изправителни упражнения, но от друга добавяме и осъзнатост в ежедневието. От къде идва това изкривяване? Как седим, как ходим, какви дрехи и обувки носим?

68

Коя е най-лесната тренировка, която можем да направим у дома?

Тази, която ще направим. Много хора въобще не започват, защото смятат, че ще им отнеме много време. Моят съвет е да започнете с нещо кратко за 20 минути, но да го правите наистина всеки ден. Така, когато знаеш, че е само 20 минути, намираш време и често правиш и повече от планираното.

Издай ни упражнението, даващо най-бързите резултати…

Най-бързи резултати за постигането на какво? Тялото ни се адаптира към това, което правим най-често, а НЕ към това, което правим с най-добри намерения от време на време. В този смисъл сме се превърнали в едни седящи нинджи. Не вярвам в "едно упражнение, даващо бързи резултати”.

Съществува ли такова нещо като десерт, който няма да изисква три дни усилени тренировки за изразходване на калориите от изяждането му?

Съществува, да. Този десерт, който е изяден с наслада и кеф. Често причината не е в десерта, а във всичко останало, което ядем около десерта.

https://www.instagram.com/p/CFwXTS9jvF1/

Как се роди идеята за подкаста „Мама говори"?

Аз лично от много време слушам подкасти. Докато чистя, докато се разхождам, докато бягам. Това е един лесен начин да учиш нови неща. Заедно с Маги Пашова, моята бизнес партньорка, събирахме идеи за популяризиране на нашата работа и така се роди идеята за "Мама говори”. Много харесваме и обичаме този формат. Запознаваме се с интересни хора и научаваме нови неща.

За какво трябва една майка винаги да говори с децата си?

Трябва просто да се говори и да е искрено. Улавям се, че когато съм уморена, не слушам моя син. Старая се комуникацията ми с него да е пълноценна, дори и да е за по-кратък период.

Как реагираш, ако някой друг започне да дава непоискани съвети за отглеждането на малчуганите ти?

Усмихвам се. Аналитичен човек съм. Изслушвам, усмихвам се и ако ми хареса това, което ми казват си го "взимам”. Ако не, просто не слушам.

48

Какво предстои за Fit Baby Hot Mama?

Съвсем наскоро предстои Тренировка 100. От началото на карантината до сега тренирам с голяма част от момичетата онлайн. Оказа се, че е много удобен формат за майки с деца. На първи ноември се пада тренировка №100 и ще се съберем да тренираме на живо. Ще си направим потници, ще се снимаме, ще направим 100 бърпита… Ще бъде едно мини събитие на трениращите майки. Това е в най-близко бъдеще. От дълго време търся по-голяма и просторна зала за тренировки на майки и техните бебета/деца, но покрай усложнената световна ситуация не правя планове.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA