Зелената светлина на Диана Трайкова

Създателката на IG акаунта Plant a Few за усилията да постигнеш модерна и красива градска „джунгла".

Невена Дякова
Невена Дякова 11 август 2021

Фотография: Личен архив

Дължа познанството си с Диана Трайкова на жестоките професионалисти от Botanic Lab, които преди две години превърнаха терасата ни във вечнозелен градски оазис. Последните са изключителни експерти в сферата на интериорното озеленяване и никога не пропускат да насочат вниманието на аудиторията си в Instagram към други създатели на дигитално съдържание по темата. Ако кажем, че Диди Трайкова е просто един от тях обаче ще сгрешим, защото инициираният от нея Plant a Few е профил, който съсредоточава мечтите на много любители-цветари, но е направен с отдадеността, погледа и безкомпромисния стил на една космополитна млада дама, която може да живее в София, но със същия успех в Рим, Стокхолм или Сан Франсиско. Дигитален илюстратор (вижте повече на @dianaillustrates) с 5 години опит в сферата на анимацията, технологиите и рекламата, Диди Трайкова може да се похвали с портфолио и проекти за TEDed, Amazon, Chan Zuckerberg Initiative, Figma, Marvel app и Intercom. Работи с дизайн агенции и анимационни студиа зад океана и мечтае някой ден да бъда част от екипа на пълнометражен анимационен филм, който не се съмнявам, ще получи „Оскар".

57

В дома ти откриваме десетки растителни видове – разкажи ни колко време ти отне създаването на тази забележителна зелена колекция?

Страстта ми към грижата за екзотични растения започна преди 3 години, когато със съпруга ми заживяхме в нашия дом, а и заработихме от домашния ни офис. Цялото това време вкъщи ме подтикна към търсене на хоби, което да е в рамките на апартамента ни. Процесът беше дълъг и обсипан с преполиване, пресушаване, недостатъчно или повече светлина от необходимото. Както казват мъдрите хора: „Истината е в процеса”, имах нужда от време за опит и грешка, за да постигна баланса, който имам сега вкъщи.

Какво е отношението на съпруга ти към това твое хоби, случвало ли ти се е да каже: още една саксия ли имаме?

Благодарна съм, че с каквото и да съм се занимавала, Сашо винаги ме е подкрепял и е бил най-големия ми фен от самото начало. Не бих казала, че той има завиден интерес към растенията, но пък харесва много, че в дома ни има живот.

57

Винаги ли си изпитвала интерес към отглеждането на растения, кое беше първото, за което се грижи и как се сдоби с него?

Израстнах в Банкя, до гората, а в градините и на двете ми баби беше пълно със сезонни цветя, които от пролет до есен красяха в разлини цветове двора. Имахме домати, краставици, малини… също зайци и кокошки. (Смее се.) Връзката с природата явно е била в мен и тази липса се е проявила чрез грижа за моите 80+ растения. Първото растение от настоящата ми колекция беше една обикновена драцена, купена от супермаркет, все още е жива и здрава!

Имаш много уютен, светъл и, разбира се, пълен с цветя дом… Беше ли повлияно интериорното решение от факта, че притежаваш доста цветя и как подходи в подредбата на апартамента?

Всъщност се получи точно обратното, домът ни предразположи към присъствието на толкова растения. Сградата, в която живеем, е строена 30-те години на миналия век, намира се в близост до Лъвов мост, самата архитектура на апартаментите напомня за едно отминало време, което не ни остави друг избор от този да се придържаме към един по-естествен и семпъл винтидж стил. Цветята бяха добавени впоследстие, бавно и много обмсилено, тъй като имам доста визуални изисквания.

57

Какво би посъветвала човек, който няма опит в отглеждането на растения, но много иска да постигне същата атмосфера вкъщи? С кои видове е добре да започне?

Първият ми съвет към такъв човек е винаги да се запознае с обстоятелствата на дома си - изложение на прозорците и яркост на светлината, а и с личните си обстоятелства - колко време реалистично ще има за грижа към растенията, ежедневието му позволява ли го и дали иска „зелен вид” на дома си, но без да полага много грижи.

За начинаещи винаги препоръчвам „най-комерсиално известните" видове, защото са такива с причина - Monstera Deliciosa, най-обикновен Anthurium, семейстото на Драцените също. Всички те имат много специфичен вид, който ще допринесе с малко „живот" във всяка стая.

В този ред на мисли има ли тренди растения в интериорното озеленяване в момента, кои са те по твое мнение?

Понастоящем растенията с какъвто и да е тип „вариегатност” (от латински varius - разновидност), тоест растения с листа, в които на места липсва хлорофил (зелените части от листото, чрез които се осъществява фотосинтеза). Това състояние провокира листото да развива бели/жълти сектори, правещи растението да изглежда като „нарисувано" с бои. За съжаление, не ги препоръчвам за начинаещи по няколко причини. Първата е, че вариегатните растения изискват малко повече грижи от останалите, по-капризни са на моменти. Втората е, че цената им се качи главоломно последните години и в ръцете на човек без опит, това би била една много лоша финансова инвестиция. Но несъмнено са известни с причина и са и моя лична слабост. 

Къде самата ти обогатяваш знанията си по темата и откъде черпиш вдъхновение?

Всички знания, които натрупах за растенията, са предимно от YouTube. Видях, че хора без професионална подготовка минават през същите ботанически препятствия успешно, давайки много полезни съвети. Това са три от любимите ми канали в платформата: Planterina, Summer Rayne Oakes, Only Plants.

57

Кое е най-взискателното растение, което си отглеждала и защо?

Почти всички видове от семейството на Alocasia и папратите са за хора с много взискателен поглед и свободно време. Въпреки че несъмнено са много красиви, алоказиите са магнит за всякакви паразити, нуждаят се от доста вода (но не прекалено), непряко, но ярко слънце и редица други претенции. Папратите имат едно изискване - никога не забравяйте да ги полеете, ако не всеки ден, то през ден, за да могат дълго да красят дома ви с „праисторическия" си вид. Въпреки трудностите, моята Alocasia Amazonica е все още жива и здрава след 3 години драматично съжителство.

В IG акаунта ти забелязвам предимно растения, които не цъфтят… освен хоята може би, би ли попречило наличието на такива в различна цветова гама на хармонията в интериора според теб?

По-горе вметнах, че имам доста визуални изисквания, та искам да поясня какви са. Наличието на толкова растения в дома, може да се превърне в задушаващ и шарен саксиен хаос. Придържам се към ограничена цветова гама за интериора ни, която включва и растенията ни. Почти всички саксии са от глина, а тези, които не са с теракота цвят са или сиви, или бели. Малко хора знаят, че почти всички растения вкъщи са цъфтящи, просто не са известни с цветовете са, а с красивите си листа, напомнящи на далечни джунгли. 

57

У вас растенията си проправят път дори към банята… При какви условия е възможно човек да отглежда „цветя" и в мокрите помещения на дома?

За съжаление, въпреки това, което казват някои блогове за интериор, моля НЕ слагайте растения в баня без прозорец, възможно е някои растителни видове да оцеляват, но не и да живеят. Бих съветвала да инвестирате в няколко изкуствени растения, колкото и да не съм привърженик на тях, аз самата имам едно в „пералното" помещение, където светлината е слаба. В случай, че имате прозорец, уверете се, че проветрявате добре, прекалената влага може да причини мухъл у някои цветя.

Има ли растение, за което мечтаеш, но все още не притежаваш – разкажи ни за него и защо те привлича?

В момента доста добре съм попълнила колекцията си и бих направила компромис само за някои по-редки видове Hoya, които издирвам непрестанно, тъй като са ми слабост.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA