Теди Сара никога не погледна назад

Веган блогърът споделя първите стъпки към изцяло растителната диета.

Невена Дякова
Невена Дякова 13 август 2021

Фотография: TediSarah.com

В GRAZIA 200 ви запознахме с Теди и 5 принципа от лайфстайла й, които бихме заимствали с удоволствие. Нямахме търпение да й споделим публикацията, но бяхме изпреварени от читателка, която я бе тагнала в снимка на страница от списанието в Instagram. Този симпатичен повод за контакт роди идеята за интервю между нас и една от най-очарователните, осведомени и увлекателни създателки на дигитално съдържание в социалните мрежи, която води изцяло веган начин на живот. Вдъхновение за диетата, облеклото, обувките, козметиката от този вид може да черпите регулярно от профила на Теди. Ето какво сподели тя по темата ексклузивно за GRAZIA.

Поддържаш блог, посветен на веган лайфстайла и устойчивия начин на живот. От колко време си веган?

Скоро ще станат цели 8 години.

Каква беше причината да превключиш към изцяло веган диета?

Хората често си представят, че първо съм била вегетарианка или pescatarian, което включва консумация на риба и морски дарове, но това е доста далеч от истината. Хапвах месо до деня, в който не реших, че тотално изключвам продукти от животински произход от диетата си. Дължа промяната на случайна ситуация в супермаркета. Пазарувах си храна и забелязах, че се провежда ивент с автор, който подписва новата си книга. В началото не обърнах внимание, но в един момент видях как всички около мен си бяха взели по едно копие на My Beef With Meat: The Healthiest Argument for a Plant-Strong Diet от Рип Еселстин. На онзи етап дори не бях напълно наясно какво означава да си веган. Фактът, че толкова много хора в магазина се интересуваха от темата, обаче ме впечатли силно и веднага щом се прибрах, си поръчах книгата онлайн. Тя разказваше за здравните ползи на растителната диета и колко вредни всъщност за организма ни може да бъдат месните и млечните продукти, които консумираме. Прочетох я и бях дотук! Никога не погледнах назад и не поисках месо в менюто си.

Беше ли труден все пак този внезапен преход – да спреш да консумираш и купуваш продукти от животински произход?

В началото беше предизвикателно да намеря заместители на обичайната си диета, тъй като в съзнанието ни е закодирано, че балансираното хранене задължително включва месо. Трябва си време, за да преосмислиш втълпените с години навици за правилно и полезно. Разбира се, сега, 8 години по-късно, в САЩ има много повече веган опции в хранителните магазини и ресторантите и е значително полесно да поддържаш такава диета. По отношение на дрехите и козметиката също изживях сериозен шок, разбирайки колко много от любимите ми продукти съдържат съставки от животински произход (като ланолинът в кремовете, който се добива от вълната на овцете например!). В момента ми е много по-лесно да се сдобия с всичко, от което имам нужда, във веган-friendly версия.

Кои бяха първите източници, от които се информираше или вдъхновяваше по темата?

Четях доста книги, гледах документални филми – те поддържаха искрата на тази нова страст. Освен гореспоменатата My Beef With Meat, мога да препоръчам още Whole от д-р Т. Колин Кембъл и The Kind Diet от Алиша Силвърстоун. Любимите ми документални заглавия по темата пък са: Forks Over Knives, What the Health, Cowspiracy и Okja, като последният не е точно документален филм, но те вкарва в наистина дълбок размисъл. Започнах да следвам и различни Instagram акаунти, за да следя как се хранят хората с тези убеждения и как да се снабдявам с полезни продукти от подобен произход. Това бе и причината да стартирам моя блог tedisarah.com и респективно IG акаунта @tedisarah – да споделям с аудиторията си наученото и да хвърлям светлина върху брандове и продукти, които отдавна съм инкорпорирала в живота си.

Срещаше ли проблеми в намирането на дрехи и храна, които по нищо да не отстъпват на тези, с които си свикнала?

Както споменах, беше трудно преди години, но сега веганите в САЩ се радват на огромно разнообразие от брандове за дрехи, храни, ресторанти, козметични марки, които не използват тестване върху животни за продуктите си.

Кои би препоръчала на читателите ни?

Една от любимите ми марки за дрехи се казва Noize, 100% веган-friendly е и произвежда най-сладките за мен връхни дрехи и домашни комплекти, без които не можем от година насам. До края на юни може да използвате специалния ми промокод TEDISS21 за 20% намаление на техни стоки.

Колко често се свързват за колаборация с теб веган брандове и как избираш тези, с които работиш в дългосрочен план?

Много често, бих казала всеки ден. Работната ми етика и ценностите, които имам, са ясно изразени в социалните ми мрежи. Брандовете, които се свързват с мен, имат предварителната информация за това какво правя и с кого работя, и знаят, че ще си партнираме добре заедно. Често правя колаборации с веган марки, стартирани от веган предприемачи или инфлуенсъри по темата, които са разраснали дейността си.

Имаше ли любовта ти към животните роля в решението да станеш веган?

Огромна! Винаги съм обичала животните, но като мнозина други мислех, че е необходимо да ядем месо, за да сме здрави.

Разкажи ни за твоите любимци и доброволческия труд към приют за домашни любимци в Ню Йорк?

В момента отглеждам кученцето ми Пани, което е парализирано и се налага да използва помощни колелца, за да се придвижва. За радост, контузията не е отнела енергията и веселия й характер. Пани (която идва в САЩ от улиците на Иран, бел.ред.) може да се разхожда с часове навън. Имам и зайче Ханк, което осинових през 2011-а. Когато за първи път се преместих в Ню Йорк, потърсих приюти, в които мога да доброволствам, чистейки клетки, разхождайки животните и съдействайки при срещи с потенциални осиновители. Осигурих приемен дом за много животни – 22 кучета и 1 котенце. След като осинових Пани, която се нуждае от специални грижи, започнах да водя и други парализирани животни на рехабилитация в центъра Water4Dogs в Ню Йорк.

Споделят ли твоите близки и приятели страстта ти към веганството?

Много от тях вече са по-информирани за храненето и цялостния лайфстайл и ежедневно се опитват да правят избори, в основата на които стои грижата ни за животните.

Искам да те попитам за една деликатна, но важна тема като бъдещ родител… Ще отгледаш ли детето си като веган, или ще му оставиш самостоятелен избор на по-късен етап в живота?

Вярвам, че растителната диета е най-доброто средство за здравословен живот, и със сигурност искам да предам тези възгледи на децата си. Не бих искала да ги храня с продукти от животински произход, които могат да съдействат за развитието на хронични заболявания като диабет, рак, алергии, автоимунни заболявания, сърдечни проблеми. Работих в педиатрично отделение около 10 години и здравето на децата ми ще бъде мой основен приоритет. Има много литература на тема как да храним подрастващите с растително базирана диета. Препоръчвам да прегледате и акаунта @plantbasedjuniors, където ще откриете полезни съвети как да отгледате децата си с изцяло растителен хранителен режим.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA