Славена Вътова: "Приятелството с децата е мисия възможна"

"Най-силната обич, най-голямото търпение, най-силните страхове, най-силната вяра... всичко това се появи заедно с тях."

29 януари 2022

Текст: Тита Найденова
Фотография: Костадин Кръстев-Коко

Славена, Ана и Ема – трио, което се движи в удивителна хармония на снимачната площадка, но изненада всички ни с баланса и приключенския характер на общуването си. Мис България 2006, която от години изпълва телевизионния ефир с чар и артистичност, е предала магичната комбинация и на двете си момичета. Пред камерата на Костадин Кръстев-Коко Славена и двете й дъщери се преобразяват за миг в детската версия на „Ангелите на Чарли" или по-скоро в „Ангелите на Коко". Подобно на много от родните звезди, и наследничките на Славена и нейния съпруг Юлиян Цолов се появяват в публикациите на прочутата си майка в Instagram. При това се справят блестящо, както с артистичните задачки, така и с позирането като професионален модел. Все пак са дъщери на една от най-добрите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МИХАЕЛА МАРИНОВА ОТНОВО ДОКАЗА, ЧЕ МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ

Славена, майка си на две прекрасни момичета – Ана и Ема. Как се справяш с характерите и баланса между тях и на какво те научи животът досега с ролята на майка?

Уча се, опитвам се, старая се... и всичко, водена от най-силната обич. Не знам дали мога да кажа, че винаги се справям, но дори това е едно от важните неща, които научих, след като вече съм майка.

Изпитали ли са горчивата страна на „дете на известни родители" твоите две деца? Случвало ли се е да те спират почитатели, докато си с тях, и след това ти да им обясняваш защо се случва така?

Надявам се да не са. Засега няма такива индикации, а точно обратното. Случвали са се такива ситуации, но момичетата ги приемат като игра. Освен това почитателите, които ме спират за снимка, са предимно деца, а това радва както мен, така и Ема и Анна.

Всъщност каква е твоята стратегия на даване на отговори на онези въпроси, с които децата засипват родителите си в момента, в който станат достатъчно големи, че да се интересуват от същината на нещата?

„Стратегията" е не просто да слушам, а и да чувам... и да реагирам. Всичко може да бъде адаптирано в подходящ за тях вариант. Просто трябва да се отговаря.

57

На какво те учат твоите две момичета? И как отиграваш моментите, в които натовареното ежедневие не ти позволява да им посветиш повече време и част от себе си?

Всеки ден на нещо ново и различно. Те се променят, а заедно с тях и ние. Най-силната обич, най-голямото търпение, най-голямата мотивация, най-силните страхове, най-силната вяра... всичко това се появи заедно с тях. Не се налага да „отигравам" такива моменти. Когато се случват, моля за разбиране и обяснявам. След това задължително се опитвам да балансирам и да изкарваме повече време заедно. Това, което искам да науча и себе си, и тях, е, че чувството за вина никога не помага. Трябва да сме пълноценни към случващото се в момента, защото няма смисъл да вършим нещо половинчато, докато мислено се упрекваме, че точно в този момент не правим нещо друго. Важно е да се научим на хигиена на общуване – работим ли, там сме на 100%, със семейството ли сме – пак на 100%. Стремя се към този баланс и за мен е много силна мотивация.

Имала ли си провали като майка и какво правиш, за да не се случват често – четеш книги, говориш с приятели и хора с опит или следваш интуицията си?

Не знам дали трябва да ги наричам „провали". Имала съм ситуации, в които наистина не съм убедена как трябва да постъпя и в такива винаги търся информация, съвет, помощ. Източниците са всички изброени във въпроса.

Има ли неща и теми, които им спестяваш и чакаш да пораснат, за да ги изговорите?

Говорим за всичко, към което проявят интерес. Има много неизговорени теми, защото още не са предизвикали вниманието им, разбира се. Такива вярвам, че ще има през целия живот.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СЪРЦЕТО НА ФИЛМА СЕ ПОЯВЯВА БЕЗ РЕЦЕПТА, ВИНАГИ ИЗНЕНАДВАЩО

Как и кога си почивате най-добре? Кои са моментите, дните или празниците, в които усещаш наистина присъствието на нещо свято?

Почиваме си по различен начин, в зависимост от настроението. Понякога спортуваме, друг път готвим или играем на нещо, а едно от най-любимите ни неща е да си лежим сгушени. Всяка сутрин, когато ги събуждам и ги прегръщам сънени, благодаря, че сме здрави, заедно и добре.

Има ли теми табу във вашето семейство?

Все още има незасегнати от децата теми, което смятам, че е нормално. Всичко с времето си. Опитваме се да създадем спокойна за тях среда, така че когато има въпроси от каквото и да било естество, ние да сме приятелите, с които да разговарят.

Топ пет съвета от твоя страна за майките, които отглеждат момичета...

Не мога да давам съвети, но мога да споделя какво ме кара да се чувствам пълноценна към нашите момичета. Обичам ги неописуемо силно и няма момент или ситуация, в които да не им го показвам. Говорим много – децата са невероятни събеседници! Опитвам се да изкарвам максимално много време с тях и да споделяме както техните, така и моите интереси.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA