The Dazzling... Zeng Li

Една от звездите на китайското кино говори за завръщането в индустрията и страстта към здравословния начин на живот.

Невена Дякова
Невена Дякова 24 октомври 2022

• Режисьор: Gong Cheng • Изпълнителен продуцент: Zhiyu Qu • Продуцент: Rico • Фотограф: Zhang Haoran • Стилист: Yuxi • Асистент стилист: Lulu

Порцеланова кожа, гладка абаносово черна коса, усмивка на момиче в своите ранни 20… Това е излъчването на китайската актриса Zeng Li, която наскоро навърши своя 46-и рожден ден. Деликатната представителка на зодия Дева е живото доказателство, че възрастта няма значение, когато човек се грижи за духа и тялото си. Как постига ослепителната си визия, в какви проекти се завръща на големия екран и какви са принципите, върху които е построила живота си, Zeng Li разказва в редовете по-долу.

Zeng Li

Рокля Peng Tai, шапка Proenza Schouler, бижута ANNXU

От 11-годишна се занимаваш с опера – доста необичаен интерес за младо момиче, не мислиш ли?

За да възпитат у нас трудолюбие и за да сме по-здрави като деца, родителите ми изпратиха мен и сестра ми в Младежкия дом, за да тренираме физиката си. Малко по-късно, национални и провинциални училища правеха конкурси, селектиращи кандидати за Пекинската опера. Със сестра ми бяхме приети в асоциирано към операта начално училище, след това представители на самата опера дойдоха, за да изберат на място нови попълнения. Един от учителите ми ме заведе на втория тур от изпитната сесия. Може би бях приета, защото се представих много добре на място. Във времената, в които завърших образованието си, поп музиката започваше да става все по-популярна. Малко слушаха опера – тази квинтесенциална част от китайската култура от векове насам. Със съученик от прогимназията си говорихме за изпити в пекинското арт училище и аз реших да се пробвам за там. Нямах много информация за процеса по приема, затова се приготвих от нулата. Не беше лесно да минеш първи и втори кръг от изпитната сесия. В първия ден от нея ми беше много зле – развих тежки стомашни проблеми, вероятно от стреса покрай кандидатстването. Помня как на финалния изпит влязох в изпитната зала, усещах напрегнатата ситуация, чувствах се безпомощна в известна степен, но се представих прекрасно. Добрите новини не закъсняха. Върнах се в Шаши и се отдадох на културни занимания. Малко по-късно бях официално приета в Пекинската опера и започнах да играя на сцена. Винаги съм се усещала късметлийка по отношение на професионалния ми път. Всеки път, когато съм била на кръстопът, съм избирала правилната посока, която ме е отвела до мястото, където съм днес.

Zeng Li

Рокля Peng Tai

Здравословният начин на живот е много важен за теб. Откога си толкова запалена по тези практики?

Вегетарианка съм от 2005 г. В 20-те си години имах проблеми с акнето. Кожата ми не беше в добро състояние – нещо особено важно за актьора. След като станах вегетарианка, токсините в тялото ми намаляха, което подобри значително състоянието на кожата ми. Ограничих приема на несвежа храна и такава с консерванти. Веднъж ми се наложи да хапна на гара, където вегетарианската храна бе пълна с подправки… По-скоро бих се хранила с повече ориз, отколкото с храна, от която тялото ми се чувства некомфортно. То си дава своите знаци, напомня от какво има нужда. Именно постигането на този вътрешен баланс ми помага да бъда човекът, който съм.

Как изглежда менюто ти в рамките на един ден?

Три, относително семпли, хранения. Държа на естествените продукти и се стремя към обикновена диета. Харесвам авокадо, сладък картоф и аспержи. Избирам сезонни продукти, най-вече зеленчуци с органичен произход. Това е важно, тъй като днес много от продуктите съдържат пестициди, а земята е замърсена от различни източници. Да хапвам чиста храна за мен е начин да бъда здрава.

Zeng Li

Рокля Etro, обувки Jimmy Choo

Наскоро се завърна към филмовата индустрия. По какво работиш в момента?

Все още снимам актуалния си проект и не мога да издам много. Приемайки различни женски образи, съм опитвала вкуса на толкова различни съществувания… постепенно сякаш започнах да играя все по-често "лошата". Ролята на императрица Анрог в предстоящия ми филм "Забранена любов" идва да напомни, че любовта не познава възраст, затова е необходимо да обичаме смело.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: PAVELL И МИХАЕЛА МАРИНОВА НЕ СЕ СТРАХУВАТ ДА ТАНЦУВАТ С ДЯВОЛА

Zeng Li

Топ Paco Rabanne, пола Edition

Харесва ли ти да споделяш в платформата си с други създатели на креативно съдържание от целия свят?

Обичам да споделям с хората – много! В началото мислех да я използвам, за да споделям семпли и вкусни храни всяка седмица. После ми хареса да приготвям здравословни напитки. Споделяла съм и съвети за подхранване на косата, какво да похапваме в горещите летни дни… също и моите любими изцяло веган продукти за кожата. Последно се опитах да направя пудра от ориз. Иска ми се да мога да снимам и "изиграя" още интересно съдържание. Харесва ми контактът с аудиторията и съм особено любопитна какво харесват и от какво се интересуват последователите ми.

Участвала си в мюзикъла Twinkle, Twinkle Star, където се говори за вярата и спомените. Къде е фокусът при теб – в миналото или в настоящето?

Аз съм човек, който се наслаждава на времето тук и сега. Така е било на всеки етап от живота ми. Преценката и отношението ми към нещата са се променяли с времето, разбира се. В миналото много се дразнех, когато попадна в тежко задръстване или полетът ми закъснее. Сега се опитвам да реагирам спокойно на подобни ситуации и да намеря нещо полезно, с което да се занимая, до момента на разрешаването им. Успееш ли да си създадеш тази нагласа, всичко ще минава по-добре.

Zeng Li

Kакво е отношението ти към живота поначало?

Имам високи изисквания към себе си. Избрах да не ям месо, да бъда актьор, поради което пътувам и често отсядам в хотелски стаи. Когато си тръгвам, гледам да почистя след себе си – поне мястото да не изглежда хаотично. Преди време наемах къща в Hengdian – собственичката сподели с мен, че от години никой не се е грижел за мястото както мен. Опитвах се да поддържам дома, да не хабя излишно електричество и вода, да изхвърлям навреме боклука, да поливам цветята – все малки неща, но такива, които карат мен и останалите да се чувстваме по-добре.

Zeng Li

Как трябва да изглежда и да се държи съвременната жена според теб? Възможно ли е да има и постига всичко?

Мисля, че съвременната жена има повече власт. Като актриса съм играла различни типове жени, опитвала съм се да разбирам житейския им опит за целите на ролята. Външността, гримът и гардеробът са преходни неща. Всяка жена е уникална посвоему и има стойност. Нейната увереност и ясни ценности ще докоснат хората наоколо. Хората, които радват себе си, трябва да знаят и как да обогатяват личността си. Красотата е рядка, но силното присъствие на духа е още по-рядко.

GET THE COVER LOOK: Рокля Proenza Schouler, обувки Jimmy Choo

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA