Боби Вълчев доказва, че музиката лекува

"В България има изключително много талантливи деца, но липсва обучение по западни стандарти", споделя джазменът.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 14 декември 2022

Боби Вълчев е роден в София. Започва да свири на пиано в ранна детска възраст. Възпитаник е на софийското музикално училище „Любомир Пипков„, специалност тромпет и завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров". След това заминава за Лондон, за да продължи образованието си в „Guild school of music".

От 2011 година Боби Вълчев живее в Дубай, където работи като музикант, преподава пиано и пеене. През 2021 участва във формата „България търси талант". Същата година, Боби беше награден и със златна виза от правителството на ОАЕ за принос към културата и образованието на емирствата.

Въпреки това, регулярно се завръща в България, а благотворителните му коледни концерти вече се превърнаха в традиция.

В навечерието на Коледа - на 18-ти декември в 18:30 часа предстои концерт в City Mark Art Center в София. Каузата е средства за лечение с музикотерапия за дом за деца и младежи "Свети Врач” в София. Билетите за концерта вече са почти изчерпани, а инициативата е подкрепена от редица таланти и приятели. Музикантът разказва повече за събитието, мечтите, плановете за музикална школа в България и как музиката лекува - преносно и буквално.

гбхнйм

Мислили ли сте да се завърнете трайно в България?

Все повече мисля по въпроса и се насочвам към него все по-смело. През последните години прекарвам доста време в България, а благотворителните ми концерти се превръщат в стойностна традиция. Мечтая в България да мога да правя това, което правя в Дубай. Да има такива сцени и интерес. Имам и амбицията да отворя своя музикална школа у нас. От години преподавам музика на деца и възрастни, включително в най-голямата школа в Дубай. Ще съм щастлив да пренеса този опит у нас, това е голямата ми мечта.

Какво ви вдъхнови да работите с деца?

Вдъхновява ме фактът, че когато аз бях дете, за мен учителят беше всичко - водач, вдъхновител. Помня с какъв ентусиазъм ходех на уроци. Само мисълта, че сега за някого аз съм това, е много зареждаща. Особено ако виждам резултата и напредъка им.

А помните ли как се запалихте по музиката?

Вкъщи имахме акордеон. Започнах да свиря на него без грам музикално образование. Бях едва на 4 и съседите започнаха да ме канят да изнасям "камерни" концерти. В центъра на София имаше предимно къщи с вътрешни дворове, където хората се събираха. Беше много уютно и всичко се случваше там. След това, когато бях на 6-7 години, с мои приятели започнахме да организираме концерти на двора. Вече имахме колони, озвучаване, костюми, дори декор - обърнатата жигула на съседа. Продавахме билети и пускахме покани в пощенските кутии на съседите.

Какво ви липсва най-много от българската сцена, докато сте в чужбина?

Липсва ми публиката и моите хора, с които мога да си говоря на родния ми език. Зареждам се изключително много, връщайки се в България за концерти. В момента много се вълнувам за коледния ми такъв. Родната публика е изключително емоционална, въпреки че традициите в джаза у нас не са много дълбоки. 

дфгх

Разкажете ни малко повече за музикалната школа, която планирате да отворите тук.

Това е голямата ми мечта. От една страна, в България има изключително много талантливи деца и на тях им липсва да бъдат обучавани по западните стандарти, за да се отвори пътя към световните сцени. Мога да го направя с моя опит и виждам как се случва. Започвам с майсторски класове, които планирам за пролетта или лятото. Дори в момента преподавам както в България, така и в Дубай. Идеята е, когато се позиционирам за постоянно в България, това да се превърне в школа.

Развита ли е повече музикотерапията в Дубай?

Да, определено. Хората там са по-отворени към тези методи. В Дубай някои застраховки дори го покриват. Това е една от причините да организираме този благотворителен концерт на 18-и декември. Нужно е терапиите да се провеждат регулярно, поне 2 пъти седмично, а резултатите проличават след месеци. Целта му е да обезпечим средствата минимум за година.

Така ли се появи идеята за коледния благотворителен концерт?

За мен Коледа е много свят празник. Тогава хората са по-склонни да бъдат положителни и добри. Искам да използвам тази тяхна стойност. Подобен концерт се превръща в традиция за мен. Вдъхновението за него беше и естествено продължение на инициативата за лечение чрез музикотерапия.

Терапевтичният ефект се постига от усвояването на ритъма не само в движенията, но и в говора. Развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство, което също е свързано с говора. Влияе добре върху динамиката на мисловните процеси и способността за обобщения, но за жалост е подценявана в България.

bnm

Какво можем да очакваме от концерта?

Може да очакваме много положителни емоции, красива и стойностна музика, много таланти на сцената. Подготвил съм шоу и много подаръци.

Ще се включат ярки млади таланти като Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев. Ще се присъединят и специални гости от Пловдив - стажанския състав на Хор "Детска китка при ОДК - Пловдив”. Минималната сума за една година, необходима за заниманията по музикотерапия два пъти седмично, е 3000 лв. Целта на събитието е да ги удвои.

Ако може да отправите празнично послание не само към нашите читатели, но и към всички по света, как ще звучи то?

Намерете време за любимите си хора и не забравяйте да им кажете, че ги обичате. Всеки един ден ни е подарен.

Билети за концерта може да намерите тук, а средства се събират и чрез platformata.bg.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA