Емилия Белчева и пъзелът на щастието

Тя е наредила точните парчета от него, за да живее пълноценно, но и да помага на другите да го постигнат.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 14 декември 2022

Фотография: Костадин Кръстев-Коко
Грим: Елиза Попова
Гардероб: Дизайнерски рокли на Доротея и София Борисови за Romantika Fashion, личен архив
PR: Алтънай Фикриев-Найчи

Тя със сигурност е минала по трудния път, чувайки многократно думите "невъзможно" и "няма смисъл", за да стигне там, където е днес, там, където се чувства щастлива и пълноценна. Някои я наричат мотиватор, за други е истинско вдъхновение, а самата Емилия би казала, че е лектор, треньор, автор на книги, но преди всичко майка, съпруга, приятелка и най-вече жена, която иска да направи света по-добро място за живеене. И със сигурност успява със специалния спорт SEMMA, който създава, с разработването на уреда за подмладяване на кожата чрез метода на електростимулацията, чрез десетките обучения и мотивиращи срещи с хората, на които помага да подобрят качеството си на живот, да бъдат това, което искат, и да посрещат всеки ден с усмивка. Така както го прави самата тя.

Още на крехка възраст чуваш нелеки заключения от лекарите, които ти казват, че не трябва да спортуваш, за да спасиш краката си. Какво те накара да се изправиш и да покажеш, че именно в спорта може да се крие лечението?

Вярата, че всичко е в моите ръце. Отказвам да приема, че някой друг ще решава какъв живот ще живея и каква съдба ще имам. Вярвам, че сме подложени на изпитания, нещо като пътните кръстовища, но от нас зависи накъде ще поемем. През живота си много пъти чух "невъзможно" и "няма смисъл", много пъти ми поставяха диагнози, които не ми харесаха, но именно те ме направиха това, което съм днес. Вярвам във вътрешния ни глас и ако го събудим, той може да ни каже много повече от всички други.

Тренирала си много различни видове спорт, по някои дори си била инструктор. Кога обаче се усети готова да създадеш собствена спортна система – SEMMA, която помага на хората не само физически, но и емоционално?

Когато ножът опря до кокала. Когато родих втората си дъщеря и лекарите отново ми поставиха нелечима диагноза. Имах толкова силни болки в таза, че не можех сама да стана, след като седна. Казаха ми, че е нормална последица от бременността и трябва да се радвам, че имам живо и здраво бебе. Твърдяха, че ще остана така до края на живота си. Отказах да го повярвам. Исках отново да бягам, да имам силите да се разхождам с дъщерите си и да усетя лекота в тялото си, да усетя, че съм свободна. Създадох SEMMA и започнах да тренирам в група, в която резултатите започнаха още през първите седмици. С мен тренираха известни личности, които ме убедиха колко е различно това, което правя, и колко силен резултат дава то. Хора с болки в телата си от години, ги спираха за дни. Оттогава до днес развивам SEMMA и за над 7 години за мен тя се превърна в чудо. Моята мечта е всеки да има досег до нея.

С какво се отличава тя от всичко онова, към което обикновено прибягваме, когато искаме да започнем да тренираме и да се чувстваме добре в тялото си?

Всички трениращи споделят, че тя ги разтоварва психически и емоционално, като едновременно с това след всяка тренировка се чувстват заредени и изпълнени с енергия, сякаш летят. Групите, които тренират вечер, споделят как като че ли денят им започва наново и се прибират у дома усмихнати, с желание да играят с децата и да видят близките си, а не да им прехвърлят напрежението си. За мен разликата се крие в съчетаването на психика и физика в едно. С тренировките изправяме цялата стойка, а от нея зависят нашите емоции и психично състояние. Дали сме щастливи, или в "дупки", дали сме мотивирани, или отлагаме и т.н. От нашата стойка зависи какво излъчваме към околните и как ни възприемат те, а от нашата вибрация зависи какво привличаме. Животът е огледало на случващото се вътре в нас. Има много психологични практики, които правим по време на самата тренировка, музиката, звуците, точните думи, конкретните позиции на тялото, цветовете – всичко това работи на подсъзнателно ниво. Няма да забравя, когато напусках Бургас, как едно от момичетата ми каза: "Ще пишат за теб във вестниците, ако се преместиш – "Блиц новина: Внимание започват разводи, защото треньорка напуска града!"

Какви грешки най-често се допускат в това отношение?

На много жени е внушено, че за да са в топформа, трябва да гладуват, да се лишат от храните, които обичат, да тренират до изтощение. А истината е, че тялото трупа килограми и целулит, появяват се провисвания и бръчки по лицето, имаме запек и подут корем, акне и здравословни проблеми от стреса, в който живеем. И всяко лишение или тежки тренировки са добавка към това, което вече ни срива. Друга грешка е, че разделяме психиката от физиката. Нашите емоции, нашата душа и нашето физическо тяло са едно! И нашата физика показва какво се случва в нашата душа, емоционалния ни фон. Когато имам лични консултации, знам какво ще ми кажат, още преди да са седнали на стола, защото тялото ни говори повече от всички думи. Когато осъзнаем тази връзка и се погрижим за всеки един аспект, тогава виждаме голяма, бърза и дълготрайна промяна. А най-важното е, че нещата по пътя ни харесват.

Създаваш обаче и специално обучение за треньори по SEMMA. Защо е важно да предадеш нататък всички тези познания?

Като дете се шегувах, че ще се клонирам. Когато започнах да работя, всички клиенти ми казваха, че трябва да го направя. С годините, предавайки знанията си на своите клиенти, видях колко много това се отразява на кръга около тях. Едновременно виждах как надграждам SEMMA всяка година. Така през 2018 година в мен се роди идеята, че ако предам знанията си, то с треньорите ще можем да надграждаме много по-бързо и да усъвършенстваме методиката. А те ще могат да предават нататък. Още тогава премина първият поток от треньори и видях, че усещанията ми са били верни. Моята мисия е да подобря гените за бъдещите поколения и да удължа живота на хората. Щастлива съм, че все повече жени усещат тази кауза като своя и заедно правим света едно по-добро място.

Към кого е насочено обучението по SEMMA и какво е различното при него?

То се крие в това, че разглеждаме всички аспекти – дух, душа и тяло, и тяхната свързаност. Преминаваме през различните изкривявания в тялото и как се коригира всяко от тях. Всеки треньор преминава през своя лична трансформация, преработва своите маски, сенчести аспекти и блокажи, скрити страхове и травми. Така той не отразява чуждите блокажи и тренировките стават едно чисто пространство, в което всеки може да бъде себе си. Обучението е разделено на 4 нива – корекция на стойка, хранителни режими, масаж с топка "Пребори страховете" и тренировка със завързани очи, като последните две са насочени към психосоматиката (връзката емоции–тяло).

Започнаха ли хората да обръщат повече внимание на това с какво се хранят, как спортуват, как живеят?

Да! И съм много щастлива от този факт. Неща, за които говорех преди 12 години и оставаха нечути, днес вече се споделят и обсъждат от много нови треньори. За мен това показва, че хората вече са готови да ги чуят. Виждам го и по последователите ни. Вече достигнахме над 1 000 000, а въпросите им стават все по-осъзнати!

Емилия Белчева

С какви проблеми идват най-често при теб?

Физически болки и изкривявания в тялото (сколиоза, кифоза, лордоза, дюстабания, болки в коленете, гърбичка на тила и др.), невъзможно забременяване, Хашимото, хормонален дисбаланс, инфекции и НЕпоставени диагнози, депресивни състояния, когато се чувстват изтощени и на предела на силите. Много съм щастлива, че вече има дами, които идват, за да видят какви са показателите им, без да имат конкретни оплаквания.

Ако някой е загубил посоката или му е трудно да намери онова, което го прави щастлив, кое е първото нещо, което трябва да направи, за да преобрази живота си и да поеме по правилния път?

Да си купи книгата ми "Бъди господар на тялото и емоциите си" и да се събуди от унеса, в който живее. Истината е, че губим посока и не знаем какво ни прави щастливи, защото сме свикнали да угаждаме на другите. Често като деца преплитаме вярванията: "Обичат ме заради това, което съм" с "Обичат ме заради това, което правя". И така забравяме какви сме. Гоним чужди цели, чужди мечти, задоволяваме чужди очаквания, забравили за себе си. Най-бързият начин е да си водим дневник, задавайки си два въпроса. Първият е "Как се чувствам?", а вторият: "Защо се чувствам така?". Така започваме да опознаваме себе си. Именно това е една от темите на турнето ми тази година.

Имаш няколко книги, а последната, която излиза тази година, е именно тази – "Бъди господар на тялото и емоциите си". Какво те мотивира да я напишеш и към кого е насочена?

Това са психологични практики, които аз самата събирам и създавам над 16 години. Тя обхваща 7 мои курса, като преминава през сенчестите ни аспекти, през травмите и маските, които носим, как да разберем себе си и да спрем да бъдем като кукли на конци, водени от егото и емоциите си. Една от главите е посветена на децата, тяхното разбиране и възпитание, друга е за силата на дома и как да го превърнем в наш оазис, четири са посветени на практики за манифестиране и сбъдване на желанията, как да програмираме живота си. През курсовете преминаха хиляди души и видях тяхната трансформация, това роди идеята да напиша книга наръчник за пълна трансформация. Тази книга не се чете, тя се изживява!

Самата ти признаваш, че също си се губила по пътя си. На теб какво ти помогна в тези моменти?

Вътрешният ми глас, че не искам да живея по този начин, че нямам време за губене и че имам две прекрасни деца и съпруг, с които си заслужава да бъда. Желанието ми да дам на децата си личен пример, че всичко е възможно, и че каквото и да им се случва, те ще се справят. И тук бих казала – тренингът да се центрираме. Винаги когато нещо ни изкара от пътя ни, от нас зависи колко бързо ще се върнем и ще се центрираме. Когато се разболеем, колко бързо ще се върнем на тренировка. Когато сме тъжни, колко бързо ще си подарим щастие. Колкото повече се центрираме и не отлагаме, толкова по-добро става това умение.

В чие лице виждаш своите най-големи мотиватори или ментори?

В моите деца и съпруга ми.

Ти си майка на две момичета. На какво ти е най-важно да ги научиш?

Да бъдат щастливи и да умеят да се радват на живота. Да се научат да запазват себе си сред чуждите очаквания и страхове и как да чуват вътрешния си глас, който да ги води.

Освен с грижата за тялото и личната мотивация за регенерацията на живота на другите се занимаваш и с фейслифт. Какво те насочи към него?

Това е лицева гимнастика, в която съчетавам много направления като ревитоника, фейсбилдинг, фейсйога, масажни техники, които съм учила при руски калдуни, масажи за лифтинг, знания, свързани с храната, с китайската медицина и зоните в лицето, отговарящи на различните органи и как те работят, психосоматиката на лицевите проблеми, и преди всичко опита ми като обучаващ и работещ козметик дълги години. Започнах да се занимавам и да събирам знания по темата, защото исках да оправя своето лице, исках да премахна двойната брадичка и гушата, да смаля носа си, да изгладя бръчките по челото си и да се чувствам красива в собствената си кожа без филъри и скалпел.

Емилия Белчева

А какво представлява SEMMA Face Changer?

Това е уред, който работи на базата на електростимулация. Благодарение на опита си в лицевото скулптиране създадох методика за работа и уред, чрез който да получаваме с няколко процедури естествено стягане на лицевите мускули. Това е уред, достъпен за всяка дама у дома. С правилните движения и масажи в съчетание с мускулната стимулация, даваща по-силен ефект от тренировката по фейслифт, за месец можем да подмладим лицето си с над 20 години. Това е проект, по който работихме последните 5 години и вече е факт.

Мисията ти е да подобриш гените и да удължиш живота на хората. Кои са основните неща, с които може да се постигне това?

С правилна храна, тук не казвам здравословна, защото за всеки нужната храна е различна. Със засилване на метаболизма и изчистване на възпалителните процеси. С масаж с топка и премахване на психологичните и физиологичните блокажи. И не на последно място с пиене на вода и регулярно правилно движение.

Предстои ти турне. Къде и кога могат да се срещнат с теб хората?

Турнето започна през ноември и ще приключи в края на януари. Всяка седмица сме в различен град и в рамките на 3 дни даваме всичко от себе си и споделяме изобилие от структурирани знания. Всяка събота преминаваме през всичко нужно за пълна регенерация на тялото, а в неделя практикуваме масаж с топка "Пребори страховете", нещо което препоръчвам на всички. А в петък имаме напълно безплатна лекция, в която говорим за баланса между всички роли в живота ни. Цялата информация и билети може да намерят на semma.bg, а аз лично говоря с всеки, който има желание за трансформация. Има много силен отклик и съм много щастлива, че все повече хора търсят отговори.

Ще имаш и нова поредица маратони. Разкажи ми повече за тях...

Всяка дама се вълнува как да премахне целулита. И в отговор на това ще направя нов формат само за това този декември. Друга поискана от последователите ми тема е "Как да структурират времето си". Правила съм дълги маратони на тази тема, но сега ще дам всичко сбито и в по-лесен формат. А през януари ще правим "Карта на желанията" и ще манифестираме. Сега не е подходящ период, защото има прекалено много ретроградни планети и желанията ни ще бъдат изкривени през сенчестите ни аспекти, през страховете и егото ни. Но от 15.01. е прекрасен момент за това. Първо ще открием истинските си желания, а после ще програмираме да се сбъднат. Аз живея така от дете и съм пример за това как мислите стават реалност. Също така ще имаме обучение по SEMMA, a в края на януари ще имаме и обучение по биорезонансен анализ. И ако на някой му допада моята мисия, е добре дошъл да се развиваме и растем заедно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA