Евродепутатът Цветелина Пенкова за живота между Брюксел и София

Тя е доказателството, че всяка жена, намерила място в управленската дейност и бизнеса, го е направила заслужено.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 17 март 2023

Фотография: Личен архив

"Извън клишето" е определение, което звучи доста обикновено за описанието на Цвети Пенкова. Усмивката и погледът ѝ са носители на първото впечатление за нея. Но то само отваря вратата към истинската същност на тази красива, млада и успешна жена, работеща за бъдещето на България.

Тя е от поколението млади хора, имащи самосъзнание за европейци. При нея то е формирано отрано с академичното ѝ развитие в чужбина.

Цвети защитава две балакавърски степени – "Бизнес администрация" в Централния европейски университет в Унгария и "Международна икономика, мениджмънт и финанси" в Бокони, Италия. Завършва магистратура по "Финансова икономика" в Университета Оксфорд във Великобритания. В Лондон започва професионалната си реализация във финансовата сфера като инвестиционен банкер.

Там тя е и сред съучредителите и заместник-председател на клуб за млади българи (клуб Милениум), намерили академична или професионална реализация в чужбина, но работещи за бъдещето на България.

От началото на мандата ѝ като евродепутат Цвети дели времето си между София и Брюксел. Някой би нарекъл това изпитание, за други е късмет. За нея е необходимата реалност, в която съществува и която ѝ дава възможност да осъществява каузата си - възраждането на страната ни, повишаване на възможностите, които предоставя и превръщането ѝ в приоритет в избора на младите българи.

цжбн

"Животът в Брюксел има чар, много е колоритен, дава уникалната възможност да общуваш и създаваш контакти с хора от цяла Европа и света. В днешно време това е необходимост, особено за човек с професия като моята", споделя за GRAZIA Цвети Пенкова.

В интервюто с нея ще узнаете още за балансирането в динамичното ежедневие, за екипната работа, за ежедневните житейски уроци, за реалните и нереални трудности на живота между Брюксел и София, за чара на белгийската столица и за работата на евродепутат и още любопитни подробности от нейния свят.

Като млада жена, на която ѝ предстои да създаде семейство, това не е ли предизвикателство - да си между "двата свята"?

Трудно е за всеки, чиято работа изисква многобройни пътувания. Но не е невъзможно - много са примерите за хора, които успешно балансират между семейство и професионално развитие. Смятам, че това зависи от адекватно разпределяне на времето, приоритизиране на ангажименти, много сериозна организация и режим. Може би в това е разковничето да живееш динамично, без да се превръща в голямо предизвикателство.

За мен няма "два свята", приемам го като един, не правя разграничение – хората, навиците, ценностите са еднакви, разбира се, с типичните за всяка страна особености. Аз съм от хората, които вярват, че за всичко идва правилно време и момент, в това число за създаването на семейство. Радвам се, че моето семейство - родителите ми - ме подкрепят изключително много. Това не само ми дава сили да бъда професионалист, но да сведа до минимум грешките в живота в личния и в професионалния ми живот.

Цвети Пенкова

Кое от живота в Брюксел би искала да интегрираш в живота в България - не само лично в твоя, но и генерално?

Брюксел е град с много предимства. Животът е различно структуриран, бих казала дори, че е праволинеен в добрия смисъл на думата. В България манталитетът е различен, но със сигурност повече спазване на правила (морални и законови) ще се отрази в позитивен аспект за всички. Един прост пример е регулацията по отношение на разделното събиране на отпадъци.

В Брюксел например е уредено по изключителен начини - има конкретни дни, в които следва да подготвиш сепарирания отпадък и да го предадеш, за да бъде отнесен за рециклиране. В България все още нямаме навици като общество и организация в този толкова важен аспект от нашето съществуване. Необходима е сериозна информационна кампания от страна на медиите и институциите.

Колкото до моралната част, хубаво е да започнем да насочваме повече мислите ни към глобалното развитие и опазването на околната среда. Важно е да гледаме цялостната картина като сплотено общество, а не само в малките периметри около нас. Mисля, че като народ сме много прогресивни и модерни, но на моменти ни липсва смелост и достатъчно самочувствие.

Имаш ли любими места, такива, които за теб еднозначно означават "Брюксел" (райони от града, кафенета, музеи…)?

Имам много любими места - харесва ми да откривам нови красиви кътчета в града, които не са част от типичните туристически обиколки. Това често може да направи деня по-приятен. Има няколко такива локации, които се намират около Европейския парламент.

Миналата година имаше изключителна изложба на Салвадор Дали и Рене Магрит в "Royal Museums of Fine Art of Belgium", която много ми допадна и е подходящ начин за обогатяване на знанията в сферата на изкуството и културата. Препоръчвам да посетите музея, когато сте в Брюксел.

За съжаление, ежедневието ми е прекалено забързано и често се налага да работя до късно, но когато ми остават сили и време, обичам и хубава музика на живо. Важно е човек да учи нови неща, да опознава нови култури и да се предизвиква да опитва неща, които го изкарват извън зоната му на комфорт.

фдгх

Опиши ни обичайния си работен ден?

"Обичаен" работен ден не мога да кажа, че имам. Професията ми не е съсредоточена в стандартен график от 8:00 ч. до 17:00 ч. Дните ми рядко си приличат един с друг. Със сигурност всеки ден започва много рано сутрин с новините. След което преглеждам мейл и календар с предвидените ангажименти.

Има работни дни, в които ми се налага да бъда цял ден в сградата на парламента, и такива, които са зaeти с многобройни събития и конференции, пленарна сесия и срещи с граждани. Случва се да превърна и някое летище в работно място за деня. По време на Ковид пандемията това беше доста честа практика, защото голяма част от директните полети бяха спрени и се налагаше да се придвижваме с прекачване. Бих казала, че ежедневието ми е динамично, напрегнато и непредвидимо, но го харесвам такова, каквото е.

Предполагам, че би се справила доста по-трудно, ако не разполагаш с верния си екип помощници. Чувстваш ли, че в един момент те се превръщат в нещо като местното ти "семейство" или приятелски ти кръг тук?

Мисля, че не само би било по-трудно, а дори смело мога да заявя, че ще е невъзможно да се справям без екипа ми. Те не само се превръщат в семейство, но и ще останат такова завинаги. Дори и един ден да не работим заедно съм сигурна, че връзката ни вече е толкова здрава, че ми дава основание да мисля за тези хора като за истински приятели.

Изключителни професионалисти, с които минаваме през всякакви препятствия заедно. Щастлива съм, че имам късмет да работя с тях. Дори понякога да имаме лоши моменти, както във всяко едно семейство, то взаимната подкрепа и разбиране са елементи от нашия екип. Малко хора могат да се похвалят със същото, затова с гордост заявявам, че съм щастливка да работим заедно!

Как изкарваш почивния си ден в Брюксел, ако изобщо се е случвало да имаш такъв, докато си тук?

Признавам, че не ми се е случвало да имам почивен ден в Брюксел. Постоянно има работа, често се появяват и непредвидени ангажименти, които изискват своевременна реакция. Остават неща на заден план (офис или административни въпроси), които успявам да финализирам, когато се освободи възможност. Обикновено планирам почивните дни в България, където ги прекарвам със семейството и приятелите ми. Тогава имам възможност да обърна внимание и на себе си.

дцфжгбн

В крайна сметка, кое е най-трудното на работата ти в Брюксел?

Ако си добре организиран и дисциплиниран – няма трудна работа. Независимо в коя точка на света си. Технологиите са толкова напреднали, че останалото е въпрос на характер и качества, които трябва да притежаваш, да подобряваш постоянно, за да се справиш с всички трудности. Единствената трудност е само фактът, че си далеч от дома, от семейството и приятелите си.

Ако трябва да избираш, къде би искала да отглеждаш децата си?

Децата ми бих отгледала в България. Разбира се, това е решение на двамата родители. Къде ще получат образованието си е друг въпрос, който също е част от семейна дискусия. Като всеки родител бих искала най-доброто за бъдещето на децата ми, така че ще направя всичко по силите ми, за да го осигуря.

Ще бъдат възпитавани с прогресивните ценности на нашето съвремие, но ще познават и традициите - правилната комбинации и баланс между тези две неща е най-важният елемент от идентичността на човек.

Оценявам възможностите, които аз имам да пътувам, да уча в различни държави, да опознавам различни култури. Бих искала да предложа това и на моите деца – осъзнаването, че независимо в коя част на света се намират, младите хора имат сходни мечти и желания, дава усещането за принадлежност към нещо голямо и дава увереност, че няма невъзможни неща. 

С динамично ежедневие като твоето, имаш ли ритуали в начина си на живот, които се опитваш да спазваш?

Налага ми се да ги нарушавам често, но работата изисква компромиси и жертви, както споменах. Като всяка жена, аз също имам себеуважение и ежедневна грижа за красотата, която работи в полза на усмихнатия и позитивен ден.

Старая се да се храня здравословно, разнообразно и в конкретни часове. Към козметиката съм педантична – рядко променям и експериментирам с марки и процедури. В свободното време обичам да ходя на езда – нещо, което практикувам от дете и ми дава усещане за свобода. Тогава си почивам най-добре. Конетe са чувствителни животни, които усещат емоциите на човек. Трябва да се отнасяш към тях с респект, за да очакваш същото в замяна – важен житейски урок.

жбн

Като че ли българските лайфстайл медии се страхуваме да навлизаме в политическите дебри, където сякаш не ни е мястото и рядко представяме лица, свързани с политиката. Наблюдаваш ли подобно нещо в белгийските лайфстайл медии?

Както забелязахте от всичко, което споделих, да си политик е отговорност, но ние също имаме навици, характери и чисто човешки желания. Не мисля, че вниманието към нас трябва да бъде по-различно.

Винаги съм била на мнение, че към медиите трябва да се отнасяш с уважение и очаквам същото в замяна. Всички лайфстайл медии и в България, и в Белгия следва да съобразяват въпросите и съдържанието си спрямо човека, който стои насреща и да задават въпросите си в рамките на допустимото и моралното. Не толерирам жълтини и изопачаване на думи.

Трябва да призная, че може би в чужбина наистина лайфстайл медиите обръщат повече внимание на политиците. Но това трябва да се прави премерено и в рамките на разумното. Важно е да представяме и човешкия образ на хората, които взимат ключови решения на политическата сцена. Според мен това би помогнало и на обществото да има повече доверие в нас.

Едни от любимите ми събития и срещи са тези с граждани и с млади хора – тогава наистина имам възможност да разбера каква част от моята работа върша добре, къде е необходимо да комуникирам повече и какво се очаква от мен като политик на европейската сцена. Имам медиен екип, който се грижи за тази част от работните процеси и им се доверявам напълно в преценката за издания, в които мога да бъда позиционирана.

Жените депутати в Европейския парламент са сравнително по-малък процент от мъжете. Белгия е пример за интеграция на жените в управлението и бизнеса - най-големите й компании се ръководят от жени, половината от правителството е съставено от жени. В твоя контекст на общуване чувстваш ли се ти самата различно с подобно равнопоставено отношение към жените и усещаш ли разлика със средата в България?

Половите различния не са ми присъщи. Предпочитам да преценявам хората на база интелект, образование и позиции. Всяка жена, която е намерила място в управленска дейност и бизнес, го е направила доказано и заслужено. Когато притежава необходимите качества и си върши работата безупречно, тогава е видимо, че няма разделение. Това в 21-ви век важи почти в целия цивилизован свят.

Надявам се, че процентът на жени с позиции само ще расте. Искам да отбележа, че България оглавява класациите в световен мащаб за процент жени на ключови управленски позиции в бизнеса. Ние често служим за пример на други европейски държави.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA