Ивомила Петкова най-накрая се чувства добре в кожата си

Ако се съгласим, че всеки преминава през различни епохи в живота си, при нея определено настъпва Ренесанс.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 22 септември 2023

Фотография: Ангел Захаринов
Стайлинг: Полина Добрева
Грим: Моника Димова
Коса: Верига салони Inspire
Творчески координатор: Ивелина Чоева
Видео: Генади Михов

Намирам Ивомила Петкова в интересен етап от живота ѝ. Само няколко дни преди настоящите редове да станат реалност, тя записа пълно отличие на държавен изпит в биографията си, но не смята да спре дотук. Връщайки лентата достатъчно назад, ще стигнем до първата ѝ поява под светлината на прожекторите - уеб риалитито "InstaQueen". Форматът събира млади момичета, които имат желание да се развиват в модната индустрия и онлайн пространството. Познайте кой го печели.

Оттогава са минали пет години, а Ивомила категорично е пораснала. Сега не само иска да се заяви, но е готова да го направи. Когато решихме да запалим пожар с нейната индивидуална фотосесия, познайте кой драсна клечката и каза, че е крайно време.

"Радвам се, че запазих себе си и успях да прескоча изкушенията, които носи славата. Мисля, че всички промени след формата са в правилния път", споделя тя. Пътят е правилен, но не и праволинеен, особено при положение, че популярността в интернет започва да изглежда все по-изкушаващо. "Тази професия не е за всеки и не всеки е за нея. Дано започне да добавя повече стойност за потребителите." Въпросната стойност се появява в разговора още няколко пъти. "Инфлуенсърът е човек, който носи някаква стойност на последователите си. Друг въпрос е дали стойността е добра, или не." Като един от "оригиналните" в сферата, Ивомила е абсолютно ОК с термина и смята, че представя по-добрата алтернатива. "Най-важна е същността. Как ще звучи "инфлуенсър", зависи на първо място от това за кого се отнася." Отдавна ми се иска някой да го изкрещи с пълно гърло. Дадени измерения на социалните мрежи плачат отчаяно за промяна. "Извинявам се, че ще го кажа, но простотията. Не мисля, че учи подрастващите, а и хората като цяло на нещо добро. Разликата между забавно съдържание и неуважително такова е голяма. Иска ми се да се постави граница, или поне да се контролира."

Ивомила Петкова

GET THE COVER LOOK: Рокля Моника Маркова, обици Kikimora

"За съжаление, увереността ни вече зависи до голяма степен от перфектния външен вид, а щастието - от мнението на хората", споделя Ивомила

Така разбирам, че за нея огромният брой последователи са колкото радост, толкова и отговорност. "Даже май стана повече отговорност, отколкото радост. Но пък съм на мнение, че всеки знае кое е редно и кое - не. Личната отговорност помага да балансираме информацията онлайн. Тогава няма как да сгрешиш и можеш да се радваш", потвърждава директно. Как обаче избираш кое да запазиш и кое да споделиш с онези от другата страна на вратата? "Нужни са ти около две години, за да опознаеш някого добре. За да свикнеш и да го приемеш въпреки характера, особеностите, недостатъците му, и цял живот няма да ти стигне. Онлайн споделям малка част от себе си. Предпазлива съм. Живеем в такива времена. Ако си позволиш да покажеш повече, биваш неразбран, осъждан, нападан." Наясно е, че 100% не съществуват, но се старае последователите да усещат темпото.

Ивомила Петкова

GET THE LOOK: Тренч и пола H&M, топ Divalo

Може би е нормално да проявяваме уязвимост, да признаем, че не сме в перфектно настроение или форма, но, бога ми, просто не го правим. "За съжаление, увереността ни вече зависи до голяма степен от перфектния външен вид, а щастието - от мнението на хората. Когато съм уверена да се покажа без грим пред толкова широка аудитория, до някаква степен разбивам очакванията, че ТРЯБВА винаги да изглеждам перфектно. Не, не трябва. Трябва да се чувствам добре в кожата си и никога да не правя нещо за пред някого." Около първоначалната планирана дата за тези снимки, Ивомила претърпява операция и също разказва за нея в Instagram. Питам дали вече всичко е наред. Потвърждава, че е. "Ценен урок, който научих и продължавам да научавам - покрай нещастия, обръщам внимание и на най-дребното неразположение. Понякога може да се превърне в най-голямото такова, ако не е спряно навреме."

Честно казано, не познавам Ивомила от дълго време. Даже напротив. Сама обаче потвърждава съмненията ми, че при нея рационалността и емоционалността се сблъскват често, но вече не действа, защото "така" се предполага или защото останалите го очакват. "Мисля, че да казваме "не", ако ситуацията не отговаря на представите ни за живота е много важно качество, на което се учим. Стоя зад думите, че човек на първо място трябва да работи нещото, което го прави щастлив, а не което си мисли, че ще го направи такъв." Точно това я кара да обърне гръб на единиците и нулите, за да се насочи към друга тяхна форма. "Инфлуенсърството дойде неочаквано, със сигурност ме палеше повече от програмирането. Оставих на интуицията да ме пренасочи от IT сферата в света на рекламата." Преходът е бил лек и естествен, така че "нямаше как да е грешната стъпка".

Въпреки че в момента получава онова, което моделството не успява да ѝ даде, Ивомила някак ме подсеща за ерата на Tumblr със стила си, спонтанността и желанието за откровеност. "Ти къде ме върна? Модата не е моя сила, но се старая да я разбирам все повече, защото ми е интересна. А и май ми се получава?" Потвърждавам, получава ѝ се. И докато тя продължава напред с работа рекламата, изкушавам се да попитам за другите планове, защото съм сигурен, че не липсват и предстои да ги осъществи. "Надявам се, че след някоя и друга година ще имаме възможност да направим още едно интервю, за да разберем", отсича тя с усмивка. Вече нямам търпение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA