Тино и Ника: Пъзелът, наречен любов

Двамата млади изпълнители за първи път разказват за връзката си, която преминава през много приливи и отливи, за да достигне своя бряг

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 25 октомври 2023

Фотография: Иван Христов; грим и коса: Марина Чанева; гардероб: H&M

 

„Всяка истинска любов и приятелство са разказ за неочаквано преобразяване. Ако преди да обикнем и след като сме обичали, сме същите, значи не сме обичали достатъчно" – пише Елиф Шафак в най-известната си книга „Любов". Именно по този път на опознаването, донякъде и на преобразяването, и все пак на обичането вървят Тино и Ника. Ръка за ръка. И не, не се е случила веднага тази любов, но пък препятствията и неравностите по пътя към нея сякаш изграждат онзи мост, по който вече са готови да преминат заедно. Версиите им за тяхното запознанство се разминават, но така или иначе то се случва в „Гласът на България" преди пет години, когато и двамата достигат до финалната четворка. Според Тино за първи път се заговарят на парти, на което екипът на предаването и участниците се събират, за да гледат първия епизод на музикалния формат. Според Ника обаче това било много по-рано, когато той ѝ предложил да седне на дивана до него, докато чакат за интервю още по време на снимките на предаването. Докато преминават през различните етапи на „Гласът на България", между тях нищо не се случва, или почти нищо. „Нейната темерутска обвивка изисква няколко години, за да бъде пробита. Тогава по-скоро започна работата по въпроса, която все още тече", шеговито се включва Тино и допълва, че още не е сигурен дали е успял напълно да го направи. „Още малко ти остана – усмихва се Ника. – Да, при мен е така, но пък когато остане някой, остава, независимо какво се случва после." Признава, че двамата са минали през доста промени в отношенията си, но въпреки всичко знае, че каквото и да става, това е нейният човек. „Имаше наместване на пластовете", казва още Тино, а Ника добавя: „Били сме заедно и преди, просто в различен контекст, и може би когато се срещнахме пак преди година, парчетата просто паснаха". Парчетата на техния пъзел на любовта, който продължават да изграждат.

2

Той споделя, че израстването, което е дошло с времето и преживяванията, определено му е било необходимо. „Момчетата се движим малко по-бавно от момичетата с някои неща, но пък тя се движи по-бързо от всички момичета, които познавам" – казва той шеговито. „Връщайки се назад, ако не се бяха случили тези разделяния по пътя, може би нямаше да сме заедно по начина, по който сме в момента. Защото на мен те ми дадоха много", казва тя. И двамата се интересуват от психология, а Ника дори учи точно тази специалност. И двамата ходят на терапия, което има важна заслуга в процеса им на развитие. „Това, което виждам дори сред зрели възрастни хора с деца и семейства, е бъркане на представата какво е връзка, какво са чувства, какво е емоция. Когато напреднах с наместването на пластовете вътре в мен, приоритетите ми започнаха да се пренареждат. Хората си мислят, че е въпрос на промяна да дойде момент, в който могат да имат връзка, но според мен е въпрос на подреждане на приоритети. Не че всичко, което е било досега отсъства, не че ставаш коренно различен човек, а осъзнаваш кое носи по-голяма стойност. И избираш по-стойностното", споделя изпълнителят. Благодарение на терапията, но и на вече натрупани житейски случки той успява да осъзнае своите проблеми в изграждането на връзка, да забележи онези неща, които се повтарят отново и отново, като тип patterns или шаблони. „И успях не да се променя, а да опозная себе си. Когато си опознал страховете си, вече знаеш как да ги разпознаваш и отиграваш, когато те връхлетят отново, и така успяваш да излезеш от собствения си шаблон", казва Тино. „И тогава той не те контролира, защото го разбираш – допълва Ника. – Повечето хора си мислят, че трябва да израснат до някакво ниво на себеобичане, за да могат да бъдат с друг човек. Истината обаче е, че точно през връзката с другите се намираш. Няма някаква степен на готовност, която трябва да имаш, за да може да си в здрави отношения. Здраво е много дифузно понятие. Най-хубавото, което ти дава връзката, е че колкото и сигурен да се чувстваш в себе си, ходейки на терапия и обучавайки се в тази сфера, истинската игра започва тогава, когато влезеш в отношения. Защото обикновено ние избираме партньори, които ни натискат точно по онези копчета, които са най-сензитивни и именно там е ключът – че когато си с човек, на когото можеш да се довериш, може да се случи разбирането и приемането на тези отхвърлени, изтласкани, нежелани черти – на сянката."

Тино се съгласява, че това важи за всички връзки, не само любовни, но и приятелски, работни. Защото именно през тях се събуждат страховете ни. „Много лесно ги замазваме, когато сме сами. Често отговорите, които ни успокояват за това защо се разделих с поредното гадже или защо напускам тази работа, ни предпазват да видим истината, а от нея ще ни заболи. Съвременната култура доста ни помага да тънем в тези защити с фрази като „обичай себе си", „обстановката е виновна", „ти заслужаваш повече". Да, тези неща може да са верни сами по себе си в дадената ситуация, но те не ти помагат да проумееш корена на проблема. Естествено, не носиш ти цялата вина на света, но щом едно нещо се повтаря, може би има причина да се замислиш и да се запиташ какви страхове и защити се включват в този момент", споделя Тино. „И това не става през автономност. Става през връзки. Хората някак забравят, че човекът е човек само през връзките си. По същия начин не можем сами да определяме кои сме и какво представляваме, това е общ договор между нас и другите хора. Всички се определяме взаимно. Ние сме си огледала", допълва Ника.

3

Тино пък се разпалва по темата за сродната душа и коментира, че чакането на точния човек е по-скоро въпрос на това в какъв етап от живота се намираш. „Не съществува нещо като „обичам те от първи поглед". Обичта е чувство, което се изгражда с времето, а не емоция. Първоначално има емоция. Чувството започва същинското си изграждане тогава, когато идва първото разочарование, т.е. когато емоцията отстъпва и започнем да сваляме розовите очила. Много хора си мислят, че тогава приключва всичко и когато дойде моментът да се борят и да изграждат връзка, си казват – „ти не си сродната ми душа, защото нещо не е 100% перфектно и пеперудите изчезнаха".

„Имаше една много хубава реплика – ако в една връзка и двамата сте съгласни за абсолютно всичко, значи единият от двамата е излишен. И ако смяташ, че с перфектния човек до теб всичко ще е хармония и мир, това е много опасно схващане", категорична е и Ника. Защото и за двамата липсата на спор в отношенията и безкритичното съгласяване с другия отново е бягството от болката и страха, поредна защита, но и води до илюзорен свят, който винаги рано или късно рухва.

Въпреки че имат много общо помежду си, няма как да няма и сблъсъци. За Ника най-голямото разминаване при тях е по отношение на тяхното социално общуване „Защото той е човек, който винаги вижда най-доброто у другия, докато при мен е обратното – от първата среща с някого имам едно наум. Това често ме е карало да му се дразня, защото на пръв поглед изглежда като детска наивност, а то не е. По-скоро е смел избор. И точно това обичам в него", заявява младата певица, поглеждайки го нежно. „То е като допълване, защото тя пък е адски категорична, рязка и принципна. Наистина е впечатляваща в изборите си, в границите, които поставя, анализа върху другите. Това спестява време, което аз понякога губя. Както тя каза – това са две крайности при двама ни, но може би затова има баланс", допълва я Тино. И дори когато понякога си разменят ролите по някаква случайност, пак избират такива позиции, че да запазят този баланс. „Ние и в споровете сме така – когато обсъждаме въпроси, независимо от какво естество и независимо кой на каква позиция е, ако единият започне спора с интенцията да води в дадена посока, другият поема обратната позиция, за да видим какво може да изкараме от този разговор. Това е много готино, защото и двамата знаем, че никой не държи толкова на конкретния аргумент, по-скоро ни е интересно изобщо да говорим и да мислим заедно", казва Ника.

4

Оказва се, че не толкова музиката, колкото фактът, че са добри събеседници, е свързващият фактор между двамата. „Всеки път, като се замисля кое ми е най-ценно с нея, са точно разговорите", заявява Тино. И все пак музиката е основна част от живота им, но засега имат само една обща песен – „Утре ще опитам". „Днес не мога, но утре ще опитам да не те обичам" е припевът, който измисля Ника, а Тино после допълва останалата част от текста. Текст, който напълно пресъздава един от онези етапи в отношенията им, когато не са били заедно, но пък както се пее в песента, „нима ще чакаш втори знак, нима не искаш да се случи пак". Текст, в който нищо отвъд истината не е било дорисувано, както казва Тино. Песен, която носи свой живот, своя нюанс, своите емоции. Песен, която и двамата смятат, че може да получи по-добро звучене, но дали ще го променят и ще направят видеоклип към нея, тепърва е нещо, което ще решават, както и дали ще направят друго общо парче.

Защото постоянно са заедно, докато правят музика. Макар че тук отново се различават, тъй като Ника е далеч по-дисциплинирана в този творчески процес, докато Тино разчита повече на улавянето на момента. Но и за двамата, които са музиканти още преди да станат изпълнители, звученето е на първо място, после идват думите. „Хармонията е най-важната част, защото тя носи настроението, тя е есенцията и оттам нататък думите, които са по-скоро комплимент на музиката", споделя Ника. А как би звучал саундтракът на тяхната любовна история ли? „Шопен и Prodigy заедно", изстрелва директно Тино, но след това и двамата категорично заявяват Depeche Mode. „Причината, заради която пиша каквото и да е в момента и да имам песни изобщо е това, че той ми показа Depeche Mode преди 4 години. Ако не бях чула тази музика, никога нямаше да правя моя. Не мислех, че мога", откровена е Ника. Затова и един от най-хубавите им летни спомени е концертът на групата в Букурещ, на който успяват да отидат и да изпитат цялата емоция от него напук на гръмотевичната буря, а може би точно заради нея. Защото историята им напомня точно на това и както гласи клишето – след бурята винаги изгрява слънце. А по техния път то грее, обградено с много музика и концертите, които им предстоят тази есен – Ника със самостоятелния си на 25 октомври в бар „Петък", а Тино със своя на 10 ноември в Sofia Live Club, който дори ще бъде записан. И, да, трябва да ги чуете на живо, за да усетите тяхната любов към музиката и тази един към друг!

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA