Искра Джанабетска: Обичам да откривателствам в океана на детската литература

04 декември 2023

Фотография: Зора Романска

На 5 декември 2023 г. започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация "Българска книга". Събитието, което тази година ще протече под мотото "Създаваме истории. Създаваме история", ще се проведе в рамките на юбилейния 50 Международен панаир на книгата в продължение на цяла седмица. И този път организаторите са подготвили изключително интересна програма за малките читатели.

Срещнахме се с Искра Джанабетска, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, за да научим какви изненади да очакваме на Фестивала, както и да си поговорим за важността на книгите и четенето.

Детският литературен фестивал за деца и юноши става на седем – една доста интересна възраст. Колко е пораснал Фестивалът за тези седем години?

Като всеки младеж на седем, и Детският литературен фестивал пораства в любопитстването и задълбочаването. В умението да се потопи в една конкретна тема. Този път това е скандинавската литература. Както всяка история започва от някъде и после се разгръща в различни приключения и перипетии, така и Фестивалът тази година тръгва от земите, където историите се раждат от сиянието, тъмнината, студа и коледния дух, и разтяга въображението си към други събития и предизвикателствата, в които децата да срещнат повече от себе си и много от другите. За да се потопим още повече в атмосферата на европейския Север и неговите истории, ни помогна сценографското решение на талантливата Луиза Китар.

литературен фестивал

Разкажете ни малко повече за акцентите в програмата на Фестивала?

По време на Детския литературен фестивал децата ще могат да се срещнат на живо с любимите си детски писатели и да научат за най-новите им творби. Също така и по-малките, и по-големите ще могат да се включат в различни работилници и игри. Ще има и едно много специално място, в което всеки ден ще създаваме среда за нова история – място, в което всяко дете ще може само да си направи собствена коледна история… със снимки! Във фотокъта на Детския литературен фестивал децата ще могат да се снимат с любими свои литератури герои, но и да си създадат нови – всеки ден по нещо различно!

На всеки половин час на няколко места в панаирното пространство издатели и приятели на книгите ще четат на децата книги. Потърсете ги!

Разбира се, изключително щастливи сме, че специално от Финландия идват и двама писатели. Единият разказва науката на детски език, а другият – интригува въображението на най-взискателната аудитория, тийнейджърите.

Доста притеснителни са данните от проучването на АБК, свързано с читателските нагласи – според резултатите 47% от децата имат проблеми с функционалната грамотност. Как си обяснявате това – на какво се дължи и как може да се преодолее този проблем?  

Проблемите с функционалната грамотност са измерени и от международното изследвате на OECD – PISA и те действително трябва да ни притесняват, защото 15-годишните младежи, които са участвали в изследването преди пет години, днес са вече пълнолетни граждани, пред които стоят редица отговорности и избори. Но ако те не разбират процесите в демократичното общество, лесно могат да попаднат в редица клопки, които да ги затруднят в достойната самореализация. Причините са разнообразни, но въпросът е как да се преодолее това, което се заформя като тенденция. Решението е в голямата сила на четенето. Изследванията сочат, че четенето и четенето за удоволствие са по-значими за успеха дори от финансовото благосъстояние на семейството. Ако обществото и държавата поставят именно стимулирането на четенето и четивната грамотност сред приоритетите си, ще имаме много по-голям шанс да не задълбочаваме проблема. Така казано, звучи лесно, но не е. Необходима е много креативност в подходите, както и признаване на промените не само в средата, в която растат децата ни, но и на промените в начина ни на общуване (помежду си и с децата).

Иска Джанабетска

Как да отгледаме дете читател? Как да стимулираме интереса на децата към книгите?

Децата са много различни и освен това те се влияят много един от друг. Това води до трудности, но и до възможности за събуждане на читателя.

Това, което можем да направим като родители, е да им четем, да ги водим към историите и да им предоставяме възможност те да откриват това, което им харесва. Важно е в началото да ги разбираме, когато им е трудно да напредват като самостоятелни читатели, и да ги подкрепяме в усилията им. Игровизирането на четенето в ранна читателска възраст може да е много ефективно – например, редуване на изразително четене с детето, влизане в роля, игри по детски книги. Новите технологии и аудио книгите също могат да помогнат за това. Важно е да стимулираме въображението на децата, така те естествено и в свой ритъм ще стигат до книгите.

Как да изберем най-подходящата книга за своето дете?

Вслушвайте се в детето. Нека то води в този избор. Родителят може да му помогне, като го заведе при книгите, като постави книги на достъпно място, но детето само чертае пътя на своите читателски предпочитания. И така е добре.     

А коя е вашата любима детска книга?

Аз много обичам да откривателствам в океана на детската литература. Когато пишат за деца, вярвам, че писателите се обръщат към детето в себе си, към своите деца, но и към децата в другите възрастни. Намирам това за много забавно. Не мога да кажа, че имам любима детска книга, защото от всяка си вземам по нещо. Много обичам да се връщам към чувството, което ми остави "Кало Змея" на Милен Хальов, към "Харун и морето от приказки" на Салман Рушди, към "Хари Потър" на Дж. К. Роулинг. Изпитвам дълбока благодарност иу към словесността на Валери Петров – неговите книги или преводи всеки път отварят толкова много измерения в мисълта ми…

И малко повече информация за международните участници. С кои световно признати автори ще имат възможност да се срещнат децата и техните родители по време на фестивала?

На 6 декември младежите ще могат да се срещнат на живо с финландската писателка Мария Турчаниноф. В България, благодарение на издателство "Персей", тя е позната с две от книгите си от фентъзи трилогията "Хрониките на Червеното абатство" - "Мареси" и "Наондел". За "Мареси" Турчаниноф получава най-престижната национална награда за литература  – "Финландия". В следващите години тя е удостоена и с Шведската литературна награда YLE (2014) и Голямата награда на Шведския културен фонд (2017). Номинирана е за Наградата на Северния съвет, както и за най-престижната награда в света за литература за деца и млади читатели – Мемориалната награда "Астрид Линдгрен" (2018).

На 8 декември пък за специална среща с младите си читатели от Финландия пристига Теро Миелонен. Той ще представи новата си картинна книга, издадена в България от издателство "Ентусиаст" - "Аз ще бъда учен". В нея по достъпен и интригуващ начин са представени 11 професии в 11 области от науката - не през скучните и клиширани образи, а чрез любознателността, която е будна у всяко дете.

литературен фестивал

Когато заговорим за приказки, за скандинавски страни и изобщо за детска литература, съвсем естествено изниква и представата за Ханс Кристиан Андерсен. Д-р Надежда Михайлова от научно-изследователския център "Ханс Кристиан Андерсен" и студенти от специалност "Скандинавистика" ще разкрие пред децата някои тайни около този най-вълнуващ детски писател… и ще правят заедно коледната украса, която сам Андерсен е майсторил.

Сред новите книги, с които децата ще могат да се запознаят, е новата зимна история на издателство "Мармот" "Виола, Укулеле и шейната" на Мария Йонова и художничката Марта Андреева. Много специално е присъствието във фестивалната програма на новото издание на "Каритас София" – "Пътуващи приказки". По време на срещата си със Сотир Гелев и Петко Гелев и "Коледния случай на детектива Филип" децата пък ще могат да усетят коледния дух. В духа на Севера е и книгата "Смехът и сълзите", която ще стане повод за истинска философска закуска за деца!

На Детския литературен фестивал децата ще могат да се срещнат и с други свои любимци - инициативи, с които четенето става още по-лесно, интересно и забавно - Вал Стоева ще представи началото на 12. издание на "Бисерче вълшебно", а „Книговище" ще направи куиз-състезание за деца по детска литература от скандинавски автори.

Защо четенето от най-ранна възраст е важно? Каква е ролята му за развитието на детето?

С книгите от най-ранна възраст децата се срещат с езика, с понятия, с различни предмети, действия, чувства, които може да не са част от непосредственото им ежедневие, но които със сигурност ще им бъдат от полза да познаят по-добре себе си и света. Като четем на децата и общуваме с тях с думи, илюстрации и книги, им помагаме да развиват въображението си, любознателността си и представите им за отношенията и действителността. И когато се учат да четат и трябва сами да превърнат буквите в думи със смисъл, те ще знаят вече смисъла, защото ще са чули думата и ще знаят какво означава. Така четенето е по-леко, но и по-възнаграждаващо усилията.

Отделно от това, да четеш на детето си, е акт на интимност и укрепва отношенията между родителите и детето. А това винаги е важна инвестиция в неговото развитие.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA