Топгримьорът Георги Русев за тайните на успеха в професията

"Обичам да мотивирам и вдъхновявам, да създавам нови адекватни кадри в професията"

Невена Дякова
Невена Дякова 19 декември 2023

Фотография: Личен архив

Той редовно твори чудеса с четката върху лицата на най-красивите популярни личности в България. Това далеч не лимитира реалиите на професионалните му ангажименти в грим сферата, която е избрал за свое занимание.

Георги Русев е един от топгримьорите у нас и единственият, който получава инфлуенсър комплименти от световни марки като Hindash. Участието му в международни форуми му печели тази репутация и селебрити последователка като Джей Ло например. От началото на годината Георги води обучения и тренинги по грим за начинаещи и напреднали гримьори в Академия Inspire, където въвежда младите таланти в света на естетиката и формира мирогледа им, а съвсем скоро може би ще ни изненада и със собствена линия продукти. Нямахме търпение да научим повече…

Гримът е твоя страст от години, спомняш ли си първите ти стъпки с четката… кога за първи път усети влечение към материята?

Бях много малък. Взимах на майка ми и на сестра ми нещата и гримирах приятелки, правех им прически. Справях се много добре за крехката си възраст. С годините осъзнавах, че това е талант и имам страхотен поглед над красотата и естетиката.

Как изглежда работата ти в сферата сега в сравнение с времето, когато стартираше в професията?

Началото беше трудно и страшно. Нямах финансови средства, връзки, но имах мечтите си, личната си амбиция и непоколебимост в своя път – няма нищо по-мощно от това. Никога не изоставих мечтата си да създавам красота. И днес, години по-късно, когато се обръщам назад, се изпълвам с гордост и удовлетворение от изминатия път.

гримьор Георги Русев

Трудно ли се става топгримьор в България – каква е историята на успеха в твое лице?

В общественото пространство има стотици псевдопрофесионалисти, но за да успееш, е нужно много повече. Необходими са упоритост, постоянна работа върху себе си и уменията, правилната основа и старт на кариерата – на всичко това уча курсистите си в Академията. И най-важното – да не спираш да мечтаеш и обичаш това, което правиш. Ти си утвърдено име не само в страната, но и в международен план – следва те самата икона на стила – Джей Ло. Разкажи ни как се случи тази ваша виртуална "среща"? Това определено е един от най-значимите моменти в моята кариера. Много висока оценка! Това ме кара да бъда още по-критичен към своите социални мрежи, а и като цяло към работата си. Нейният екип, както и брандът ù JLo Beauty също ме следват и мисля, че покрай тях моят профил стигна до нея.

Покрай международните ти участия си и единственото име в сферата у нас, което получава PR пратки от световния гримьор Hindash – какво ти носи колаборацията с име от този ранг?

Неговите PR пратки достигат до най-добрите гримьори и инфлуенсъри по света. Не съм и мечтал за подобно нещо. Още един огромен успех и значим момент за мен. Като чувство ми носи много, като оценка също. Носи голяма отговорност и амбиция да бъда още по-добър и да не спирам да се развивам.

С кои други колеги в сферата си сверяваш часовника?

Само и единствено с най-добрите професионалисти по света. Неведнъж са ми казвали, че моят стил на работа е на световно ниво и имам различен почерк от това, което се прави в България. Това ме радва много!

Освен с грим за едни от най-популярните личности в България, се занимаваш с академия, която обучава нови кадри в професията. Кога и защо стартира това начинание?

Така е. За мен е гордост да бъда и преподавател, това е следващо ниво в моята кариера. Тази пролет с Академия Inspire създадохме курсове за начинаещи и за напреднали гримьори, както и страхотни обучения по самогримиране. Обичам да мотивирам и вдъхновявам, да създавам нови адекватни кадри в професията. Чудесно е да предаваш знания и опит.

Доколкото разбирам, част от обученията ти са за непрофесионалисти – въпросните уроци по самогримиране… смяташ ли, че грим културата на българката е на достатъчно добро ниво и какво би изтръгнал като локална тенденция от нея?

Българските дами са все по-запознати със света на красотата, но и определено има какво още да учат или да променят в своите рутини. Именно по това работим и в нашите обучения по самогримиране, а дамите ги обожават. Много неща бих променил, но просто ще дам съвет да се доверяват на правилните професионалисти.

Георги Русев

Какви са базисните неща, които трябва да знаем, за да изглеждаме стилно, когато се приготвяме сами за събитие?

Важно е да не се прекалява с нищо. Да има хармония между грим, коса и стайлинг. При грима залагайте на цветове и похвати, които подхождат на вашите черти, не следвайте тенденции на сляпо.

Гримът отдавна не е запазена територия за дамите – какво би препоръчал като задължителни стъпки в бюти рутината на един мъж?

Със сигурност най-важната стъпка е добрата козметика за лице. SPF-ът е задължителен, защо не и с цвят за тонизиране и изравняване на тена.

Би ли пуснал твоя собствена грим линия и какви продукти би включил в нея?

Разбира се! След етапа на преподавател това е следващата цел. Със сигурност ще има невероятна nude палитра с кафяви, бронзови и златисти цветове.

Кого би избрал за рекламно лице на марката и защо?

Ще бъде много красива и специална жена, от която струи нежност, женственост и сексапил. Жена с главно Ж, която да олицетворява философията на марката и продуктите, които ще разработя.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA