Всичко е любов, а Мария Илиева ни я поднася по най-вдъхновяващия начин

"Благословена съм да имам вярна и прекрасна публика, с която споделяме близко светоусещане".

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 28 декември 2023

Фотография: Костадин Кръстев-Коко
Стайлинг: Боян Кузески
Грим: Елиза Попова
Коса: Салон Георги Петков

Имам си една любима реплика на Зелда Фицджералд, в която тя казва "не искам просто да живея, искам първо да обичам, а между другото да живея", защото понякога може и да губим вярата си в любовта, но винаги се появява нещо или някой, за да ни я върне. Точно като Мария Илиева, с която се срещаме между концертите от турнето ù (неслучайно то носи името "Любов"), подготовката за нов албум и работата с младите изпълнители, на които е ментор в десетия юбилеен сезон на "Гласът на България".

Самата тя не спира да усеща любовта на публиката, но и най-вече тази, най-вдъхновяващата, в лицето на човека до себе си и двете си прекрасни деца. Любовта, която променя, защото, както пее в едноименната си песен, "в този свят споделен всичко, което имаме, е само миг съвършен". И този миг е достатъчен, за да обичаме, а след това… и да живеем.

Хващаме те в разгара на твоето турне. Защо избра есента, а не лятото за неговото случване и как преминават тези вълнуващи срещи с публиката, с какво я изненадваш този път?

С турнето ми "Любов" реших да си подаря срещи не само с публиката в любимите ми големи градове, но и с тази, която ме е подкрепяла през годините, но никога не съм имала възможност да посетя и да ù благодаря лично. Първият концерт бе във Видин и надмина очакванията ми – толкова щедри, топли и сърдечни хора изпълниха залата на Драматичния театър с любов, че ми подариха най-мечтания старт на турнето. Благодарна съм за отношението и на всички приятели в Монтана, Враца, Сандански, Благоевград и Пловдив. С трепет очаквам следващите концерти във Велико Търново, Варна, Шумен и Русе. Представям най-големите ми хитове в нови, атрактивни аранжименти, дело на музикалния директор на бандата ми – Георги Янев (китара). До мен на сцената са някои от най-големите музиканти на съвременната ни сцена – Васил Вутев (ударни), Мартин Денев (клавишни), Мартин Ташев (тромпет и вокали), Владислав Мичев (тромбон и синтезатор), Емилио Мар - холев (бас, синт бас). Комплимент за всички меломани е присъствието на най-доброто ни дамско трио "Тринити" (беквокали). Грандиозният финал на турнето ми е на 06.12 в Зала 1 на НДК! Публиката ще се наслади на страхотен спектакъл със специални гости, премиери на песни, впечатляващ звук, мултимедийно шоу и светлинен дизайн.

Мария Илиева

Наскоро с Миро представихте съвместното си парче "Ако утре няма днес". Как се роди идеята за него, откъде дойде вдъхновението за тази красива балада?

Безкрайно обичам Миро, приятели сме от старта на нашите кариери, бяхме деца. Талантът му е изключителен, такава е и личността му. Привилегия е да се музицира с него. Отдавна искахме да творим заедно и уловихме перфектния момент. На Годишните музикални награди на БГ радио миналата година той връчи статуетката за най-добра изпълнителка и обяви, че ще направи дует с победителя. Победителят бях аз и това беше формалният повод. Много се зарадвахме на този хубав знак и така се роди "Ако утре няма днес". Сътворихме я за три дни, които прекарахме в студиото. Вдъхновихме се взаимно, обменяхме и записвахме идеи за музиката, аранжимента и текста. Имахме синергия, обединени от желанието да разкажем за любовта, нейната сила, умението да я изразяваме разбираемо и да я живеем във всеки момент, защото може да е последен. Премиерата ù бе отново на сцената на Годишните музикални награди тази година, а два месеца след това песента имаше близо половин милион слушания в YouТube, без да има визуализация. Страхотен комплимент от публиката е това! Премиерата на видеото към "Ако утре няма днес" е през ноември. Огромно удоволствие бе да работим с майстори в кинематографията като Николай Павлов (режисьор) и Томислав Михайлов-Чочо (оператор).

Аз много харесвам песента "Любов", това име избираш и за турнето. Какво според теб ни кара да не губим вярата си в любовта?

Много се радвам, благодаря ти! Написах "Любов", вдъхновена от моя любим, дечицата ни, Бог, за да разкажа за най-чистата и осмисляща любов, тази, за която всеки копнее, но не всеки има сили и вяра да дочака.

Мисля, че умората от неуспешни връзки убива бавно вярата в голямата любов. Самата ти споделяш, че си срещнала любовта на живота си. Как те промени тази среща?

Направи ме безкрайно щастлива и завършена, осмисли всичко постигнато и ми донесе огромен устрем и вдъхновение.

Доколко трансформираща за теб е ролята на майка, вече на две прекрасни деца?

Като отчетем неподозираните дози търпение, които открих у себе си (Смее се), станах по-мъдра, облагородена и организирана.

По-големи ли са страховете сега?

Не съм мислила за това. Вероятно да, логично е. Когато си пряко отговорен за развитието и живота на беззащитни същества, има екстра доза стрес.

Ако има песен, с която може да определиш този етап от живота си, коя би била тя и защо точно нея?

И Любов". Напоследък всичко е любов.

Мария Илиева

Този сезон за първи път влизаш в ролята на ментор в "Гласът на България". С какво успяха да те впечатлят изпълнителите от твоя отбор и какво ти дава работата с тях?

#ОтборМария е фантастичен! Зрителите сами ще се уверят в това. Този сезон е специален, не само защото е десети юбилеен, а и защото се явиха неочаквано голям брой супер талантливи и харизматични хора със запомнящи се гласове. Благодарна съм, че някои от най-впечатляващите участници избраха мен за техен треньор, и вярвам, че сред тях е победителят!

Какво е най-важното, на което обаче ти искаш да научиш тези млади хора, които тепърва тръгват по пътя към големите сцени?

Да вярват, да са дисциплинирани и упорити, да не спират да се развиват. Мисля, че "Гласът на България" е страхотен трамплин, споделям с тях, че е ключово важно да правят авторска музика и да не губят време в съмнения, които са присъщи на артистичната душа. Българската сцена има нужда от ново и свежо присъствие на таланти.

Ако се върнеш назад във времето, спомняш ли си кой е най-ценният урок или съвет, който ти си получила по този път?

Най-ценните напътствия съм получавала от моята майка Ваня Монева – безкрайно талантлив музикант от световна величина и същевременно най-добрият, мъдър и светъл човек на света. От малка ме е учила да вярвам, да мечтая смело, да не се отказвам, да съм благодарна.

Какво още искаш да ти се случи в музиката?

Няколко "Грами" награди ще седят чудесно в компанията на тези, които имам. (Смее се.) Благословена съм да имам вярна и прекрасна публика, с коя - то споделяме близко светоусещане. Това е най-голямото вдъхновение за всеки артист. Подготвям нов албум, няколко песни от него вече са готови, планирам да го представя догодина. Пожелайте ми успех.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA