"Ти знаеш" на LaTiDa и различните лица на любовта

Яна и Бети разказват за работата си с Лили Иванова и Графа, както и за най-интересните си случки като вокални педагози в "Бон-Бон".

Ася Иванова
Ася Иванова 02 юни 2024

Те са най-предпочитаните беквокали у нас, те са красивите гласове до Лили Иванова и Графа, те са момичетата, които учат малчуганите в "Бон-Бон" какво е музика, те са Яна и Бети от LATIDA.

Групата може да се похвали с много успешна самостоятелна кариера, а съвсем наскоро ни зарадваха с чисто нова песен - "Ти знаеш", която поставя на преден план обичта, като движеща сила. "Ти знаеш" дължи завладяващото си лирично звучене на Боян Христов, който е автор на текста и музиката. Аранжиментът Христов създава в колаборация със Сара Чакърова. С микс и мастеринг на поп мантрата за обичта на LATIDA се заема Павел Николов (Pavell). Продуцент на "Ти знаеш" е BON-BON Music в лицето на Рози Караславова. Но какво още предстои за Елизабет Нешева и Яна Балева?

Новата ви песен е посветена на любовта във всичките й проявления. Миналата година обърнахте внимание на темата за домашното насилие. Какво ви мотивира да творите в тази посока?

Бети: Като артисти носим личната отговорност да популяризираме теми, важни за нас и за обществото. Дали ще е подкрепа за социална кауза, или ценност, която ни движи в живота, няма значение.  Музиката е универсален език за общуване и посланията влизат като у дома си в съзнанието на всеки, който има сетива за тях.

Яна: Тук ще ви поправя обаче, "Ти знаеш" не е песен за любов, а за обичта. Между родител и дете, интимни партньори, братя, приятели... Това е песен за онези специални връзки, които се превръщат в наша спасителна мрежа в момент на криза. Тя е за всички онези хора, които продължават да ни обичат, дори когато не ставаме много за обичане.

Б: Да, тези хора обикновено провокират най-доброто в нас и помагат да се преоткриваме със супер сили, които не сме подозирали, че имаме. Например, да се върнеш в офис, в който средата ти е токсична, но си обичаш работата. И да канализираш така общуването с колегите, че негативното почти да не стига до теб. И да разбереш, че "негативното" е процес, който не можеш да контролираш. Контролираш само твоето отношение към него.

LaTiDa - нова песен

Във видеото към "Ти знаеш" виждаме познати лица (Братя Аргирови, Павел Николов (Pavell) и половинката му Криси Нгуен, и семейството на Майкъл Флеминг – Lexus), как решихте да ги включите?

Я: Идеята ни с режисьора Радостин Събев-Шошо беше да съберем колоритни характери и да покажем отношенията помежду им. Обичта да е главния герой. Да няма излишни фойерверки и претенциозен сюжет.

Б: Поканихме хора, с които животът ни е свързал по един или друг начин. С които се ценим и трептим на една честота, било то на сцената, или извън нея.

Работите с Лили Иванова вече осем години. Това е мечта за много от българските изпълнители. Как успяхте да го постигнете?

Б: Когато работиш това, което обичаш, не можеш да сбъркаш. Няма специална формула, само любов, постоянство и малко късмет.

Как се намерихте с нея?

Я: Нашият продуцент Рози Караславова се познава с нея от години. От някъде беше разбрала, че Рози има трио, на което е вокален педагог. Преди това рядко е работила с вокална група зад себе си. Още си спомням как Рози си погледна телефона и видя няколко пропуснати обаждания от Лили Иванова. Поглежда ни с широко отворени очи и с нейното детско удивление казва "Господи, защо ми е звъняла Лили Иванова?!". Не ни е минавало през ума, че може да има някакъв интерес към нас тогава.

Какво е да работиш в Примата на българската естрада? На какво ви научи тя?

Б: На първа репетиция ни се подкосиха краката, защото дори не сме мечтали, че можем да работим с артист от такъв калибър!

Я: Привилегия е да работиш с Лили Иванова. И голяма отговорност. Респектът й към публиката, дисциплината й на сцената, перфекционизма в музиката – това са малка част от уроците, за които сме й изключително благодарни!

LaTiDa и Лили Иванова

Как успявате да съхраните това женско приятелство в напрегнатата среда, каквато е музикалният бизнес?

Б: Така ни се е стекъл живота, че с Яна сме като скачени съдове емоционално, творчески, всякак. Познаваме се от деца. Започнахме в "Бон-Бон", където днес сме вокални педагози, после продължихме в Музикалното училище. Аз я навих да се ориентира към Консерваторията, за да сме заедно...

Я: Минали сме през толкова турбуленции, че почти нищо не може да ни изненада една в друга. Супер щастлива съм, че пътищата ни се пресякоха, защото с подкрепа от истински приятел в живота си човек може да направи чудеса.

Б: Музикалният бизнес само калява близостта помежду ни. Няма драматична разлика между Яна и Бети в реалния живот, и LATIDA. Ние сме едно цяло навсякъде.

Кое е най-важното, което трябва да научи едно дете, което тепърва прохожда на сцената и все още не знае реално какво е музиката?

Я: Обикновено тези първи стъпки на сцената ги прави заедно в школата. Детето трябва да усети, че средата, в която се намира, му носи сигурност и комфорт. Че е в "Бон-Бон", за да се забавлява. Тогава, с малко помощ от наша страна, се отпуска и започва да разгръща истинския си потенциал.

Б: Нищо в "Бон-Бон" не се случва на всяка цена. Основен фокус е радостта от музиката, от това въображението и таланта на децата да се стимулира спрямо тяхното темпо и с максимално усещане за свобода.

Я: В същото време като минем първоначалната фаза на опознаване идва другия важен момент – музиката иска много работа. Колкото повече старание и любов влагаш в нея, толкова повече ти се отплаща.  

Б: Като артист работиш с хора цял живот, в реално време. В този смисъл всичко, което си мислиш, че си научил за музиката, е предпоследно. Винаги има още с какво да се "образоваш".

Работата с деца е доста непредвидима и на моменти рискова. Как се справяте с малчуганите? Имате ли някакви инфарктни ситуации?

Б: Като цяло сме приятели с тях. Понякога сме строги. Те прекрасно знаят къде е границата, отвъд която не е добре да експериментират с поведението си. Децата идват в школата съвсем малки, от 3-годишни. В най-честия случай започват на 5 и си тръгват на 18. Те буквално растат пред нас. Споделят ни всякакви неща. Пътувайки за концерти се сближаваме и с родителите им и се вълнуваме за всяка стъпка на децата, не само при нас, но и в училище. Сядали сме да пишем домашни.

Я: Карали са ни да подписваме бележки за отсъствия. Взимали сме ги от училище, ако се е налагало да ходят на репетиция и не е имало как да ги доведе родител.

Б: Имаме функцията на приятел, но с отношение на родител и педагог.

Я: Имали сме инфарктни ситуации всякакви. От сцепена вежда в бекстейджа на тв шоу 2 минути преди да излезем на жив ефир, до ключова роля в мюзикъл, която едва не пропада в последния момент, защото детето е с температура и пропуска участието.

LaTiDa

Какво ново ви предстои? Първият ви албум излиза преди 3 г. Подготвяте ли нов?

Б: Работим по ново парче, което ще е с доста по-динамично звучене. Правим го със Сара Чакърова, която е част от семейството на "Бон-Бон" и освен супер силен перкусионист е изключителен бийтмейкър. Става все по-търсена от големите имена в бг поп музиката у нас и за нея ще се говори тепърва.

Я: Албумът не ни е самоцел. Не приемаме музиката като състезание, в което трябва да изпълниш норматив. Ангажиментите ни като група и работата с децата са доста шарени и интензивни и не ни оставят нужното време и фокус за работа по цял албум. Действаме малко на принципа на като китайската капка в записите – по малко, но с постоянство. Когато съберем достатъчно материал  и сме щастливи с крайния резултат, ще го съберем в албум.

Б: Предстоят ни турнета с Лили Иванова и Графа. Готвим се и за летен лагер с "Бон-Бон".

Я: Пожелаваме ви леко и безаварийно лято, споделено с хора и музика, които ви радват!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA