Компанията Graff показа най-големия диамант в света

Това се казва бижу!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 19 април 2019

Швейцарската бижутерийна компания Graff показа най-големия диамант в света - теглото му е 302.37 карата. Диамантът със смарагдова структура, получен от елмаз с тегло 1109 карата, се превърна не само в най-големия камък от този клас, но и в рекордьор по отношение на цвета и чистотата.

Камъкът е открит в мината Карова в Ботсвана. Той стана диамант на света, открит през последните 100 години. Диамантът е наречен Lesedi La Rona, което се превежда като „Нашата светлина”. Експертите смятат, че той се е образувал преди около три милиона години, в периода, когато е възникнал животът на Земята.

Основателят на компанията Graff Лорънс Граф заяви, че са били необходими 18 месеца, за да се създаде този уникат - от първоначалното лазерно изрязване до фасетирането и полирането му.

„Аз работя с диаманти през целия си живот, а работата над Lesedi La Rona беше голяма чест за мен. Този диамант е невъзможно да се опише с думи! Имахме огромната отговорност да обработим втория най-голям диамант, който някога е бил намиран”, казва Лорънс Граф.

За да обработят Lesedi La Rona, гемолозите на Graff са инсталирали специален скенер и са актуализирали софтуера. Благодарение на новите технологии, те са успели да установят всички особености на камъка и да планират рязането по такъв начин, че да се получи диамант с максимално тегло и чистота.

Lesedi La Rona
Λεζάντα

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA