Простите неща, които можем да направим, за да помогнем на околната среда

Можем да направим толкова много неща в помощ на природата и то, точно толкова бързо и лесно, колкото и да публикуваме снимка в Instagram ...

Димитър Андонов
Димитър Андонов 22 април 2021

В Международния ден на Земята решихме да обърнем нужното внимание на всички онези неща, които правим, понякога без дори да осъзнаваме, че биха могли да окажат негативно влияние върху заобикалящата ни среда. Простите съвети, които ще откриете из следващите редове, са все неща, спрямо които, вероятно сте махали пренебрежително с ръка досега. Време е да променим това разбиране! Любимите ни звезди също са максимално природосъобразни, така че нека да поговорим по тази сериозна тема...

рециклиране

ПЪРВА СТЪПКА: РЕЦИКЛИРАНЕ

Много (наистина много!) са нещата, които можем да направим, за да помогнем на околната среда. Надали би било изненада за някого, че първата крачка към „зелената" промяна се крие в рециклирането. На пръв поглед едно толкова просто действие, което всъщност има голямо значение. Технологичният напредък и свръхконсумацията са само част от факторите, които налагат рециклирането като повече от необходимо. Разделното хвърляне на отпадъците е важно, но в случай че имаме излишни батерии, пластмаса, картон, стъкло, хартия, капачки и дори дрехи, добре е да знаем, че винаги може да им бъде даден втори живот. Все повече благотворителни организации се заемат с това да насърчават хората към събиране на пластмасови капачки или бутилки, като по този начин помагат на нуждаещи се.

дрехи

В модната индустрия пък все по-голямо значение придобива устойчивата мода и едни от най-големите световни брандове правят всичко необходимо, за да бъдат биосъобразни и същевременно актуални. Пример за това са големите компании, които оставят места в магазините си, за да може клиентите да предадат за рециклиране свои стари дрехи, като в замяна, често получават ваучери за намаления при следващи покупки.

ХАРТИЯ, ПЛАСТМАСА, ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, ВОДА…

Достатъчно е да споменем енергоспестяващите електрически крушки и фактът, че не е нужно да оставяме лампи, компютри, телевизори и други подобни устройства постоянно включени, дори когато не ги използваме.

Ако има нещо, което употребяваме в големи количества без да осъзнаваме, това е хартията. При следващо теглене от банкомат, не изисквайте хартиена разписка, при плащането на сметките си – проверете дали не може да се справите с това задължение онлайн. По данни от американски университет, ако повече хора правеха това, днес би имало достатъчно пари, че да могат 17 000 студенти да получат пълна стипендия за своето обучение.

хартия

Все по-важен за обсъждане става въпросът за пластмасата и ежедневната ѝ употреба от наша страна. Ако искате да сте в крак с тенденциите и имате нужда от доказателство, че зеленото е новото черно, то най-вероятно е време да се сдобиете със стъклена бутилка за вода. Освен че в повечето случаи те се превръщат в красив и стилен аксесоар към визията ни, стъклените бутилки помагат да се намали употребата на пластмаса. Същото важи и за торбите от плат. По този начин не само ще спестите пари от еднократните пликове за пазаруване, но и ще отхвърлите един най-големите врагове на природата в днешно време.

спорт

Редно е да споменем и отношението ни към водата. Докато мием съдовете след вечеря или дори зъбите си, добре е да не използваме водата през цялото време, а само когато има нужда от нея. По доклад на UNICEF от 2019-а, 1 на всеки 3 души в световен мащаб, няма постоянен достъп до вода. Още нещо: вероятно знаете, че въглеродните емисии, които отделят автомобилните двигатели, замърсяват въздуха и ускоряват глобалното затопляне. Ако сте сред шофьорите, но нямате сериозна нужда от колата си, ходете пеша или използвайте градския транспорт.

И ЗВЕЗДИТЕ ГО ПРАВЯТ!

Едва ли бихме ви изненадали с „новината", че голяма част от любимите ви звезди също се интересуват от това как да направят планетата ни по-добро място за живот. Крис Хемсуърт, който избира да живее в родната си Австралия, споделя: "Тук гледаме напред към бъдещето и това, което можем да направим сега, за да се уверим, че планетата ни ще остане жива за бъдещите поколения." Супермоделите Оливия Кулпо и Жизел Бюндхен са сред верните почитателки на „зеления" начин на живот и признават, че правят всичко възможно, за да опазват околната среда и насърчават своите почитатели да правят същото.

жизел бюндхен

Green life тенденцията в Холивуд вече е на високо ниво, след като все повече актриси и певици се появиха с торби от плат на пазар и публикуват в социалните мрежи  информация, която има за цел да повиши осведомеността по екологичните въпроси. Дрю Баримор има в биографията си козметична линия от продукти с органичен състав, Ан Хатауей избира веган меню с храна от близки ферми за сватбата си, Пенелопе Крус кара хибридна кола и осиновява животни от приюти, Джесика Алба издаде книга, посветена на здравословния живот, а в един от ресторантите на Джейми Оливър се използва вятърна турбина като основен източник на енергия.

джесика алба

Убедихте ли се, че зеленият начин на живот е точно толкова модерен, колкото вечната черна рокля? Промяната започва от самите нас във всяко едно отношение. Звучи като всеки втори Facebook пост, който бихте срещнали в най-клишираните страници, но е абсолютната истина. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA