Нейно величество - ваната!

Невена Дякова
Невена Дякова 25 април 2020

Отраснала съм в дом, който разполагаше с вана и, честно казано, съжалявам, че в проекта на бъдещото ми жилище отсъства такава. Когато избирахме си представях, че душът ще е комбиниран с парна баня и това ще ме компенсира. Е, не ме… Ваната си е вана, и сигурно това ще е основното изискване за някое по-следващо местообитание.

Доскоро не се бях замисляла кога назад в историята се е случило хората да изпитат необходимост от подобно устройство. Оказа се, че от първата вана до днес ни делят не просто векове, а няколко ключови за развитието на цивилизацията хилядолетия.

Първата, не точно вана, а по-скоро термален басейн с подобна функция датира около 3 хил. години пр. Хр. и възниква по време на т.нар. Цивилизация на Индуистката долина. Известна е като: The Great Bath of Mohenjo Daro и може да я видите на колажа по-долу.

The great bath of

Първото подобие на ваната, каквато познаваме днес, изследователите откриват на остров Крит, в двореца на цар Минос – Knossos, което не е изненадващо, имайки предвид, че в онези времена (17 века пр. Хр.) ваните са били достояние само на висшите слоеве на обществото. Дълга е близо метър и половина и е изработена от керамика.

Knossos bathtub

С края на Римската империя настъпват т.нар. Тъмни векове на Средновековието, през които хигиената не е основен приоритет на населението. Ваната остава забравена почти до началото на Викторианската епоха и се възражда покрай бързите темпове на развитие на Индустриалната революция. Най-популярният вид вана в онзи период е класическата clawfoot вана, с керамична основа и метални крачета.

clawfoot bathtub

Ето и няколко любопитни факта от историята на ваната, за които съм сигурна, че не сте чували:

1. Първата вана в Белия дом е монтирана през 1850 г.

2. През 1909 г. в деня на полагането на клетвата си като президент, Уилям Хауърд Тафт засяда във ваната си и се налага да му инсталират по-голяма такава.

3. През 1911 г. основаната в Уисконсин компания Kohler Co. (1873) създава прототип на първата „вградена вана", която се оказва доста по-практична за поддръжка и почистване.

4. 1968-а е рождената година на джакузито.

 

Снимки: unsplash.com и Pinterest

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA