Малинов пай - десертът на сезона

И ако това не е най-вкусната рецепта за неделен следобед, споделен със семейството.

Лятото предлага изобилие от малини. Навсякъде. Освен да ги хапвате пресни с киселото мляко сутрин, може да направите и малинов пай.

Малинов пай - десертът на сезона

Предлагаме ви тази лесна и вкусна рецепта, която ще стане любима на цялото семейство. Обещавам, че това е най-вкусното маслено тесто, което някога сте опитвали, а плодовете може да добавяте според сезона.

За тестото:

краве масло - 250 г

захар - 1 с.л.

брашно - 2 и 1/2 ч.ч.

сол - 1/2 ч.ч.

вода - 6 с.л. ледено студена

За плънката:

захар - 1/2 ч.ч.

нишесте - 2 с.л.

лимонов сок - 2 с.л.

малини - около 1 кг

ром или друг ликьор - 1 ч.л.

вода - 1/3 ч.ч.

В голяма купа пресявате брашното. Към него добавяте солта, захарта, както и студената вода и кравето масло, нарязано на кубчета. От тези съставки омесвате маслетно тесто, което оставяте на студено в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.

дфгх

Докато тестото за пая е в хладилника, приготвяте плънката. Измивате добре малините и ги слагате в тенджера, добавяте водата и рома и варите около 5 минути, докато поомекнат. Разбърквате захарта с нишестето и ги добавяте към сместа. Добавяте също така и лимоновия сок и при непрекъснато бъркане, варите сместа за около 5-8 минути, докато се сгъсти. Готовата смес оставяте на страна, за да се изстуди.

ьцжбн

От готовото маслено тесто отделяте ⅓, а останалите ⅔ разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай, или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата малинова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти, или пък други фигурки, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато десертът придобие апетитен леко розов цвят. По желание може да поръсите с пудра захар.

Да ви е сладко!

цдфжгбхн

Фотография: Pexels

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA