Говори с EVA: Колко е лесно да промениш картинката?

Десетото издание на събитието засегна въпроса за устойчивостта и нейното място в корпоративната комуникация.

28 септември 2022

Фотография: Иван Коловос

Десетото издание на "Говори с EVA" бе с наслов "Промени картинката", като събра макар и в условията на небивал порой в столицата любопитни и чувствителни към каузата за опазването на околната среда гости. Сякаш метеорологичното време потвърди думите на един от световните трендсетъри, описващи новите тенденции в света - Мариан Залцман: "Природата е бясна и има защо".

От микро до макропромените, от личния принос до корпоративната отговорност - темите на дискусията бяха интересно представени от участниците, които споделиха искрено своя опит.

В панела участваха Поля Александрова, ръководител отдел "Корпоративни комуникации" на "Филип Морис България", Адрияна Събева, основател на Imp-Act Agency, Галина Парментер, експерт по устойчив бизнес и старши съветник в Yettel и Нели Ангелова, комуникационен мениджър на "Нестле" за Югоизточна Европа.

Модератор бе известният журналист Михаил Дюзев, водещ на публицистичното предаване "Пресечна точка" по Нова тв и на сутрешния блок на "Дарик Радио".

Говори с EVA

Откъде да тръгнем, за да променим картинката, в която виждаме навсякъде около нас захвърлени фасове на цигари, за които малцина знаят, че се разграждат изключително трудно в рамките на повече от 15 години, изобилие от найлонови торбички, замърсяване от неправилно изхвърлени автомобилни гуми и много други неща, на които като че ли не обръщаме достатъчно внимание?

Участниците в дискусията бяха категорични, че екологичното мислене е въпрос на възпитание - и то първо в семейството.

"Не искам синът ми и аз да живеем, заринати почти до задушаване в найлонови торбички. Вкъщи събираме разделно боклука и аз държа на това" - сподели Нели Ангелова.

"Прави промяната, която искаш да видиш в света", цитира думите на Махатма Ганди Галина Парментер.

Адрияна Събева прикова вниманието с разказа за инициативата "Най-ценният улов", когато по Черноморието ни са извадени 7 тона пластмасови отпадъци, които рибарите наричат "призрачен улов".

Говори с EVA

Темата за почистването на неправилно изхвърлен боклук бе засегната и от Поля Александрова, която разказа повече за доброволческите инициативи на информационната кампания #ПромениКартинката. "Вярвам, че промяната зависи от всеки от нас. Замърсяването на околната среда е проблем, с който трябва да се справим заедно като общество. Затова беше и много вдъхновяващо да видим всички онези доброволци на #ПромениКартинката, които доказаха, че всеки малък и смислен жест е важен."

Говори с EVA

Представени бяха и действията, които големите корпорации предприемат за ограничаване на замърсяването на планетата и популяризирането на инициативи, които могат да ни накарат да се замислим и да се опитаме да променим картинката.

Обсъдено бе и дали санкциите и регулациите са необходими?

Нели Ангелова сподели как в Швейцария, ако хвърлиш нещо на неподходящото място, веднага изниква човек, който налага глоба, а Михаил Дюзев разказа как при гостуването си в Южна Италия е видял как хората стриктно изхвърлят разделно: в понеделник - стъкло, във вторник пластмаса и т.н., и приемат това за норма на поведение.

Участниците в дискусията се обединиха, че глобата не е решението, защото отделният индивид у нас не се интересува от регулациите и няма страх от закона.

Говори с EVA

В разговорите изскочиха въпросите защо у нас няма еко инфлуенсъри, които да въздействат с примера и влиянието си, или защо не се появяват социални предприемачи, които да правят екологичен бизнес чрез рециклиране.

От дизайна на продуктите до дизайна на отношенията - разговорите повдигнаха много въпроси, на които всички търсим и ще продължаваме да търсим отговори. Затова е добре всеки да обърне поглед първо към себе си, семейството си и своя дом, ако иска да промени картинката. Големите компании са поели инициативата и призовават да отворим широко очи!

Събитието "Говори с EVA – Промени картинката" се осъществи с любезното съдействие на "Филип Морис България".

Цялата дискусия може да проследите в специален подкаст на eva.bg.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA