Проблемът с неправилно изхвърлените фасовете - промяната тръгва от нас

За трета година #ПромениКартинката фокусира вниманието на обществото към проблема и апелира към отговорно потребителско поведение.

12 май 2023

Едни от най-често неправилно изхвърляни отпадъци в световен мащаб са именно цигарените филтри, чието разграждане отнема до 15 години в зависимост от външните условия.

За да сподели фактите и анализира ефективността на активностите си информационната кампания #ПромениКартинката започна партньорство с Litterati – международна организация, чиято основна мисия е свят без отпадъци посредством събиране и обработване на геопространствени данни за потребителското поведение и неправилно изхвърлените отпадъци.

#ПромениКартинката

Основателите на Litterati Джеф Киршер и Дик Айрес пристигнаха в София и извършиха тридневно проучване какви отпадъци, включително и фасове, изхвърлят неправилно потребителите, какво количество и къде най-често ги изхвърлят. Независимо дали става въпрос за пластмасова чаша, алуминиево кенче или фас от цигара, експертите заснемат боклуците и събират  данни с цел да покажат какво и къде се изхвърля по улици, тротоари и плажове в над 185 държави по света. Чрез своето мобилно приложение Litterati създават общности от хора, които идентифицират неправилно изхвърлените отпадъци и се обединяват около идеята за един по-чист свят. Тяхната работа с данните се дели на два основни раздела – "Ангажиране" и "Анализ".

Анализът помага на общини, организации и компании да разберат какви отпадъци къде точно се появяват най-често, за да стартират успешни стратегии и действия за тяхното намаляване и премахване. Разделът "Ангажиране” обединява хора и общности около идеята за по-чист свят и нашата лична следа, когато говорим за справянето с глобалния проблем. Технологичното време за обработка и анализиране на резултатите от потребителското поведение в София е около 2 месеца.

#ПромениКартинката

Организацията партнира успешно с Филип Морис Интернешънъл в различни страни.

"Ние, от Litterati, превръщаме отпадъка в данни. Всяка снимка на даден отпадък дава информация кой, какво, кога и къде изхвърля. След това компютърна технология разпознава от снимката - предмета, материала и марката на отпадъка, които често не са разпознаваеми и видими за човешкото око. И цялата тази информация служи за 3 неща: да се разработват политики, да се произвеждат по-устойчиви опаковки и потребителите да бъдат стимулирани да се държат по-отговорно", сподели Джеф Киршер от Litterati на специално медийно събитие на #ПромениКартинката в София.

#ПромениКартинката

"Всички искаме да живеем в по-чиста градска среда и природа. Това няма да се случи за ден или два. Но се надявам след 5 години да видим истинска промяна. И точно това правим с информационната кампания #ПромениКартинката и партньорството с Litterati – използваме данните, за да продължим целенасочената си работа в посока устойчиво намаляване на замърсяването в България с неправилно изхвърлени цигарени фасове, но и всякакви други отпадъци", сподели Диляна Якова, мениджър "Регулации и устойчиво развитие" във Филип Морис България.

Фокусирайки се върху важността да знаем фактите, за да постигнем положителна промяна, информационната кампания #ПромениКартинката обвързва идеите за силата на изкуството да предаде послания, които да достигнат до еко съзнанието на потребителите.

#ПромениКартинката

Една от вълнуващите инициативи на кампанията #ПромениКартинката беше възобновена тази година - колаборацията с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Вдъхновени от посланията на кампанията, студенти от академията по театрално и филмово изкуство създадоха нова серия от кратки видеа, посветени на темата, като част от обучителния модул "Социална реклама".

"Истинско предизвикателство беше да работим по тази тема, особено да създадем послания, които да ангажират хората и те наистина да обърнат внимание на проблема с неправилно изхвърлените фасове. Искаме да се случи промяна", споделиха студентите от Академията по театрално и филмово изкуство пред медиите.

#ПромениКартинката

Друга успешна активност на кампанията стартира отново - втората пътуваща изложба в колаборация с фондация Optimistas. Тя започна от Велико Търново, след това пристигна в Габрово. Следващите спирки са Русе, Видин и Бургас. Докато #ПромениКартинката пътува из България, провокативните визии и послания на кампанията привличат погледите на минувачите и в парка пред Народен театър "Иван Вазов". На тази ключова локация изложбата се случва със съдействието на вестник "Стандарт" и Столична община и може да се види до 16-и май.

Посланията на #ПромениКартинката ще "облекат" и съблекални и спасителни постове на над 50 български плажа, за да напомнят, че всеки от нас има своя принос в опазване на планетата чиста.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA