"Опенхаймер" и "Клети създания" обраха наградите БАФТА

Килиън Мърфи и Ема Стоун бяха отличени за най-добра мъжка и женска роля.

Ася Иванова
Ася Иванова 19 февруари 2024

Фотография: Profimedia

Хитът на 2023-та година - "Опенхаймер", продължава да жъне успехи. Историческата драма спечели най-много награди БАФТА миналата вечер. Лентата взе седем награди, включително за най-добър филм. 

БАФТА за най-добър актьор отиде при Килиън Мърфи за ролята му на Робърт Опенхаймер. Кростофър Нолан пък получи отличието за режисура, докато Робърт Дауни-джуниър - за поддържаща мъжка роля.

Kилиън Мърфи BAFTA

БАФТА за най-добра актриса спечели Ема Стоун за изпълнението си в "Клети създания". Мрачната комедия спечели общо пет награди БАФТА, сред които бяха за дизайн на продукцията, дизайн на костюмите, грим и прически и специални визуални ефекти. Филмът взе приза и за най-добра оригинална музика.

Ема Уотсън BAFTA

С награда за оригинален сценарий беше отличен "Анатомия на едно падане" на френската режисьорка Жюстин Трие. В документалната категория на наградите беше отличен "20 дни в Мариупол" - филм за града, превърнал се в един от символите на руската агресия в Украйна.

Дивайн Джой Рудолф BAFTA

За поддържаща женска роля беше отличена Давайн Джой Рандолф за играта ѝ в "Останалите". 

"Зона на интерес" беше награден за най-добър неанглоезичен филм. "20 дни в Мариупол" е отличен в документалната категория на наградите, а в категорията за най-добър анимационен филм, наградата БАФТА получи "Момчето и чаплата".

Принц Уилям

77-ите награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство бяха връчени в Лондон. Събитието се проведе под патронажа на принц Уилям. Престолонаследникът на кралската корона присъства на награждаването без съпругата си Кейт, която се възстановява от коремна операция.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA