Върнахме ли се към романтичните комедии?

Стотици хиляди TikTok видеа определиха "Обичам да те мразя" като най-добрата лента в този жанр.

Фотография: Profimedia

Oт време на време упорито се говори как някоя романтична комедия ще спаси индустрията и ще ни върне в добрите стари години, когато Нотинг Хил не беше просто квартал на Лондон, а Кейт Хъдсън можеше да разкара гаджето за 10 дни. Джордж Клуни и Джулия Робъртс имаха този шанс с "Билет до рая", но да кажем, че главните роли и снимките в Австралия не помогнаха. Направиха го Глен Пауъл, когото широката аудитория свързва с "Топ Гън: Маверик", но останалите помнят от Scream Queens, и Сидни Суини, която предизвика истинска еуфория с едноименния проект на HBO.

Факт е, че маркетинг стратегията на "Обичам да те мразя" каза своето и накара публиката да разследва дали размятането по кухненските плотове е било само за пред камера, но още с щатската премиера на продукцията стотици хиляди TikTok видеа я определиха като най-добрата романтична комедия. След това се появиха няколко крайно категорични ревюта, хвърлящи излишна претенциозност върху филм, който по никакъв начин не претендира за такава.

Може би написани от същите хора, склонни да мислят дали наистина е имало място за Джак на дървения панел при Роуз. Имаше, но как се постигат happy end и трагедия едновременно? Макар да съм далеч от най-отдадения фен на жанра, все си мисля, че целта на (добрите) романтични комедии не е да ни убеждават в съществуването на любовта от пръв поглед, а 90-те минути в киното да са по-скоро забавни и приятни вместо мъчителни или проспани. Също така, бъркам ли се, или повечето емоционално опустошаващи истории се свеждат до героите и техните емоции? Някак все става дума за базовите човешки усещания, лична травма или неосъществена любов, които така или иначе ни карат да се държим като в седми клас. Да, щеше да е добре да разберем повече за Бен и Бий, за да не оставаме с впечатлението, че светът ще свърши, ако не се съберат. Това обаче не е основание да се хващаме за чантата Miu Miu на заден план и да се чудим как току-що от - казалата се от правото студентка има такава. Филмът вече генерира над 150 милиона долара приходи в световния боксофис, така че не е и нужно. Не е нужно и Unwritten да се превърне във вашата serenity song, но ще се.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA