Най-противоречивите тоалети на Оскарите на всички времена

Вижте кои рокли на звездите предизвикаха истински бум на червения килим.

Ася Иванова
Ася Иванова 07 март 2024

Анджелина Джоли (2012)

Всички помним роклята с дълбока цепка, дело на Донатела Версаче, с която Анджелина Джоли се появи на червения килим на Оскарите през 2012 г. Позите, които тя заемаше, за да подчертае този акцент в тоалета разбуниха социалните мрежи и веднага се появи движението #AnglesRightLeg.

Дженифър Лорънс (2013)
 

Роклята, проектирана от Раф Симънс за Christian Dior Haute Couture, сама по себе си не изглеждаше скандална, но това, което се случи с Дженифър Лорънс в тази нея, привлече цялото внимание. Спечелвайки отличието за най-добра актриса, на път за сцената Лорънс се спъва в предната част на полата и пада на стълбите пред сцената. Този момент веднага става viral.

Били Портър (2019)

Черната рокля-смокинг, с която актьорът Били Портър се появи на червения килим през 2029 г., разтърси всички. Неговата смелост успя да събере доста одобрение от почитателите му, но се появиха и доста критици, които не одобриха този бунт срещу половата дискриминация.

Гуинет Полтроу (2002)

Гуинет Полтроу изглежда зашеметяващо в готическа рокля, дело на дизайнера Александър Маккуин, макар по-късно да осъзнава каква лоша шега й изиграва тя. Тоалетът е с прозрачна горна част, за която блондинката не е преценила, че ще стане още по-прозрачна от светлините на червения килим. Актрисата по-късно споделя: „Все още обичам роклята, но трябваше да нося сутиен и трябваше просто да имам по-семпла прическа и по-малко грим“.

Барбра Стрейзънд (1969)

Вместо рокля, Барбра Стрейзънд избира прозрачен костюм с панталон, с който скандализира обществото през 60-те години. „Нямах представа, че когато светлините се насочат върху облеклото, то ще стане прозрачно!“ казва тя пред W Magazine след това.

Шер (1986)

Признаваме си, обичаме Шер и всички нейни тоалети, които само подчертават перфектните й извивки. Но през 1986 г. нейната визия предизвиква доста коментари и облеклото става емблема на звездата и за него се говори и до днес.

Бьорк (2001)

Едва ли има човек, който не помни или не е виждал на снимка причудливият тоалет, който Бьорк избира за червения килим през 2001 г. И макар днес да сме свидетели на още по-скандални тоалети и малко неща могат да ни учудят, то преди две десетилетия роклята, проектирана от Марян Пейоски, „доказа, че дори ужасните рокли могат да направят история на модата“ (според CNN).

Лизи Гардинър (1995)

Въпреки че печели "Оскар" за най-добър дизайн на костюми през 1995 г., роклята на австралийския дизайнер не получи същото признание. Всъщност нейната рокля бе съставена от 254 златни кредитни карти American Express и по-късно бе продадена на търг в "Кристис". Но в онзи момент тоалетът получи неодобрението на всички.

Натали Портман (2020)

Актрисата Натали Портман се появи с пелерина на Dior, върху която имаше имената на жени режисьори, пренебрегнати от Академията през тази година. Това облекло предизвика недоволството на актрисата Роуз Макгоуън. „Смятам, че активизмът на Портман е дълбоко обиден за онези от нас, които всъщност вършат работата. Не пиша това от горчивина, пиша от отвращение", написа тя във Facebook.

Фотография: Profimedia

Отличията не са единственото нещо, за което се говори на наградите „Оскар" всяка година. Може би повече внимание се обръща на това с какво облекло ще се появят звездите на червения килим. И не са малко случаите, в които тоалетите са повече от противоречиви и предизвикват доста дискусии.

Въпреки това има визии, които не се отличават особено от останалите, но за тях се говори и до днес. Защо? Именно на това ще обърнем внимание в днешната статия (вижте галерията по-горе).

 

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA