Мерси, ChatGPT, и любовта не е каквато беше

Отчасти заради изкуствения интелект и случващото се наоколо, отчасти заради нас.

Фотография: Profimedia

Върнах се да проверя дали съм разбрал правилно. Най-вероятно заглавието просто генерира трафик и лайкове. Tinder потребител използва ChatGPT, за да комуникира с над 5000 жени. Няколко месеца по-късно вече е сгоден за дамата, на която изкуственият интелект отправя предложение за брак. Заглавието е крещящо, само че и абсолютно вярно. След края на двугодишна връзка руски софтуерен инженер решава да се регистрира в приложението, но бързо разбира тъжната истина – откриването на човек, с когото можеш да размениш повече от няколко изречения и обещания за секс, е като да извикаш всичко коз с вале, деветка и три седмици в ръцете. Предполагам, че както аз мога да уловя определени черти на човека отсреща от начина му на писане, така и той се е чувствал в свои води с използването на програма, за да филтрира потенциалните кандидатки за сърцето му. Скандален обаче не е подходът, а фактът, че е проработил.

Is it just me, или в подобни моменти започвам да се питам кое точно не разбирам и кое по-скоро не е наред? Аз или тази история? Тогава взех решението да потърсим мнение – вашето, на нашите любими читатели. Резултатите от своеобразната анкета в Instagram помогнаха, а няколко от членовете на екипа ни директно изпратиха съобщение да попитат дали могат да вземат участие. Та ето ни тук.

любов

Въпросът за първата среща беше провокиран от твърдението, че 69% от голяма група представители на Gen Z определено не усещат напрежение да следват конвенционалния модел и са по-склонни да се фокусират върху собствените си желания, дори последните пет първи срещи да са били всичко друго, но не и успешни. Някои отговори са достатъчно кратки, точни и ясни – "съдба", "общи познати", "колеги", "добрите стари барове". Други предпочитат да вярват в романтичната перспектива и описват перфектната случайна среща на улицата или общата компания, в която момчето задължително заговаря момичето и нещата просто се случват. И те не отричат, че за съжаление или за щастие, социалните мрежи остават най-подходящото място за целта. Пристигнаха няколко отговора, които споменават агенция за запознанства. Иначе вече поставяме емоционалната интелигентност на първо място, хуморът и физическото привличане я следват. Цялата тази статистика явно е помогнала и да бъдем по-откровени по важните въпроси като деца, семейство и поддържането на връзка от разстояние. Експертите посочват, че това е причина много хора да остават сами. Фиксират се върху идеята да открият човек зад съседната врата, а не осъзнават възможността, че може да е на другия край на света. Уви, никой не говори за поддържането.

Ако се налага да вървим по пътя на "трендовете", неизбежно стигаме до PDA и всякакви други опити за афиширане на връзката. През новата година те получават червен картон. Шумното и ненужно помпозно отбелязване на Свети Валентин също остава в миналото. "Твърде против", категорична е наша читателка. "И всеки друг ден е за обичане", заявява друга. Радваме се, защото отдавна е желателно да оставяме плюшените мечета за третия рожден ден на някой втори братовчед.

любов

Понеже TikTok вкара в разговора червени, зелени и бежови флагове, нямаше как да не попитаме. Кой е най-големият red flag? Отново срещнахме стандартни проблеми – "криене на телефона и съобщенията", "редовни закъснения", "отмяна на срещи". Но някои отговори звучаха особено конкретни – "коментира всичко с майка си", съжителството с нея, липсата на работа и, признавам – изненадан съм, таен брак. Сериозно ли? 14% от участниците в друго (съвсем официално) проучване признават, че са склонни да игнорират определени индикации, за да спасят връзката. Могат да го направят само поставянето на цели и ясното осъзнаване какво очакваш от потенциалния партньор.

Не се сдържах. Попитах ChatGPT дали любовта се е променила. Получих следния отговор. Любовта наистина е претърпяла значителни промени в хода на историята. Обществените разбирания, културните влияния и индивидуалният опит са изиграли роля при оформянето на начина, по който тя се възприема, изразява и преживява. В традиционните общества любовта често се е разглеждала като практическо споразумение, основано на икономически и социални съображения. С нарастването на индивидуализма и стремежа към лично щастие концепцията постепенно се измести към по-емоционален и романтичен идеал. Напредъкът в технологиите също влияе. Появата на социалните мрежи и платформите за запознанства разшири възможностите за свързване, улеснява смислените връзки, но е възможно да доведе до повърхностни взаимодействия. Индивидуалните преживявания и личните перспективи също оформят начина, по който разбираме любовта. Тя несъмнено се е променила с времето. По-фокусирана е върху емоционалната връзка и личната реализация. Докато основната ѝ същност е добре позната, нейното изразяване и динамиката ѝ продължават да се развиват в отговор на непрекъснато променящия се свят, в който живеем.

Благодарих на чатбота, не знам кога ще се наложи да комуникираме отново. Знам обаче, че Рейчъл определено не беше наясно какво точно очаква от Рос. Това може би е логичната първа стъпка при каквато и да било следваща промяна в разбирането за любовта. А докато не поканите гостите на сватбата си във виртуална реалност, всичко е наред.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA