Феята от захарницата се завръща с нова история с гласа на Силвия Петкова

"Две трудни цветя и един фейояд" вече е достъпна за публиката в Storytel.

Ася Иванова
Ася Иванова 24 май 2024

В навечерието на 24 май и 1 юни излиза дългоочакваната шеста част от най-обичаната българска детска поредица "Феята от захарницата" на писателката Катя Антонова. Тя вече е достъпна за публиката в платформата за аудио и е-книги Storytel.

"Две трудни цветя и един фейояд", която разказва предисторията на най-известната българска детска героиня Ванилия, излиза първо под формата на аудиосериал в 10 епизода с гласа на актрисата Силвия Петкова. Премиерата е изключително вълнуваща за българските деца, защото предходната, пета част, постави края на историята на любимата им фея.

"След като получих хиляди запитвания от прекрасните малки читатели, които не бяха готови да се разделят с Ванилия, се роди идеята за нещо по-различно – да разкажа нейната предистория и то първо под формата на аудиосериал. Самата аз заобичах книгите, още преди да мога да чета сама, защото майка ми ми четеше всеки ден. Най-скъпите ми ранни спомени са свързани именно с това. От стари времена историите стигат до сърцата и умовете ни първо чрез гласа. Дълбоко вярвам, че да се чете на децата и от родителите, и от обичани актьори под формата на аудиокниги, може да отключи любовта им към литературата за цял живот. Затова реших предисторията на Ванилия, завръщането към самото начало, да се случи първо именно с глас", обяснява авторът Катя Антонова.

Феята от захарницата в Storytel

"Две трудни цветя и един фейояд" ни пренася в света на феите, където се случва нещо много интересно. От едно доста странно цвете се появява Ванилия – фея, която не прилича на никоя друга. Тя е весела, забавна, остроумна и… мечтае да има приятели. За разлика от останалите, които са просто едни работливи, но скучни същества. Макар да е сладкарска фея, Ванилия трудно намира място сред другите феи. Затова с ентусиазъм приема да изпълни желанието на кралица Всесилия – да донесе вода от Лилиевото езеро. Тази вода е последна надежда на кралицата, че ще помогне на болната орхидея, от която трябва да се появи бъдещият крал. Има само един проблем – Лилиевото езеро се пази от страшно чудовище, свиреп фейояд. Или поне така се говори в кралството на феите.

Катя Антонова - Феята от захарницата в Storytel

Премиерата на "Две трудни цветя и един фейояд" ще бъда отпразнувана и на специално събитие в Деня на детето, 1-ви юни. Всички приятели на Ванилия са поканени на сцената на "Панаира на книгата" в градинката на НДК в 11 часа, където ще имат възможност да се срещнат лично с Катя Антонова и Силвия Петкова и да чуят откъси от новата история.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA