Стилистът, моят най-добър приятел или проклятие

Изразът "трай, бабо, за хубост" има своята холивудска интерпретация – "търпи, за да влезеш в обективите".

Фотография: Profimedia

Истината е, че днес, освен агента, най-добрият приятел на звездите е техният стилист. Или по-скоро екипът, който се грижи визията им да привлича като магнит както медиите и феновете, така и големите модни компании, които припознават в тях идеалния (подвижен) рекламен билборд.

Винаги когато в календара на известните се появи официално събитие, настава трескаво търсене на подходящия тоалет, който често е част от предварително подписан договор с конкретна марка. За отношенията на прочутите личности в шоубизнеса с офисите на легендарните империи от типа на Dior, YSL, Chanel или Valentino обикновено се грижи модният стилист. Професията, която изстреля в звездната орбита бивши модни редактори на списания или дебютанти в бранша, се превърна в толкова важна част от живота на Холивуд, че всяка година списание The Hollywood Reporter събира топстилистите и прочутите им клиенти на обяд, в който се отбелязва златният съюз. След това най-добрите и успешни примери за партньорство се появяват на корицата и вътрешните страници на броя, посветен на тази тема.

От няколко години класацията почти не се променя, само водещите имена сменят позициите си или влизат свежи попълнения. И ако следите любимците си като верни почитатели, ще сте в състояние да разпознаете и стила, и човека, който стои деликатно и много често в сянка зад тях. Ан Хатауей, Селена Гомес, Джесика Алба и Елизабет Банкс сверяват часовниците си с Ерин Уолш, а Наоми Уотс от години се доверява на своята бивша снаха Джанин Уилямс. Тя познава не само вкусовете на блондинката, но обсъжда новите тенденции и понякога революционно прави драстични промени в стайлинга ù. Последната такава е доста смелият тоалет, с който се появи Уотс на афтърпартито на представянето на сериала Feud: Capote vs. The Swans, който не остави капка съмнение колко е влязла под кожата на героинята си Бейб Пейли.

Ан Хатауей със стилистката си Ерин Уолш

Точно това задвижва стремежа на стилистите да надскачат себе си и най-вече конкурентите си в търсене на постоянен медиен интерес и активно споделяне в социалните мрежи. Очертава се като тенденция и навлизането на нови имена, което доскоро бе по-скоро изключение, отколкото правило. Неслучайно се породи плодотворно приятелство между екранния Елвис – Остин Блътлър, и YSL, които поканиха половинката на Кая Гербер да стане рекламно лице на парфюма им MYSELF. Сандра Амадор е изборът на Бътлър за стилист и в интервю за The Hollywood Reporter тя признава, че Остин "така или иначе е голям фен на винтидж находките и никога не отказва да прави на пръв поглед немислими комбинации". Смелите клиенти, които правят експерименти с визията си, са любимци на стилистката, която работи от години с Лейди Гага.

Друго свежо име е Ребека Мъри, която от две години е стилист на Флорънс Пю и сложи началото на хубаво професионално приятелство, което направи актрисата любимка на червения килим. Ексцентричността ù отива и Ребека използва това до краен предел. Разбира се, че в бранша има ветерани, които често задават посоката в излъчването на една звезда. Такъв е случаят с любимката на Зоуи Салдана, Рийз Уидърспун и Ема Стоун – Петра Фланъри, която работи с някои от тях от 17 години. "С такова дълголетие не могат да се похвалят болшинството бракове в Холивуд, но ние сме успели да изградим толкова стабилни отношения, стъпващи на доверие, че понякога дори не се налага да им изпращам снимки, за да координираме визията им за едно или друго събитие. С Ема приятелството ни е толкова силно, че тя ми се довери дори за сватбената си рокля. Благодарна съм за това партньорство", коментира Фланъри.

Кейт Хъдсън със стилистката си Софи Лопес

Приятелски са отношенията между Софи Лопес и нейната най-прочута клиентка – актрисата Кейт Хъдсън. 12-годишната им творческа връзка е научила и двете на много неща, въпреки че дъщерята на Голди Хоун признава, че нейните уроци са повече. "Няма да си кривя душата и ще издам, че Софи ме научи, че почти винаги си струва да жертваш комфорта, за да изглеждаш впечатляващо на червения килим. Почитателите ни имат нужда от вдъхновения, от хора, които ги провокират да мечтаят, а много често това не са семплата рокля, лекият грим или ниските токчета!"

Изразът "трай, бабо, за хубост" има своята холивудска интерпретация – "търпи, за да влезеш в обективите", а понякога това значи високи токчета, пера, прозрачни материи и ексцентрични силуети. Експлозии обаче има и на тези иначе устойчиви терени. Такъв е случаят с наситената със страсти и его връзка на актрисата Зендея със свръхобидчивия стилист Лоу Роуч. "С нея работим от 12 години и смея да се нарека нейн добър приятел, което е тайната на успешния тандем стилист–звезда!" Не така мисли обаче самата Зендея, която два пъти прекъсва отношенията си с Роуч. Според американските таблоиди той ù натрапвал революционната си визия с идеята, че афроамериканските актриси имат мисия да разбиват стереотипи. Като всички приятелства обаче и в това хвърчат искри, но хубавото е, че на червения килим остава само плодът на тези понякога взривоопасни контакти, а той създава wow ефект (почти) винаги.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA